marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  România, Arad, Pandemie! Cu virusul ne-om descurca, dar ce ne facem cu corona-minciuna și corona-incompetența?

  de Redacția Special Arad | 11 aprilie 2020, 12:56 PM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

  14

  Votații au avut mereu abilitatea de a ne stimula naivitatea, alternativ, devenind astfel eternii votați, „aleși”

  „Ne-am bătut joc de sistemul de sănătate, iar acum numărăm morții” – este ideea care tulbură în aceste zile și nopți mintea românilor, poate mai mult chiar decât SARS CoV-2 (acesta este, de fapt, numele coronavirusului, COVID 19 fiind numele bolii pe care o provoacă, o prescurtare de la Corona Virus Disease, iar 19 vine de la anul în care a apărut). „Ne-am” este un fel de a spune, este un alint la ceas de supărare, o asumare tristă a greșelilor colective comise din patru în patru ani, ajunse la scadență. Ne-am bătut joc, de fapt, de alegerile noastre, de dreptul nostru de a alege, pentru că timp de 30 de ani noi nu am ales ci am votat, nu am ales ci le-am legitimat prin vot dorința lor de a acapara puterea și de a pune mâinile pe bunurile acestei țări. Ne-am bătut joc, de fapt, de noi, de sănătatea noastră, de liniștea noastră, de viața noastră. Iar ei, votații, au avut mereu abilitatea de a ne stimula naivitatea, alternativ, devenind astfel eternii votați, „aleși”.

  Keep calm and die at home

  De aproape o lună, în noi și în jurul nostru vedem durere. Multă durere dar și furie. Tot mai multă furie, o furie colectivă ce crește pe măsură ce oficialii ne transmit să stăm în casă și să fim liniștiți. Keep calm and stay at home – și-ar scrie tinerii pe tricouri, și poate chiar vor scrie după ce va fi trecut pandemia. Doar că până atunci vom mai avea de plâns mulți apropiați, neconduși pe ultimul drum, neprivegheați, neîmpărtășiți. Până atunci, mesajele liniștitoare ale oficialilor vor suna altfel în engleză: Keep calm and die at home. Da, stați calmi și muriți acasă!

  Să fim bine înțeleși: știm că în Italia, Spania, Franța, chiar și în puternica Americă s-a murit și se va mai muri de COVID 19, știm că au avut și încă mai au sistemul de sănătate depășit de virulența și amploarea atacului acestui SARS Cov-2, știm că în toate cele 170 de țări afectate de pandemie este criză de măști, dezinfectante, ventilatoare și așa mai departe. Dar ce se întâmplă la noi depășește nu doar o imaginație normală, depășește aproape orice fel de imaginație, chiar și una bolnavă, vecină cu a psihopaților criminali în serie.

  Veți spune că sunt cuvinte prea grele. Posibil, dar vremurile sunt și mai grele. Pentru că, iată, se moare și nu numai din cauza acestui coronavirus. Se moare și pentru că incompetența și moliciunea la nivel decizional produc efecte ce periclitează direct viața oamenilor, se moare și pentru că non-valoarea umană ajunsă la nivel decizional pun de asemenea în pericol viața oamenilor, se moare și pentru că interesele personale sau de grup primează, chiar și acum, în situație de pandemie, punând în plan secund sănătatea și viața oamenilor.

  Autorități fără autoritate

  România a avut marele noroc să aibă cam trei săptămâni avans, timp în care s-a putut pregăti să primească valul de SARS Cov-2. Mai mult, a avut avantajul de a putea învăța din trista experiență a Italiei. Nu are rost acum să mai invocăm avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății, din ianuarie, pentru că nicio țară nu l-a băgat în seamă (ceea ce spune multe despre încrederea pe care OMS o inspiră membrilor săi). Din păcate, România a reușit să anuleze avantajele. Este adevărat că a luat relativ repede măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului. Doar că multe dintre acestea au fost jumătăți de măsură, ca să nu spunem că au fost măsuri bâlbâite. De la închiderea școlilor și suspendarea activităților sportive sau a adunărilor publice, la închiderea vămilor sau limitarea circulației, totul s-a dispus bâlbâit, tremurat, nehotărât, fricos. Vi-l mai amintiți pe ministrul de Interne, Vela, cum a prezentat prima Ordonanță militară? Vă mai amintiți cum, în loc de decizii ferme, dispoziții clare, ordine coerente, el ne transmitea recomandări? Mesajul recepționat a fost clar: „dușmanul” este periculos dar românii nu trebuie să-și facă griji pentru că statul are totul sub control, totuși „recomandăm” una și alta… Mari strategi, grozavi comunicatori!

  Orice „boschetar” din România știa că nu există niciun pic de respect față de orice fel de autoritate, de la cea politică sau judecătorească, până la cea bisericească sau medicală. Lipsă de respect materializată în negarea sau criticarea oricărei autorități. Cu toate astea, marii strategi din fruntea țării s-au gândit că recomandările din Ordonanța militară vor avea efect într-o țară care neagă orice. Ei bine, n-au avut și astfel s-au mai pierdut câteva zile în lupta cu pandemia.

  Având experiența Italiei, care a întârziat să adopte măsuri dure până și-au umplut țara cu SARS CoV-2, și știind că puhoiul de români stabiliți în toată Europa se apropie de granițe, cu coronavirus cu tot, România a ezitat să închidă vămile și nici nu a avut curaj să ia măsuri de carantinare a repatriaților. De ce? Dumnezeu știe! Vreo două săptămâni s-au tot jucat cu culorile țărilor din care veneau românii, reușind să bulverseze vameși, polițiști de frontieră, jandarmi, medici – cu toții total nepregătiți să acționeze în condiții de stare de urgență (dar despre asta vom mai vorbi). Așa se face că în mai puțin de două săptămâni de bâlbâieli, de recomandări și discuții sterile despre „sexul îngerilor” (cel puțin o săptămână s-a discutat despre slujbele ortodoxe și lingurițele folosite la împărtășanie!), au intrat în țară aproape 200 de mii de români, potențiali purtători de coronavirus, indisciplinați genetic și imuni la amenzi. Cei mai mulți au fost, chipurile, plasați în izolare la domiciliu și „atent supravegheați” de polițiști. Poveste de adormit copiii, ca să nu-i spunem pur și simplu minciună. Și, ca să-i scutim de efort pe cei care ar fi dispuși să ne contrazică, să analizăm puțin datele oferite publicului de unul dintre strategii guvernului, domnul Despescu, de felul lui chestor (general, pe rit vechi) și secretar de stat la MAI, cel care i-a stat alături domnului Vela ori de câte ori a avut de recomandat ceva românilor. Deci, spune domnul chestor că poliția, împreună cu celelalte forțe de ordine publică ale MAI acționează cu aproximativ 30 – 35 de mii de cadre. Par mulți, nu-i așa? Sau, în orice caz, destui ca să rezolve problemele. Doar că aceștia ar trebui să supravegheze (adică, să verifice de câteva ori pe zi, la domiciliu) aproximativ 70-75 de mii de persoane aflate în izolare. În plus, tot ei (e adevărat, ajutați de vreo 3-4 mii de polițiști locali) trebuie să verifice declarațiile cetățenilor care se plimbă pe unde au ei chef și treabă, să patruleze pentru că hoții acționează și la vreme de pandemie, să facă investigații criminale și așa mai departe. Și-apoi, să nu uităm că sunt comune și sate cu unul sau doi polițiști, dar cu zeci de izolați. Așadar, poate crede un om întreg la cap că izolații la domiciliu au fost cu adevărat supravegheați în așa fel încât să fie respectate condițiile izolării?  Noi nu credem. Semn că nu suntem strategi, doar oameni normali, simpli cetățeni care primesc informații doar din „surse sigure”, adică, oficiale. Și, pentru că am ajuns la comunicarea „din surse oficiale”, să devoalăm această adevărată operă de artă a manipulării.

  Comunicare strategică prin (ne)informare

  Înainte de a intra cu subiectul în revelator, trebuie să recunoaștem că fenomenul fake news (știri false) este cu adevărat periculos oricând, nu doar în perioade dificile, de criză majoră cum este cea pe care o trăim acum. Pentru că aceste știri false nu sunt greșeli (se mai întâmplă așa ceva și în presă), ci sunt informații mincinoase, intenționat fabricate pentru a manipula masele de consumatori de informație, pentru a le influența opiniile într-o anumită direcție. Și, dacă în condiții normale astfel de știri false deranjează sau supără, în timp de criză pot face mult rău, cum ar fi inducerea, la nivel colectiv, a unor sentimente ce pot duce la panică, la zădărnicirea unor acțiuni legitime și necesare ale autorităților etc. Iată de ce, acțiunea, poate brutală (dar necesară!) pornită de autorități împotriva știrilor false a fost salutară. Și, cel puțin din perspectiva noastră, ar trebui continuată și după terminarea acestei crize. Ba chiar extinsă la tot ce înseamnă manipulare prin transmiterea de informații voit false, în care să fie inclusă și publicitatea mincinoasă, dar asta este o altă problemă asupra căreia vom avea timp să revenim după pandemie. Acum este mai important să vedem ce a urmat lichidării surselor (principale) știrilor false…

  De fapt, problema fake news-urilor pare să fi fost doar un pretext pentru a controla strict orice informație, legată de pandemie, ce ajunge la public. Iar de la control, până la cenzură în cel mai pur sens al cuvântului, nu a fost decât un pas mic, numit Grupul de comunicare strategică.

  Conform APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki), „Grupul de comunicare strategică, (este) una dintre cele trei entități care se ocupă în aceste zile de gestionarea epidemiei de Covid 19 în România”, celelalte două fiind Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Grupul de suport tehnico-științific.

  „Grupul de comunicare strategică (GCS) a fost înființat prin Hotărârea nr. 2/24.02.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și este compus din specialiști în comunicare de la toate ministerele și serviciile publice cu responsabilități în combaterea pandemiei” și este cordonat de Andi Manciu, recent numit consilier de stat în Guvern, fost jurnalist și fost șef al  departamentului de comunicare al PNL – informează APADOR-CH care a solicitat și alte informații cu caracter public, cum ar fi componența nominală a celor trei entități sau atribuțiile Grupului de comunicare strategică. Le-a solicitat degeaba.

  Cert este că odată cu înființarea GCS, „Direcțiile de sănătate publică refuză să le mai răspundă jurnaliștilor la întrebări, prefecturile au primit ordin și ele să nu mai comunice, pe județe, numărul de cazuri de îmbolnăviri, iar misteriosul Grup de comunicare strategică – unicul abilitat să mai comunice ceva pe tema pandemiei – o face o dată pe zi, în mod unilateral, lăsând în urmă multe semne de întrebare pe care nu le elucidează nimeni”.

  Acum ne-am lămurit, nu-i așa, de la cine NU PRIMIM informații despre „situația de pe front” decât la ora 13, de parcă informațiile astea ar fi tratament cu prostamol, de la cine NU PRIMIM informații decât dacă sunt corespunzătoare strategiilor și acțiunilor autorităților, de la cine NU PRIMIM informații adevărate despre numărul real al morților dintr-o anumită zi și așa mai departe. Superb. Așadar, închizi site-uri producătoare de știri false (și bine faci!) după care vii tu, ditamai Grupul de comunicare strategică și dai în populație cu informații trunchiate, incomplete, întârziate, le îmbraci frumos în haina de „informații oficiale”, le raportezi șefului că sunt corecte politic și te doare în strategie că sunt doar parțial adevărate (în rest fiind mincinoase prin omisiunea adevărului). Și tot în strategie te doare că, de fapt, aceste semi-informații fac mai mult rău decât bine, că fac exact același rău pe care îl puteau face știrile false. Noi nu avem pretenția că suntem strategi în comunicare, dar știm că mirosul de fals al acestor informații trunchiate și semi-adevărate este simțit de cetățeni. Poate tocmai pentru că nu sunt nici ei strategi în comunicare… Iar ei, cetățenii, când simt acest miros își pierd tocmai încrederea în autorități, încredere pentru care transpiră zilnic, la oră fixă, grupul de strategi. Ce se întâmplă când cetățenii își pierd încrederea în autorități? Nu mai ascultă recomandările, avertismentele, rugămințile, pentru că nu mai pot fi siguri că sunt sincere! Dar, așa se întâmplă când aduci strategi în comunicare, în locul specialiștilor în comunicare, specialiști de la care ar fi avut câte ceva de învățat și domnii Vela și Despescu…

  Nu putem trece peste fosta condiție a șefului GCS, Andi Manciu. Nu cea de ziarist, ci de șef al departamentului de comunicare al PNL. La cât de…bine și strategic a comunicat PNL înainte de pandemie, nimic din ce (nu) se comunică acum nu ne mai miră. Poate că, totuși, omul merită verificat fie la dosar, fie la IQ, pentru că acționează „strategic” tocmai împotriva celor care-l plătesc! Că acționează împotriva PNL, e treaba lui și a lor, dar cât timp acționează, voit sau nu, împotriva autorităților, acum, este și treaba noastră.

  Că a considerat necesar să taie presei dreptul la informare, asta e, trece și starea asta de urgență, trece ea și pandemia. Dar nu se poate trece așa ușor peste (ne)informarea cetățenilor.

  Și, ca să vedeți că informarea corectă are și implicații financiare, ridicăm o problemă: dacă în județul Arad numărul celor infectați este puțin peste 200 (după ce timp de câteva zile rămăsese blocat la 168…), deci redus, în comparație cu alte județe, de ce se dau autoritățile noastre de ceasul morții să termine „spitalul de campanie” de la Expo?  De ce se cheltuie bani cu acest spital improvizat dacă situația este sub control? De ce atâta agitație dacă în Arad „situația este sub control”?

  Din două, una: ori autoritățile locale au luat-o razna și aruncă banii pe inutilități (caz în care ne vedem nevoiți să solicităm public intervenția organelor statului pentru a opri risipa și a-i sancționa pe vinovați!), ori autoritățile au luat-o razna și ne mint cu nerușinare (caz în care nu mai solicităm nimic pentru că ne-a ajuns și nouă cât am „predicat în pustiu”).

  Dar primarii, unde sunt primarii?

  Aparent, lupta cu coronavirusul pandemic este condusă de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), care primește sfaturi tehnice de la Grupul de suport tehnico-științific. Cert este că de la acest Comitet național au pornit multe acțiuni sau decizii menite să oprească sau să limiteze efectele pandemiei (nu ne referim la cele economice sau sociale).  Trebuie să recunoaștem că, deși unele au fost luate cu oarecare întârziere (de exemplu, interzicerea adunărilor publice), măsurile dispuse de CNSSU au fost corecte, necesare și utile în condițiile date. Poate ar fi fost util ca unele măsuri să fi fost chiar mai dure, dar asta este doar o opinie de nespecialist.

  Dar, adevărata problemă a unora dintre aceste măsuri este implementarea. Cât de bună și utilă ar fi o măsură, dacă este prost implementată sau neaplicată, își pierde valoarea și rămâne fără efect. Sigur, vina principală trebuie căutată în altă parte, nu la CNSSU, ci la cei care au implicat primăriile, mai precis primarii, în această problemă. Mare greșeală!

  Indiferent de culoarea lor politică, primarii sunt un grup eterogen de indivizi animați în primul rând de interese personale, care nu răspund în fața nimănui. De multe ori, nici în fața legii, uneori (rar) în fața șefului de partid, iar așa-zisa răspundere în fața Consiliului local este o poveste de care râd și copiii. În plus, să nu uităm că pentru a ajunge primar nu trebuie îndeplinite decât trei condiții principale: să te înscrii în cursa electorală, să obții cele mai multe voturi și să fii… alfabetizat (ajung și patru clase). Ce buget, ce investiții, ce strategii de dezvoltare? Prostii nefolositoare, câtă vreme alegătorii contează.

  Și-atunci, cum să lași implementarea unor măsuri dure, de restrângere a unor libertăți cetățenești, în seama primarilor, cu două luni înainte de alegerile locale? Cum să fie astfel de oameni (ne referim la primari) dispuși să implementeze măsuri dure de limitare a plimbărilor aiurea ale cetățenilor cu votul în buzunar? Cum să fie ei, primarii, dispuși să aplice măsuri împotriva celor care nu respectă regulile de distanțare socială, de stat în casă, de renunțare la vechile tabieturi de grup? Cum să adopte ei, primarii, măsuri și mai dure decât cele venite de la „centru”, în funcție de specificul localității? – că doar n-o să știe Arafat toate obiceiurile locale ce ar favoriza răspândirea SARS Cov 2. Poate dacă această pandemie ar fi venit după alegerile locale, Guvernul și CNSSU i-ar fi putut avea aliați pe primari. Acum însă, nici într-un caz! Așa se face că unii au mimat implementarea măsurilor sau, cel mult, le-au comunicat și cam atât (cum ar fi dacă și colectarea impozitelor și taxelor locale s-ar face tot așa, doar printr-o comunicare, fără impunere?). Alții, mai ales cei aflați în opoziție față de Guvern, pur și simplu s-au opus, cazul primăriței din Țăndărei fiind exemplul tipic.

  Nu putem pătrunde în mintea acestor primari (nici nu vrem!), dar suntem convinși că prima dintre preocupările lor ar trebui să fie siguranța și sănătatea cetățenilor cărora le cer votul. Să te temi să adopți măsuri nepopulare, dar necesare pentru sănătatea cetățenilor, gândindu-te că oamenii nu te vor mai vota, denotă o crasă micime de caracter, motiv suficient să nu mai fie votat de cetățenii cărora le-au pus în pericol sănătatea și chiar viața. Și nu doar atât. Neluarea măsurilor necesare în astfel de cazuri, a tuturor măsurilor menite să salveze viețile cetățenilor, indiferent cât de dure ar fi, înseamnă inconștiență, egoism, nedemnitate, dar mai ales, în această situație de pandemie, favorizarea răspândirii bolii. Și toate astea, pentru ce? Pentru votul câtorva nelegiuiți, în detrimentul majorității cetățenilor corecți.

  Nu mai vorbim despre cei care, asemenea unor șefi de stat și de guvern (Trump, Boris Johnson) nu au fost capabili să înțeleagă de la început pericolul. Ar fi prea subtil pentru ei…

  Cum spuneam mai sus, mare greșeală să lași sănătatea, chiar viața cetățenilor în seama unor astfel de caractere mici. Proastă strategie, pentru care suferă acum cetățenii simpli. Cine va plăti după pandemie, vor decide cei care-i vor supraviețui. Iar dacă atunci când vor avea ștampila în mână o vor folosi cu gândul la ce și pe cine au pierdut, dar mai ales din vina cui, va urma o mare schimbare în țara asta, de la ultima comună, până la Primăria Capitalei și la Parlament.

  Numiri politice și suspiciuni. Hoție de partid?

  Că DSP-urile au fost depășite, nu-i un secret și nici nu are rost să insistăm. Motivele sunt și ele evidente și cunoscute. Recunoscute, nu – politicul nostru nu cunoaște această „strategie” a recunoașterii greșelilor. Să spunem, totuși, pe nume acestor motive: numirile în funcții de conducere a unor persoane cu singurul merit că sunt agreate de partid. Nu un singur partid, nu un anume partid, pentru că toate, dar absolut toate au procedat la fel, deși niciunul nu a uitat să promită în campaniile electorale că vor pune preț pe profesionalism, nu pe carnetul de partid. Meritocrație? Da, dar „de partid”.

  Sigur că nu-i vorba doar de nefericiții numiți în fruntea DSP-urilor sau a Spitalelor județene. Este vorba despre absolut toate instituțiile cunoscute sub denumirea de deconcentrate, acele Direcții județene, Agenții, Gărzi de tot felul care funcționează în fiecare județ, pe bani serioși (adică mulți!) și muncă puțină sau deloc. Acestea sunt, de fapt, tentacule ministeriale, întinse de la „centru” direct în „teritoriu”.

  Dar să nu uităm prefecții! Ei sunt lumina Soarelui guvernamental care luminează întreg județul pe care-l stăpânesc, ei taie și spânzură în județ, ei fixează ventuzele tentaculelor exact pe bușonul de unde se poate suge ceva. Adică, ei numesc șefii deconcentratelor, pe unii, de capul lor, pe alții, la propunerea partidului aflat la guvernare, respectiv a ministrului interesat. În plus, uneori, fac și curățenie, adică îi dau afară pe cei ajunși indezirabili după schimbarea puterii politice. Desigur, pe cei mai căpoși, care nu vor să plece de bună voie.

  În situații de urgență, mai fac și altceva decât să facă și să tacă. De exemplu, să coordoneze rechiziționarea hotelurilor în care urmează să fie carantinați cei veniți din țările înroșite de coronavirus. Dacă toți prefecții fac, nu toți tac. Cel din județul Bistrița Năsăud, de exemplu, a vorbit și a făcut lumină în problema rechiziționării de hoteluri. Așadar, domnul Stelian Dolha spunea, pe la mijlocul lunii martie că în județul lui „sunt asigurate condiții de 2 și 3 stele în 11 locații pentru carantină, cu un total de 386 de locuri, din care mai erau libere 294”. Interesant este însă restul declarației; pentru fiecare dintre aceste 386 de locuri, statul plătește 230 de lei pe zi, plus 70 de lei pentru masă. Și asta, indiferent dacă locurile sunt ocupate sau nu. Un calcul simplu ne arată că  pentru condițiile de 2-3 stele, statul plătește (în județul Bistrița Năsăud) 265.800 de lei pe zi, adică aproape 8 milioane de lei lunar, echivalentul a aproximativ 1,7 milioane de euro! Repetăm: la 2-3 stele. În vreme ce la un hotel de 4 stele, o cameră este 400-500 de lei pe zi, la cele 2-3 este 600, cu masă cu tot! Asta, cum spuneam, se întâmplă la Bistrița, dar nu avem bănuiala că în alte părți ar fi altfel, de vreme ce Guvernul a hotărât, prin HG 269/2020, nivelul cheltuielilor aferente pentru carantină. Cum s-au făcut calculele la nivelul Guvernului?, nu știm, dar cu siguranță nu a fost ușor de vreme ce abia în 2 aprilie au putut da hotărârea. Încercăm să ne imaginăm cum s-au înroșit firele de la telefoanele guvernului până s-au înțeles părțile la acest preț…

  Totuși, în Arad este altfel. Un hotel elegant, cotat cu 3 stele, situat pe malul Mureșului, cu posibilitate de pregătire a hranei, a făcut ofertă de 150 de lei/pat/ zi. La jumate de preț, așadar, față de Bistrița, dar și față de HG prin care s-au stabilit cheltuielile aferente carantinei. Mană cerească, mai ales că hotelul are vreo 50 de camere, ceea ce ușurează misiunea de supraveghere a carantinaților.

  În plus, dacă Guvernul a reglementat nivelul cheltuielilor și în situația în care „centrele de carantină (hotelurile) sunt puse la dispoziție gratuit”, înseamnă că a acceptat să le primească gratis, și nu vedem de ce nu ar accepta și la preț redus.

  Alegerea a fost simplă și interesantă: oferta la jumate de preț a fost respinsă! În schimb, a fost ales un hotel, ce pare fără nicio stea, în comparație cu cel respins, dar la „preț bistrițean”. Adică, dublu față de oferta respinsă!

  Nu Marem ne-a fost mirarea Coandi a fost ales hotelul mai scump, dar suntem convinși că doar întâmplător, dar absolut întâmplător Falcă își ținea toate sindrofiile într-o locație ce aparține patronilor hotelului ales (sunt ceva greșeli de… tipar, nu mai facem corecturi acum, dar vă asigurăm că orice asemănare a unor cuvinte din text cu numele hotelurilor implicate în această alegere este pur întâmplătoare…).

  La fel de întâmplător este faptul că zilnic ni se spune, probabil strategic, cât de mare este efortul financiar din această perioadă și cât de mult va trebui să strângem noi, muritorii de rând, cureaua. Pe noi ne așteaptă o criză după această pandemie. Pe ei, nu.

  Vă dorim tuturor multă sănătate și noroc! Vă dorim să supraviețuiți cu toții acestei pandemii, ca să puteți vota eliberați de orice „viruși”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Este evident că guvernul prin așa zisă militalizare , guvernul v-a ascunde adevărata față a sistemului sanitar prin raportare militarizată nu v-om cunoaște adevărată față a sistemului medical , care a fost numărul de pacienți morți ca urmare „ pe nepregrătite ” a celor care trebuiau să gestionează situația crizei sau ocupat de alegeri parlamentare anticipate și de jocuri de premieri . Cât timp va dura criza cu atat unii se v-or imbogăți și mai mult și aștia nu sunt oamenii de rand , de aici și starea de urgență care contribuie la bunăstarea lor și neajunsurile noastre .

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. O radiografie exacta a REALITĂȚII ROMÂNEȘTI… SECURISMELE sunt acum și mai evidente ca în timp „De Pace”. Doar așa ȘTIU EI SĂ FACĂ! Cum altfel?! Că doar de 30 de ani jigodiile de au bătut, au dat ordine, au omorât, fiind pumnul de fier al dictatorului răposat, s-au camuflat bine și infiltrat tot ce are importanță pentru a JECMĂNII toate resursele sub stindardul FALNIC AL DEMOCRATIEI SI DEMOCRATIZĂRII. Iar PROSTIMEA și credulii naivi au suportat Mega Țeapa scuriștilor. Bat câmpii? Dovezi!
   .
   OK … atunci vă rog pe toți să-mi dați exemple de JIGODII SECURISTE din miile (ce se scuzau că nu au făcut decât să execute ordine, că doar ce puteau să facă), ce după 89 au fost aduse cu cătușe în fața mediei să fie linșați, măcar cu vorbe. Să dovedească ei că nu este cum spun eu.
   .
   Până nu vom rescrie istoria și ne socotim cu ea, nu ne putem aștepta la altceva decât la ceea ce există în prezent. „Pe afară-i vopsit gardul în culorile falsei democrații, înăuntru-i leopardosecuritatea.” EI vor DEZBINA (fackenews), MINȚII și vor FURA pe rupte ca și până acum. Sunt metodele care i-au menținut la putere indiferent ce PSEUDO partide s-au înșiruit la Guvernare de la 89 încoace. Condițiile au fost din-totdeauna aceleași „Voi sunteți Fațada și Furăm împreună!”.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Pe mine mă oripilează că, nu se comunică informații legate de infectarea copiilor. Sunt cazuri rare și bla-bla! NU! Nu sunt! Imaginează-ti copilul, sora pe oricine apropiat, tânăr sau nu cu plămânii „inundați” care se îneacă…și asta vreo 14/15 zile cel puțin! Sigur nu se moare așa de des dar e o ruleta rusească! Cine ar risca daca ar știi adevărul? E o boală teribilă și PE MULTĂ LUME DIN ARAD CEL PUȚIN II DOARE-N CUR!

   De asta mă lasă rece politicul acum! E același de 30 de ani…Mă lasă rece că Miliția e depășită…ai Jandarmerie, armată care poate patrula prin oraș și care poate „băga” țiganii-n din Checheci in casă, poate asigura ordinea! Câți din ăștia sunt pe stradă? 3 in Grădiște, 3 la Selgros și poate tot așa la fiecare ieșire…păi și restul? Doar un pluton disciplinat îți „matură” un cartier daca se vrea!

   Totuși e primul guvern cu coaie de după ’89! A INCHIS INTANGIBILA BISERICĂ! A INTERZIS ÎNMORMÂNTARILE, PARANGHELIILE DE RAHAT ROMÂNEȘTI! Cine a mai avut curajul sa închidă cimitirele? Să țină babele cu gura închisă…Au amanat ratele pentru cei care nu pot achita, au făcut și greșeli MULTE, dar…Deocamdată suntem mai bine ca alții…Dacă ești onest vezi asta! Dacă nu te smiorcăi ampulea!

   Puteam fi cu Dăncilă…cu Carmen Dan la M.A.I. și Pintea la sănătate! E un pas înainte totuși!

   --18 voturi
   +1
   -1
  4. La cat de putin s-a testat in Romania(aprox. 30.000 de persoane) nimeni nu e in stare sa spuna cand va fi varful ( unii zic 17-19 aprilie, altii 20-25 sau pur si simplu urmatoarele 2 saptamani.).
   Unele tari europene anunta masuri de relaxare , la noi nici gand. Cu toate astea, magazinele, pietele, mai nou si aeroporturile, sunt pline. La cumparaturi da, la munca nu!

   +19 voturi
   +1
   -1
  5. Culmea ipocriziei ! Foarte multi dintre cei care pana acum cateva luni erau foarte grijulii cu banul public( pe buna dreptate) , acum nu par a fi deranjati deloc de faptul ca din bani publici se platesc 260 de lei/zi pt un loc intr-un hotel. E un exemplu din Arad, cu siguranta ca avem si prin alte parti exemple similare.
   Dupa ciuma rosie a venit si vremea pandemiei galbene😂!

   +21 voturi
   +1
   -1
  6. Hai sa nu mai punem botu la vrajeli cu inchis granitele….toate tarile normale si-au primit cetatenii la orice ora,ba mai mult,fara mizeria de carantina institutionalizata,care e calea cea mai sigura de infectare in masa dar banoasa pentru clientela politica.

   0 voturi
   +1
   -1
  7. Nimic despre Arahat !? Si în articol scrie si despre manipulare…
   Premierul Orban declara ca la preluarea guvernarii in noiembrie, depozitele departamentului pt. situatii de urgenta erau goale, deci Arahat nu-si facuse treaba pt. care este platit.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Vă plătesc și orele din weekend să-l defeimați pe singurul competent? Jigodii galbene! Ați și inceput cu fackenews-urile și propaganda. A fost păcăliciul de Orban prin depozite?! Știe el tot! Scârbă mi-e de voi HOȚILOR!!!
    .
    JOS LABELE DE PE ARAFAT!!! Că vă ia mama dracului pe toți! El a făcut ceva pentru România și românii ei. în comparație cu voi ce nu faceți decât să furați, de nu vă mai satură dumnezeu. Vă tot schimbați culoarea, ca lupul blana, dar tot jigodii sunteți.

    0 voturi
    +1
    -1
  8. Că mulți alții, cred că autoritățile nu spun adevărul. Sau spun doar o parte din acesta. Oricum anul acesta este compromis: economic, cultural, sportiv, financiar, educațional, etc Ce mai vreau este sa compromitem anul și pentru actualii impostori, transformati in „politicienii”. Îmi doresc un suflu nou, iar după ce trece situația actuală, trebuie sa ne implicam cât mai mulți și să începem să schimbăm Aradul, județul și Țara. O zi buna

   +3 voturi
   +1
   -1
  9. Oare pe unde se ascunde numitul „Falconeti” pe numele adevărat Falcă în aceste momente grele ! Poate ar trebui să i se întâmple ce i s-a întâmplat actorului ce-l interpreta pe nesuferitul personaj ! Nu pot spune că e un adevăr absolut dar e posibil să fie ceva real în următoarea situaţie: cică personajul mai înainte menţionat ar fi ieşit la o plimbare în oraş după ce cu o seară înainte rulase un episod care nu a fost deloc pe placul telespectatorilor aşa că nici mai mult nici mai puţin „Falconeti” în timpul plimbării a fost luat la bătaie şi fugărit prin tot oraşul lui de baştină ! Revin cu întrebarea de la început: oare pe unde se plimbă Falcă ?

   +2 voturi
   +1
   -1
  10. Deja toată prostimea știe despre mascarada cu virusu’ p…. După ce se termină circul și ieșim din bârlog nu mai avem nimic, nici țară, nici casă, nici masă. Suntem vânduți demult la ”masa tratativelor”. Suntem prea mulți pe pământ, a venit vremea războiului biologic. Alții, monștri planetari , marile puteri financiare ale lumii decid pt viețile noastre. Au decis să ne trieze ca pe oi. Stăm cu brațele încrucișate , ”stăm acasă” ca să nu le vedem fărădelegile, hoțiile, trădările. Am găsit pe net ”Balada Covidului” cântată de unu gelu trandafir sau cum naiba îl cheamă, un polițist de prin Chișinău. Cântă undeva într-un spațiu deschis, având alături echipa de dat amenzi. Dați click pe ”balada covidului”! Stați acasă, stați acasă” – ne cântă poliția după care îți f… o amendă covidică. În loc să te umpli azi de Lumină te cutremură scârba, ura, revolta. Toți aveți dreptate dar singura soluție nu poate fi decât unitatea. Ori ei ne vor termina , ori noi ne scuturăm de jegul ăsta criminal . Tuturor, multă sănătate și pace.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.