marþi, 3 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    „Să…” ce? Primarul care s-a dus pe jos 320 de kilometri până la București a fost umilit de un secretar

    de - | 16 noiembrie 2017, 10:18 AM | Naţional

    0

    După ce a bătut pe jos 320 de kilometri până în Capitală, ca să atragă atenția asupra problemei lipsei apei potabile în orașul său, primarul din Copșa Mică a primit un răspuns în bătaie de joc. Secretariarul Guvernului i-a trimis un document care se termină în coadă de pește și nesemnat în clar. Tudor Mihalache crede că răspunsul este o bătaie de joc la adresa sa, dar și a locuitorilor orașului.

    Locuitorii din Copșa Mică nu au apă potabilă la robinete, deși proiectul a fost aprobat de Guvern încă din anul 2006. Guvernul a aprobat introducerea apei potabile în Copșa, dar a întrerupt finanțarea după trei ani. 70% din rețeaua de canalizare a fost realizată și stă îngropată în pământ, de atunci. Primăria a fost obligată de instanță să plătească penalizări constructorului și nici nu mai putut accesa fonduri europene pentru continuarea lucrărilor, pentru că Guvernul nu a vrut niciodată să rezilieze un contract pe care nu l-a onorat. Primarul orașului a plecat pe jos, în luna septembrie, până la București, ca să-i ceară executivului nu bani, ci atât: să semneze renunțarea la contract, astfel încât Copșa să poată depune un proiect pe fonduri europene. După aproape o lună de la „pelerinaj”, primarul din Copșa a primit un răspuns pe care autorul nici măcar nu l-a verificat.

    „Urmează ca, în termenul legal, instituțiile sesizate să„….astfel se încheie răspunsul Guvernului, la strădaniile primarului.

    ” Și tot răspunsuri din ăstea primim: da, am făcut ceva, am dat un răspuns. Ok, spală-te cu el pe cap…”,  Tudor Mihalache, primar Copșa Mică

    Tudor Mihalache a mers 320 de kilometri pe jos, timp de două săptămâni și și-a anunțat vizita la Guvern cu o lună înainte. Reacția primită a fost acest răspuns neterminat.

    „Și acum suntem pe punctul de a pierde… eram pe punctul de a pierde și a doua finanțare și ultimul tren pentru a aduce apă în Copșa. Pe bani europeni, de data asta. Și atunci am cerut rezilierea, încheierea acestei convenții, într-un mod. Cel mai simplu era cu acordul părților. Adică ministerul, reprezentat de ministru și orașul, reprezentat de către primar, semnează acest acord”,  Tudor Mihalache, primar Copșa Mică.

    Localnicii primesc o apă mizerabilă, la fel ca cea care curgea și pe vremea când aici se producea negru de fum.

    „Apă este, da’ no, nu-i potabilă. Deci îi industrială. S-o lucrat și cu instalații și…. nu s-o finalizat totul”, localnic.

    „Dacă vă dați seama că pisica… îi dau apă de la robinet și nu o bea. Vă dați seama cât îi de otrăvită?!”, localnic.

    Apa-i ruginită, toată. Aia-i apă la noi. Potabilă… De zici că-i ruginită toată”,localnic.

    Ca să se poată spăla, oamenii vin la cișmelele din cartiere, dar nici acestea nu sunt foarte sigure.

    Oamenii din Copșa au apă mai curată decât în casă la cișmelele din cartier. Direcția de Sănătate Publică ia periodic probă din această apă, dar, de cele mai multe ori, și aceasta apare ca fiind nepotabilă.

    Primăria din Copșa Mică este obligată și să plătească 700.000 de lei către firma care a construit mare parte din rețeaua de canalizare, lucrări pe care Guvernul nu le-a mai plătit.

    sursa: digi24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.