Salariul lui Călin Bibarţ, al 12-lea în topul indemnizaţiilor primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ





Am spus că nu ne mai întoarcem la salariul primarului Călin Bibarţ după cele trei materiale pe care le-am scris în ultimele săptămâni pe tema indemnizaţiilor edililor din vestul ţării (citiţi AICI și AICI). Şi nu aveam de gând să scriem nici măcar trei, ci doar două, dar un drept la replică venit de la Primăria Arad ne-a făcut să ne mai aplecăm încă o dată asupra veniturilor edililor din Arad, Oradea şi Timişoara.
Ne întoarcem pentru a patra oară la salariile acestora pentru că, în presa naţională, a apărut un top al salariilor primarilor din România: „Clasamentul salariilor încasate de primarii marilor orașe din România. Surprizele din topul celor mai mari venituri”
Cum era de așteptat sunt surprize în topul primarilor cu cele mai mari salarii încasate de la primăriile pe care le conduc.
Am fost curioşi să vedem ce loc ocupă primarul de Arad, cel de Oradea şi cel de Timişoara în acest top extins.
Potrivit analizei făcute de jurnaliștii de la Digi 24, primarul Aradului, Călin Bibarț nu a intrat în top 10, dar a prins top 12. Acestuia îi revine chiar poziția a 12-a în ceea ce privește veniturilor încasate de la primărie, în anul 2023. Pe primele locuri nu se situează, așa cum ai crede poate, dacă nu ai citit materiale deja scrise de noi pe tema veniturilor edililor, cei care sunt considerați performeri la ei în municipiu sau cei care conduc oraşe mai mari, cu bugete mai mari.
Top trei în clasament: primarii de Ploieşti, Reşiţa şi Sibiu
Pe prima poziție în topul realizat de Digi 24 se situează primarul de Ploiești, Andrei Volosevici, cu 217.855 de lei indemnizația anuală trecută în ultima declaraţie de avere. Primarul PSD nu a mai prins însă un nou mandat.
Îi urmează în clasament primarul PNL de Reşiţa, Ioan Popa, cu 217.837 de lei încasaţi în anul 2023 (acesta va rămâne şi pe mai departe primar aici), locul al treilea revenindu-i primarului din Sibiu, Astrid Cora Fodor, din partea FDGR, cu 217.074 de lei încasaţi anul trecut (edil votat pentru un nou mandat de către sibieni).
În clasament, după cei trei lideri în ale salariilor, urmează trei primari PSD: cel de Vaslui, Vasile Pavăl, cu 215.481 lei încasaţi în 2023, care nu a fost reales, cel de Târgoviște, Daniel-Cristian Stan, cu 214.940 de lei încasaţi anul trecut, reales, şi cel de Focșani, Cristi Valentin Misăilă, cu 214.810 de lei încasaţi de la primărie, reales de focşăneni.
Primarul Boc a luat în 2023 cu 327 de lei mai mult decât edilul Bibarţ
Primarii de Deva, Craiova, Cluj-Napoca, Tîrgul Jiu şi Bacău urmează în acest top, toţi cu salarii mai mari decât indemnizaţia luată de edilul de Arad, Călin Bibarţ. În cazul celor şase primari enumeraţi mai sus indeminzaţiile încasate de aceştia se situează între 214.000 lei şi 213.000 lei, diferenţele de salarii fiind mici între edili.
Spre exemplu, primarul de Cluj-Napoca, Emil Boc, ocupantul locului 9 în clasament, a încasat anul trecut 213.690 de lei, în timp ce primarul de Arad, Călin Bibarţ, ocupantul locului 12, a încasat în acelaşi an, 213.363 lei. Mai exact, edilul Bibarţ a luat de la primăria pe care o conduce, pe tot anul trecut, mai puţin cu 327 de lei faţă de edilul Boc de la Primăria Cluj-Napoca.
(Dominic Fritz, primarul Timişoarei, locul 33 în top)
Primarul Timişoarei – locul 33, primarul Oradiei – locul 37
Primarii de Piteşti, Călăraşi şi Satu Mare îi urmează primarului Aradului în acest clasament.
În acest clasament nu au intrat primarul general al Bucureştiului şi nici primarii de sectoare, cei mai mulţi cu salarii mai mari decât primarii care conduc municipiile reşedinţă de judeţ.
Departe de primarii bine remuneraţi ai României se situează primarii de Timişoara şi Oradea. Despre salariile acestora a-ţi putut citit în cele trei materiale deja scrise de Special Arad pe această temă.
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, ocupă locul 33 în acest top, cu salariul anual încasat în 2023 de 203.653 de lei, în timp ce primarul de Oradea, Florin Birta, ocupă cu ai săi 190.853 de lei încasați în 2023 locul 37.
Ultimii primari din topul salariilor, realeşi în 2024
Ultimele trei locuri sunt ocupate de edilii care au primit cele mai mici salarii de la primăriile pe care le conduc, în anul 2023: primarii din Constanța (Vergil Chițac, cu 184.665 de lei încasați în 2023), de Târgu Mureș (Soós Zoltán – 180.481 de lei) și de Tulcea (Ștefan Ilie – 164.268 de lei). Toți cei trei primari au fost realeși la alegerile din vara lui 2024.
Cei de la Digi24 remarcă în materialul lor că „în topul 10 al celor mai mari salarii se regăsesc primari din orașe cu sub 100.000 de locuitori, cum ar fi Focșani, Reșița sau Deva”.
(Primarul Oradiei, Florin Birta, locul 37 în clasamentul salariilor edililor)
Diferenţa: nu doar proiectele, ci generozitatea primăriilor
Primarii intervievați de realizatorii materialului susțin că diferența dintre salarii se face la sporul pentru proiectele pe fonduri europene. Reamintim, însă, cititorilor că primarii pot opta (consiliile locale pot vota la propunere executivului) între diferitele procentele pe care legea le dă dreptul să și le acorde (adauge la salariu), procentul putând urca până la 50% în plus pentru proiectele accesate de primării.
Edilul de Oradea ne-a declarat, la momentul la care am încercat să lămurim situaţia diferenţelor mari de salarii între primarii vestului, faptul că la Primăria Oradea procentul a fost stabilit nu la 50%, ci la 40%. Alegerea a venit în pofida faptului că în Oradea proiectele europene par, cel puțin pe social media, să curgă ca la robinet.
„Deși, potrivit legii, indemnizațiile primarilor și a viceprimarilor se majorează cu până la 50%, având în vedere implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, în cazul primarului municipiului Oradea acest procent se situează la doar 40%, printr-o decizie asumată la nivelul Primăriei Oradea.
Astfel, diferențele de salarizare față de veniturile altor primari de municipii reședință de județ pot fi interpretate și prin procentul constant mai mic decât cel prevăzut de lege pe care îl încasează edilul-șef al Oradiei pentru contribuțiile sale la implementarea proiectelor cu fonduri nerambursabile în municipiul Oradea” – răspuns Primăria Municipiului Oradea.
Diferenţa dintre salariile primarilor municipiilor de județ stau, în fapt, în sporurile de tot felul pe care aceștia le primesc în urma deciziilor consiliilor locale. Acesta se adaugă la valoarea salariului de bază minim brut pe țară (stabilit la 3.700 de lei la 1 iulie 2024), înmulțită cu 9 (coeficientul stabilit prin Lege în cazul acestor demnitari).
Citeşte şi:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)