joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Turul 2 pentru stabilirea noului rector al UAV. Doi candidați au primit același număr de voturi în primul tur

  de Adriana Barbu | 25 martie 2024, 5:16 PM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Trei profesori universitari s-au luptat, în ultimele săptămâni, pentru funcția de rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, după ce Ministerul Educației nu a validat alegerile din decembrie 2023 și a impus reorganizarea lor în termen de trei luni.

  Dacă la finele anului trecut, pentru șefia UAV și-au depus candidaturile actualul rector Ramona Lile și profesorul Sebastian Liviu Bocîi, la noile alegeri pentru postul de viitor rector al UAV şi-au înscris dosarele  prof.univ.dr. habil.ing. BOCÎI SEVASTIAN-LIVIU, conf.univ.dr. CILAN TEODOR-FLORIN şi conf.univ.dr. SANDA GRIGORIE.

  Niciunul dintre candiați nu și-a adjudecat funcția de rector pe următorii 5 ani, Doi dintre cei trei candidați au obținut același număr de voturi și vor concura pentru fotoliul de rector în turul 2 al alegerilor, programat pentru 27 martie 2024. Din totalul de 227 de alegători cu drept de vot, 217  au votat pentru funcția de rector.

  Paritate între doi candidați la fotoliul de rector

  BOCÎI SEVASTIAN-LIVIU a obținut 48 de voturi, în timp ce CILAN TEODOR-FLORIN și SANDA GRIGORIE au obținut fiecare câte 83 de voturi. 7 buletine de vot au fost neîntrebuinţate şi anulate, iar 3 buletine de vot au fost nule.

  Potrivit comunicatului privind alegerile de la UAV, numărul total de voturi exprimate, necesar pentru validarea alegerilor universitare, este de 114. „Deoarece nici unul dintre candidați nu a acumulat numărul de voturi necesare pentru validarea alegerilor, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(3) și (4) din acestea se vor repeta în data de 27.03.2024 în intervalul orar 09.00 – 15.00 în Aula A1 din Complexul M”.

  În turul doi al alegerilor, se vor lupta, pentru șefia UAV, Teodor-Florin Cilan și Grigore Sanda.

  Potrivit răspunsului oficial primit de Special Arad de la Ministerul Educației, „potrivit art. 135 alin. (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, rectorul, desemnat conform art. 133, este confirmat prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data selecției. După emiterea ordinului de confirmare, rectorul poate semna acte oficiale, înscrisuri, acte financiare/contabile și acte de studii. Drept urmare, efectele ordinului de ministru, act administrativ cu caracter individual, sunt clare, persoana aleasă devine reprezentantul legal al instituției și poate să semneze acte oficiale doar după emiterea ordinului de confirmare. Aceste efecte sunt atât în sarcina persoanei în cauză, cât și în sarcina instituției de învățământ superior”.

  Rector pentru următorii cinci ani

  În baza Metodologiei-cadru, aprobată prin Ordinul nr. 6.227 din 5 septembrie 2023 referitoare la procesul de stabilire şi de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi a Metodologiei de organizare și desfășurare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, dezbaterea programelor manageriale ale candidaților la funcția de rector pentru mandatul 2024-2029 s-au desfăşurat în data de 21 martie 2024, în Aula ”A1”din Corpul ”M”, la dezbaterea publică fiind invitați membrii comunității academice (toate cadrele didactice și de cercetare titulare, cu drept de vot, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad) și reprezentanții studenților din Senatul universitar și Consiliile facultăților.

  Procedura de alegeri a continuat, luni, pe 25 martie, cu încercarea de desemnare a rectorului prin votul cadrelor didactice şi de cercetare titulare și a reprezentanților studenților, tot în Aula A1 Corp ”M”, eveniment care a început la ora 9.00, votul final fiind programat pentru ora 15.00.

  Tot luni, între orele 16.00 şi 18.00, se puteau depune contestațiile finale la alegeri, turul I, urmând ca pe 27 martie să aibă loc, conform calendarului alegerilor, turul al doilea, „Desemnarea rectorului prin votul cadrelor didactice și de cercetare titulare și a reprezentanților studenților în Consiliile facultăților și în Senatul UAV. Turul II ( 09.00 – 15.00), dacă este cazul”.

  Validarea – așteptată de la minister, sentințele așteptate de toți

  Validarea desemnării rectorului prin vot de către Senatul UAV ar urma să aibă loc pe data de 28 martie 2024, urmând ca după o zi rezultatul votului pentru funcția de rector al UAV să fie transmis Ministerului Educaţiei pentru validare.

  Reamintim cititorilor că Ministerul Educaţiei nu a validat alegerea actualului rector al UAV, Ramona Lile, pentru un nou mandat de rector. Alegerile au fost organizate atunci la finele anului 2023, iar ordinul ministerului a venit la scurt timp după.
  Mai exact, pe 23 decembrie 2023, ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat un ordin de ministru de neconfirmare în funcţie a Ramonei Lile, rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad. Ordinul era aşteptat de mediul universitar din Arad după ce, în 11 decembrie, la universitatea de stat din Arad au avut loc alegeri pentru funcţia de rector. În articolul 1 al ordinului se arată: „Nu se confirmă în funcția de rector al Universității Aurel Vlaicu din Arad doamna dr. Ramona Lile”.

  ordin ministru lile ok

  (Ordinul ministrului Deca, emis la finele anului trecut)

  În cadrul alegerilor din 11 decembrie 2023, actualul rector UAV, Ramona Lile, a fost reales în funcție, în pofida deciziei de plagiat dată de CNECSDTI din 28.01.2021 și a Ordinului nr. 3643/06.04.2021 dat de acelaşi ministru al Educaţiei, prin care avea interdicția, valabilă pe o perioadă de 5 ani, „dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

  Despre decizia de plagiat dată în anul 2021

  Ramona Lile a contestat decizia ministrului Educației, dar instanța a respins cererile sale legate de suspendare/anularea ordinului.
  Instanța este așteptată să se pronunțe și în cazul deciziei de plagiat dată în 2021, care o vizează pe Ramona Lile, decizie care a ajuns până la ultima instanță.

  În acest caz, acțiunea Ramonei Lile a fost formulată în solidar cu Universitatea Aurel Vlaicu împotriva Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Educației și Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI). Recursul la cea mai recentă decizie a instanţei este pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, sentinţa fiind aşteptată pe 4 aprilie 2024.

  Ramona Lile

  (Rectorul UAV, Ramona Lile)

  Voturile, actele oficiale şi responsabilităţile

  La alegerile din 11 decembrie 2023,  de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, actualul rector Ramona Lile a reușit să obțină marea majoritate a voturilor: 87,6% din voturi (191), iar contracandidatul său, Liviu Sevastian Bocîi, 11% (24 voturi).

  Citeşte şi:

  Ministrul Educației a refuzat oficial confirmarea Ramonei Lile pentru un nou mandat de rector al Universității Aurel Vlaicu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.