marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    S-au molipsit de la Bregović! Un taraf ambulant a venit din București la Arad să ne anime orașul, dar au aflat că la noi nu se poate „hop ș-așa”…

    de Tomck@t | 17 septembrie 2018, 2:22 PM | Muzică | Recomandările editorilor | Strada

    0

    (foto: Lajos Notaros)

    Cei care au fost prezenți la concertul… – de fapt, ce „concert”, dom’le? – la spectacolul de zile mari, la nebunia generală, la frenezia memorabilă creată de Goran Bregović and his Weddings and Funerals Orchestra, știu foarte bine că muzica bună e în stare să facă minuni într-un oraș. Parcă altfel vibrează viața cotidiană, parcă îți vine să zâmbești tâmp până și într-o zi tomnatică de luni, parcă e mai viu totul. E valabil și la muzica lăutărească, care nu înseamnă neapărat doar nunți și botezuri răsuflate: dacă muzica e bună, e originală și e în stare să te oprească pe stradă pentru câteva minute măcar, merită aplauzele noastre. Ba chiar doi, trei lei p-acolo. Cu acest gând au pornit la un drum deloc scurt trei muzicanți ambulanți din București. Au venit la Arad să ne cânte pe stradă, că au auzit, probabil, că suntem un oraș fain în care numai ce a cântat Bregović. Doar că, la acest capitol, nu suntem un oraș chiar atât de fain…

    Lăutarii s-au pus pe marginea trotuarului pe bulevard, în zona Libelula, și au început să cânte voioși. Au venit chiar „echipați” așa cum trebuie, nu ca niște ciuri-buri care s-au gândit din senin să-și facă vocalize-n public. Cei trei au cântat la țambal, la acordeon și la contrabas, iar în scurt timp, trecătorii s-au adunat în jurul lor să-i asculte. Însă au venit în scurt timp și polițiștii locali care patrulau „pe centru” și au sesizat „tulburarea liniștii publice”. DAR… înainte să săriți cu înjurături la adresa polițiștilor care și-au făcut doar datoria, trebuie spus că lăutarii bucureșteni (care au venit la Arad în necunoștință de cauză) nu au primit nicio amendă, mai ales după ce chiar arădenii au sărit în ajutorul muzicanților, cerând polițiștilor să-i lase în pace.

    Agenții din Poliția Locală s-au conformat, însă i-au rugat pe lăutari să împacheteze și să se ducă la Primărie ca să obțină o autorizație. Asta pentru că, de câțiva ani încoace, așa funcționează lucrurile pe la noi.

    În mod normal, parcă ne vine instant să catalogăm această lege locală o tâmpenie, pentru că de când a intrat în vigoare, Aradul a devenit mai mult decât un oraș liniștit: cuvântul corect este PLICTISITOR. Doar că în cazul de față vorbim, de fapt, despre o hotărâre locală care nu a fost inventată la Arad, ci cam așa stă treaba în majoritatea orașelor mari. Iar dacă ați fost în vacanță în orașe europene, în special vara, punem mâna în foc că ați prins cel puțin un muzicant ambulant și chiar i-ați făcut un video cu telefonul. În schimb, la Arad, o astfel de hotărâre locală efectiv ne-a omorât străzile.

    Aduceți-vă aminte de indienii care-și „făceau veacul” în fața Galeriei Delta și ne înveseleau diminețile! Au dispărut complet din peisajul citadin arădean. Un alt exemplu poate fi Noni Groove, din Macea. Acesta a scos de curând un album care sună al naibii de bine (ascultă-l aici). Pe el „l-am prins”, în urmă cu câțiva ani, cântând la drâmbă în Parcul Pădurice, dar ne-a mărturisit atunci că așteptase, de fapt, trenul spre orașul vecin… ghiciți care!

    La Timișoara este GRATIS, la Arad… nu te integrezi în „peisajul cultural”

    Noni Groove a cerut, dar nu a primit autorizație de la Primăria Arad. I s-a spus că „nu se integrează în peisajul arhitectural, cultural… whatever” (!!!). În același timp, în orașul care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021, Timișoara, autorizația se dă gratuit! Trebuie doar fii bun în ceea ce faci, iar apoi autorizația se poate reînnoi odată la două luni.

    Este gratuită și la Praga, la Atena sau la Berlin. E adevărat, această „lege locală” diferă de la oraș la oraș, inclusiv în Europa. Aradul se compară, probabil, cu Barcelona, pentru că acolo e nevoie de o autorizație conta cost pentru muzicanții stradali. Diferența uriașă e că la Barcelona s-a adoptat această hotărâre pentru că sunt incredibil de mulți muzicieni. Pe când la noi, la Arad… e liniște totală.

    Revenind la taraful bucureștean, noi sperăm că (dacă tot au venit până aici) au reușit până la urmă să obțină autorizația și îi vom mai auzi. Arădenii care au trecut pe acolo și i-au salvat de o amendă usturătoare au demonstrat că vrem să avem un oraș mai viu, mai animat.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.