joi, 5 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Salvează vieți cu bicicleta! Cristian Gudina Mândruțău, unicul paramedic pe două roți din România

    de Lucian Dănilă | 19 iunie 2014, 1:36 PM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    8

    Și-a dedicat tinerețea pentru a salva oameni. Este vorba despre tânărul arădean Cristian Gudina-Mândruțău, singurul paramedic din România care salvează vieți cu… bicicleta. A fost inspirat de paramedicii britanici, pe care i-a văzut cu ocazia unei vizite cu familia în Anglia.

    Cristian Gudina-Mândruțău (19 ani) este unicul paramedic din țară care salvează vieți mergând cu bicicleta. Într-adevăr, este vorba despre o bicicletă dotată cu toate cele necesare primului ajutor: kit de pansare, kit de resuscitare, balon de resuscitare, mască de resuscitare, kit de pulsoximetrie, glicemie, tensiune.

    Paramedic este un termen care desemnează orice persoană care este calificată în acordarea primului ajutor calificat, constând în stabilizarea vieții și transportul victimelor către spitale, care dobândește aceste competențe în urma unor cursuri speciale de formare și stagii teoretice și practice în cadrul unor centre de formare SMURD (Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare) și care are în dotare echipamentele specifice acestui scop, inclusiv defibrilatoare semiautomate, funcționând sub formă de echipe de prim ajutor într-un cadru instituționalizat.

    Cristian a urmat un curs de formare prim ajutor prin Crucea Roșie, dar și unul de voluntar pe ambulanță. Apoi a ales să pună în practică ceea ce a învățat. Astfel, în lunile foarte calde de vară, patrulează cu bicicleta în zonele în care ambulanțele au acces mai greoi, pe malul Mureșului, pe străzile înguste din Centru și intervine ori de câte ori este nevoie pentru a acorda primul ajutor. Mai mult, el intervine și în urma apelurilor telefonice. „Foarte mulți elevi din Arad dețin numărul meu de telefon și mă contactează atunci când este nevoie de intervenția mea”, spune Cristian.

    Ce vrea de la viitor?

    Cristian dorește să treacă cu bine examenul de Bacalaureat și apoi să urmeze cursurile Facultății de Medicină. „Vreau să studiez Medicina. Apoi, după absolvire, aș vrea să lucrez ca medic în străinătate, poate în Anglia. Nu vreau să fug din această țară ci vreau să adun ceva bani ca să pot să pun bazele unui centru de paramedici la Arad”, spune el. El chiar dorește să dezvolte această rețea de paramedici pe bicicletă la nivel județean și național.

    Tocmai în această idee, Cristian Mândruțău spune că „ne-ar ajuta foarte mult dacă am putea primii unele donații pentru echipamente”.

    Ce l-a inspirat?

    „Am fost în Anglia împreună cu familia și am văzut la ieșirea de pe aeroportul Stansted din Londra paramedici cu biciclete. Am rămas impresionat atât de munca lor cât și de felul în care aveau echipate bicicletele. Când am revenit în țară am început să caut pe diferite site-uri informații despre cum își desfășoară activitatea și cum își echipează bicicletele. În țară sunt singur prin acest mod de intervenție”, spune Cristian Gudina-Mândruțău.

    Mai mult, Cristian nu este remunerat pentru ceea ce face și își cumpără singur echipamentele necesare. „Mă ajută doar familia și un prieten din Anglia, Graham, care mai îmi trimite echipament”, spune el. „Sunt costuri destul de importante uneori, pentru că am zile în care folosesc aproape întregul echipament la intervenții. Apoi trebuie să cumpăr altele pentru următoarele intervenții…”, a continuat el.

    Elev și… pizzaiol!

    Cristian Gudina-Mândruțău este elev la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară și în aceste zile se află chiar în perioada Bacalaureatului. Nefiind un tip comod, acesta lucrează pentru a-și câștiga independența financiară. „Prepar pizza la o pizzerie din oraș. Cu asta mă ocup atunci când nu sunt la școală, sau în orele de patrulare”, spune el. În unele nopți participă ca voluntar la serviciul de ambulanță.

    Vrea să inițieze alți tineri pentru acordarea primului ajutor

    Cristian Gudina-Mândruțău este membru în proiectul „Eroi printre noi”, proiect derulat în parteneriat cu Serviciul Județean de Ambulanță Arad. Proiectul are ca scop cunoașterea și învățarea unor tehnici de prim ajutor și a fost inițiat de Cristian împreună cu Robert Toma, sub coordonarea profesorilor Lavinia Pop, Ioan Mercea și Iulia Ghinga, consilier educativ. Împreună cu doctorul Mircea Merea de la Serviciul Județean de Ambulanță, le-a prezentat elevilor tehnici de prim ajutor, cât și echipamente specifice folosirii acestor tehnici. „Proiectul va continua și în toamnă în mai multe instituții de învățământ din Arad”, spune Cristian.

    Pe Facebook există un cont administrat chiar de Cristian despre paramedicii pe bicicleta. Este pagina Brigăzii Medicale de Intervenție Rapida, iar acolo poate fi văzută întreaga activitate a lui cristian și a colaboratorilor săi.

    I-a murit o bătrânică în brațe…

    Cea mai tristă amintire a lui Cristian este legată de o bătrânică din Ungaria. „Eram în Budapesta și stăteam cu mama la coada de bilete de la grădina zoologică. Brusc, unei femei mai în vârstă i se făcuse rău. Am încercat să intervin, deși în jurul ei se adunase multă lume, iar toți cei din jurul meu vorbeau fără ca eu să înțeleg ceva, pentru că nu cunosc limba maghiară. I-am făcut evaluarea, puls, respirație, etc, dar am constatat că murise. Apoi au venit și cei de la ambulanță care au constatat decesul. M-a marcat câteva săptămâni acel eveniment”, povestește tânărul arădean. În Arad nu a avut cazuri foarte deosebite, decât unul ieșit oarecum din context. „Patrulam pe mal când, un grup de băieți m-au oprit, m-au bruscat și mi-au aruncat bicicleta în Mureș. Probabil că le păream ciudat…”, povestește paramedicul.

    Abandonat, apoi adoptat la 7 ani

    Destinul a avut și o parte crudă cu Cristian. A fost abandonat când era mic iar la vârsta de 7 ani a fost adoptat de Mircea Mândruțău, și soția sa Dana, acesta fiind chiar directorul fundației Osana care se ocupa de îngrijirea lui Cristi. „Sunt fericit acum. Mai am două surori și am avut parte de toată dragostea și educația de care poate avea parte un copil normal, poate puțin mai mult”, vorbește el admirativ la adresa părinților adoptivi. Tocmai de aceea, deși în acte numele său este Gudina, îi place să i se spună Mândruțău, din respect pentru cei care l-au crescut și educat. „Când mă voi căsători îmi voi modifica numele și în acte”, a încheiat Cristian povestea sa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Saracul, nu este sanatos mintal…. l-am vazut dar cred ca are ceva boli mintale. in ultima vreme vad tot mai multi dezaxati ca asta. Va ganditi daca cineva chiar il crede…. sau “acorda ajutor“ unei persoane intr-o situatie urgenta. Nici nu vreau sa ma gandesc. cazul eu zic ca e de mocrea.socola… etc

      --26 voturi
      +1
      -1
    2. …….și dacă face vreo boacănă medicală cu vreun pacient cine răspunde dpdv medical…!?…..voluntariatul la ambulantă sau la crucea rosie nu-ți dă vreun drept de liberă practică medicală si nu te scuteste de vreun malpraxis…..asa ca numele de paramedic trebuie pus in ghilimele……asa ca daca vrea sa facă si vreun curs calificat sa-l absolve pe cel de paramedic, as. medical sau medic

      --1 voturi
      +1
      -1
    3. L-am văzut de cateva ori pe centru cu bicicleta echipată special. Ok până aici. Nu înțeleg de ce folosește sirena aceea? Cine îi solicită ajutorul? Prin cine ajunge la pacient? Eu nu pot să il privesc ca având o atitudine normală. Ceva nu e in regulă la el. Poate greșesc…

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.