joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Rector nou la UAV Arad. Teodor Cilan a câştigat alegerile de la universitatea de stat cu 119 voturi

  de Adriana Barbu | 27 martie 2024, 4:07 PM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  3

  Conf. univ. dr. Teodor Cilan este noul rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad (UAV) ca urmare a voturilor date de colegi şi studenţi în turul 2 al alegerilor interne. Pentru fotoliul de rector al UAV au ajuns în turul al II-lea al alegerilor interne conf. univ. dr. Cilan Teodor-Florin şi conf. univ. dr. Sanda Grigorie.

  Conf. univ. dr. Cilan şi-a adjudecat mandatul de rector în urma celor 119 voturi primite în favoarea sa.

  În primul tur al alegerilor de acum, trei profesori universitari s-au luptat pentru șefia Universităţii Aurel Vlaicu din Arad: prof.univ.dr. habil.ing. Boîi Sevastian-Liviu, conf.univ.dr. Cilan Teodor-Florin şi conf.univ.dr. Sanda Grigorie.

  Din totalul de 227 de alegători cu drept de vot, 217 au votat pentru funcția de rector.

  Boîi Sevastian-Liviu a obținut, în primul tur al alegerilor, 48 de voturi, în timp ce Cilan Teodor-Florin și Sanda Grigorie au obținut fiecare câte 83 de voturi. 7 buletine de vot au fost neîntrebuinţate şi anulate, iar 3 buletine de vot au fost nule.

  Cum numărul total de voturi exprimate, necesar pentru validarea alegerilor universitare, era de 114, s-a trecut la organizarea turului II al alegerilor, unde Teodor Cilan a obţinut 119 voturi, față de 85 cât a obținut Sanda Grigorie.

  Primul rând de alegeri la UAV

  A fost vorba însă de al doilea rând de alegeri pentru viitorul rector al UAV cu mandat pe cinci ani, după ce la primele alegeri, de la început de decembrie 2023 s-au înscris în luptă actualul rector Ramona Lile și Sevastian-Liviu Bocîi.

  La acel moment, Ramona Lile a obținut aproape 90% din voturile celor cu drept de vot, dar Ministerul Educației a anulat alegerile. Înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2023, ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat un ordin de ministru de neconfirmare în funcţie a Ramonei Lile, rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, decizând, în articolul 1, al ordinului faptul că: „Nu se confirmă în funcția de rector al Universității Aurel Vlaicu din Arad doamna dr. Ramona Lile”.

  Motivul a fost clar: în cadrul alegerilor din 11 decembrie 2023, actualul rector UAV, Ramona Lile, a fost reales în funcție, în pofida deciziei de plagiat dată de CNECSDTI din 28.01.2021 și a Ordinului nr. 3643/06.04.2021 dat de acelaşi ministru al Educaţiei, prin care avea interdicția, valabilă pe o perioadă de 5 ani, „dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

  Ramona Lile a contestat decizia ministrului Educației, dar instanța a respins cererile sale legate de suspendare/anularea ordinului. Pe 4 aprilie, Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie se va pornunţa şi pe decizia de plagiat contestată de Ramona Lile, hotărârea acestei instanţe fiind definitivă.

  Când va fi validat noul rector UAV, Teodor Cilan

  În baza Metodologiei-cadru, aprobată prin Ordinul nr. 6.227 din 5 septembrie 2023 referitoare la procesul de stabilire şi de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi a Metodologiei de organizare și desfășurare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, desemnarea rectorului se face prin prin votul cadrelor didactice și de cercetare titulare și a reprezentanților studenților în Consiliile faculatăților și în Senatul UAV, dacă este cazul (și aici a fost) în turul II al alegerilor interne. Votul a fost organizat miercuri, 27 martie, cu începe de la ora 09.00, numărătoarea voturilor s-a încheiat în jurul orei 15.30. În aceeaşi zi, între orele 16.00-18.00 puteau fi depuse contestaţiile.

  Validarea desemnării rectorului prin vot de către Senatul UAV ar urma să aibă loc pe data de 28.03.2024, urmând ca, după o zi, rezultatului desemnării pentru funcția de rector al UAV să fie transmisă Ministerului Educaţiei. Decizia ministerului ar pune capăt alegerilor interne de la UAV.

  Ulterior, timp de aproape o lună, la UAV se va face transferul între cei doi rectori, actualul rector Ramona Lile şi viitorul rector Teodor Cilan, cel care va conduce destinele universităţii de stat din Arad pentru următorii cinci ani.

  Citeşte şi:

  Turul 2 pentru stabilirea noului rector al UAV. Doi candidați au primit același număr de voturi în primul tur

  Ministrul Educației a refuzat oficial confirmarea Ramonei Lile pentru un nou mandat de rector al Universității Aurel Vlaicu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.