duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ministrul Educației a refuzat oficial confirmarea Ramonei Lile pentru un nou mandat de rector al Universității Aurel Vlaicu

  de Adriana Barbu | 10 ianuarie 2024, 9:08 AM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  8

  Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat un ordin de ministru de neconfirmare în funcţie a Ramonei Lile, rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad. Acest ordin era aşteptat de mediul universitar din Arad după ce, în 11 decembrie, pe viteză, la universitatea de stat din Arad au avut loc alegeri pentru funcţia de rector, alegeri contestate (și) din interior. Ordinul a fost semnat în 23 decembrie 2024, iar la articolul 1 decide: „Nu se confirmă în funcția de rector al Universității Aurel Vlaicu din Arad doamna dr. Ramona Lile”. 

  ordin ministru lile ok

  În cadrul alegerilor din 11 decembrie, actualul rector UAV, Ramona Lile, a fost reales în funcție, în pofida deciziei de plagiat dată de CNECSDTI din 28.01.2021 și a Ordinului de ministru nr. 3643/06.04.2021 dată de acelaşi minister al Educaţiei, prin care avea interdicția pentru o perioadă de 5 ani „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

  Ordinul a a venit ca urmare a deciziei de plagiat a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) din cadrul Ministerului Educaţiei.

  Noul mandat urma să îi asigure Ramonei Lile prezența la cârma universității pentru încă cinci ani sau cel puțin până când s-ar fi dat o sentință definitivă în cadrul proceselor pe care Lile le are în justiție, procese pornite de la decizia de plagiat a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI).

  Actualul mandat de rector al Romanei Lile, valabil până în primăvară

  Ramona Lile a câștigat al patrulea mandat de rector, cel în vigoare, în februarie 2020, dar la un an distanță, în ianuarie 2021, a primit decizia de plagiat de la CNECSDTI. De atunci, Lile se luptă în justiţie pentru anularea deciziei sau măcar pentru a amâna momentul la care sentinţa instanţei va fi definitivă.

  Alegerile din decembrie 2023, care au dat-o din nou rector pe Ramona Lile, nu au fost însă confirmate de ministrul Educaţiei. În decizia semnată de ministru se mai arată că, în termen de 3 luni de la data comunicării prezentului ordin, senatul UAV trebuie să finalizeze procedurile de alegere a unui nou rector și să trimită spre confirmare mandatul acestuia.

  Ce spun legile educaţiei în privinţa alegerii rectorilor

  Potrivit metodologiei alegerilor din universități, amintite de edupedu.ro, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuie confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării/alegerii sale. Potrivit noii Legi a Învățământului Superior nr. 199/2023, în momentul vacantării unui post de conducere, instituția de învățământ superior trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în termen de maximum 3 luni, ceea ce înseamnă că, dacă Ramona Lile are pe mai departe influență în cadrul universității, în pofida deciziei de ministru, aceasta va putea conduce universitatea de stat din Arad până la finalizarea mandatului.

  Candidatura, contestată din exterior şi din interior

  Candidatura Ramonei Lile a fost contestată chiar și din interiorul universității. Atât dosarul de validare a noilor alegeri, cât și contestațiile (și probabil și materialele apărute în presa națională pe temă) au ajuns, la finalul anului 2023, pe masa ministrului Educației.

  Ramona Lile este rector UAV din 2012. Fotoliul a fost ocupat după ce fostul rector Lizica Mihuț nu a mai putut candida pe funcție, din cauza Legii Educaţiei care, pe atunci, permitea doar trei mandate.

  Mihuț a devenit însă președintele Consiliului Academic al UAV și a decis pe mai departe, pentru un timp, destinul universității de stat din Arad. Lizica Mihuţ a susținut-o pe Ramona Lile pentru funcția de rector, Lile fiind la acea vreme mâna dreaptă a Lizicăi Mihuț, câștigarea fotoliului fiind o chestiune pur birocratică.

  Cele două lidere UAV au rupt mai apoi și prietenia, și colaborarea insituţională.

  Candidaturile pentru funcţia de rector, portiţele legii şi justiţia

  Ramona Lile a reușit să rămână la conducerea UAV pentru trei mandate dat fiind faptul că, în 2020, s-a numărat printre cei care au profitat de o portiță a Legii Educației: aceasta spunea că puteai să candidezi la un al treilea mandat dacă, pe parcursul mandatelor anterioare, au existat suspendări temporare (Lile, alături de alţi rectori, s-a suspendat din funcție folosind acest artificiu oferit de lege).

  Tot o portiță a permis și acum rectorului Ramona Lile să candideze la un al patrulea mandat: noua lege a învățământului superior permite maximum două mandate de câte cinci ani, fără excepție, dar nu se uită la mandatele executate pe vechea lege, ca și cum acestea nu ar fi existat. Decizia CNECSDTI și ordinul ministrului Câmpeanu, cu care Ramona Lile a trăit din 2021, s-ar putea să fie însă hopul de netrecut.

  Rămâne de văzut ce porţite mai are legea şi, desigur, care va fi sentinţa finală a instanţelor din România în privinţa Decizia CNECSDTI și a Ordinului de ministru nr. 3643 ce confirmă plagiatul Ramonei Lile.

  Potrivit celor de la edupedu.ro, „deciziile de neconfirmare a unui rector în funcție sunt extrem de rare. Un alt caz identificat de Edupedu.ro  a fost al unui fost rector de la Oradea, neconfirmat în 2012, care a contestat în instanță decizia ministerului.

  Procesul a fost pierdut de fostul rector.

  UAV fosta cladire bnr 2

  Lile, aleasă în pofida deciziei CNECSDTI de 87.6% dintre universitari

  Alegerile din 11 decembrie de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad arată că, în pofida situației cunoscute de toți universitarii de aici, care sunt la curent și cu decizia de plagiat din anul 2021 și cu lupta în justiție a rectorului de atunci și până în prezent, pentru anularea acesteia, Ramona Lile a reușit să obțină marea majoritate a voturilor: 87,6% din voturi (191), iar contracandidatul său, Liviu Sevastian Bocîi, doar 11% (24 voturi).

  Liviu Sevastian Bocîi e cel care a contestat alegerile din decembrie 2023.

  În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnase în calitate de coautor. Ramona Lile a atacat în instanţă această decizie şi până acum instanţele i-au respins cererile sale. Ramona Lile a pierdut mai întâi la Tribunal, iar mai apoi la Curtea de Apel Timişoara.

  Acțiunea lui Lile a fost formulată în solidar cu Universitatea Aurel Vlaicu împotriva Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Educației și Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI). Recursul la cea mai recentă decizie a instanţei este pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, sentinţa fiind aşteptată pe 4 aprilie 2024.

   

  Citeşte şi:

  Rectorul UAV, Ramona Lile, retrogradată de la profesor la conferențiar, nu se consideră vinovată și atacă în instanță ordinul ministrului Educației – interviu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din pacate Aradul, dar din nefericire nu numai Aradul, a ajuns la mana unor oameni subtiri din toate punctele de vedere. Si as spune ca este foarte simplu cum s-a ajuns aici. Culegem ”roadele” celor 3 decenii de format marionete cu diplome in cele doua asa zice institutii cu iz universitar locale, dar si aici as spune nu numai acestea doua, ca sunt multe altele, mai nou si prin Republica Moldova… exemplele sunt chiar ”varfurile” tuturor institutiilor locale, indiferent care domeniu. Ar fi interesant un grafic cu toti care conduc o institutie bugetara si unde si-au desavarsit pregatirea si mai ales ce ii recomanda sa ocupe functia respectiva!

   +29 voturi
   +1
   -1
  2. === VAI == CUM ASA ? == SA REFUZI UN PLAGIATOR SUMMA CUM LAUDE DE LA SEFIE E DE NEACCEPTAT INTR O SOCIETATE FANARIOTA . SCARBA MI E . == RESPEKT PT CORPUL DE PROFESORI DE LA ASOCIATZIA UNIVERSITARA AUREL VLAICU ARAD . == AU VOTAT SA RADA TATA LUMEA DE EI == SCARBA MI E . NICIO DIFERENTZA INTRE CARACTERUL UNUI POLITZAI SI UN PROF DE LA AKKADEMIA VLAICU ARAD . NUMA DOCENTZI .

   +20 voturi
   +1
   -1
  3. Din păcate prevăd un final precum cel al actualului decan de la Facultatea de educaţie fizică şi sport Vasile Liviu Andrei (sau Liviu Vasile Andrei, nu ştiu care e nume şi care e prenume aşa că le pun la întâmplare) care şi el a fost acuzat de plagiat de o subalternă pe numele ei Vătuiu Teodora, hârtiile au ajuns la minister ce a dat Hotărârea prin care se aprobă Raportul Final nr. 219 din data de 2 martie, 2012, ce a dovedit plagiatul şi a propus următoarele sancţiuni:
   1. Retragerea titlului de profesor universitar;
   2. Desfacerea disciplinară a contractului de muncă încheiat cu U.A.V. Arad;
   3. Suspendarea pe o perioadă de trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control sau ca membru în comisii de concurs.
   În final nu s-a întâmplat nimic din ceea ce s-a propus, plagiatul a fost dovedit dar decanul e bine merci tot decan, atât s-a tergiversat plagiatul până nu s-a mai auzit nimic de el. Din această cauză sunt pesimist în ceea ce priveşte aplicarea hotărârilor legate de plagiatul persoanei în cauză, Lile Ramona şi a propunerilor de sancţionare. Va proceda precum decanul mai sus menţionat şi probabil va fi scoasă basma curată.

   +15 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.