duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  O cunoscută companie de ride-sharing a prejudiciat statul cu peste 9,7 milioane de lei

  de - | 31 ianuarie 2024, 6:50 PM | Naţional

  0

  Inspectorii ANAF din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală au identificat un prejudiciu de peste 9.7 milioane de lei, realizat de o companie de ride-sharing.

  Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

  Astfel, în cazul unui singur operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF au calculat un prejudiciu cauzat bugetului general consolidat al statului de peste 9,7 milioane de lei.

  Controalele efectuate au scos la iveală faptul că societatea în cauză a diminuat TVA de plată către bugetul de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor realizate pe platformele de ride-sharing, respectiv prin majorarea în mod artificial a TVA deductibilă, prin înregistrarea ilegală în contabilitate a unor achiziții de combustibili.

  Totodată, societatea verificată a diminuat obligațiile fiscale generate de utilizarea forței de muncă prin înregistrarea, declararea și plata contribuțiilor aferente contractelor individuale de muncă cu timp parțial de două ore, în condițiile în care salariații au lucrat mult mai multe ore și au realizat venituri net superioare celor declarate.

  „Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate”, se mai menționează în comunicat.

  În prezent în România funcționează deja patru companii de ride-sharing: Bolt, Uber, Bla Bla Car, și începând cu data de 21 noiembrie, pe piața românească s-a introdus și serviciul Blue, însă ANAF nu a precizat despre care companie ar fi vorba.

  sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.