miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  România a început anul cu un deficit de peste 3,5 miliarde

  de Special Arad | 3 martie 2021, 8:15 AM | Naţional

  0

  Execuția bugetului general consolidat în luna ianuarie 2021 s-a încheiat cu un deficit de 3,69 mld lei (0,33% din PIB), informează stiripesurse.ro.

  Sume în valoare de 2,29 mld lei (0,2% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, informează Mediafax.

  Astfel, în luna ianuarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,03 mld lei mai mari decât nivelul lunii ianuarie 2020 pentru susținerea lichidității în sectorul privat, iar cheltuielile de investiții au fost cu 0,39 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent și plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 0,86 mld lei.

  Veniturile bugetului general consolidat au însumat 29,18 mld lei în ianuarie 2021, cu 5,9% peste nivelul încasat în luna similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au stagnat la 2,6% din PIB.

  Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții pozitive (în principal fonduri europene, venituri nefiscale, precum și încasările din contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit), mai puțin veniturile din TVA, care au consemnat o scădere, însă pe fondul accelerării restituirilor de TVA pentru susținerea lichidității în sectorul privat.

  Citește continuarea pe stiripesurse.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.