marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Contre pe subiectul „Recons – ștrand” în ședința de Consiliu Local

    de Raluca Medeleanu | 16 septembrie 2024, 2:55 PM | Administraţie | Știri Arad

    2

    Două proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi au avut ca subiect societatea Recons și Ștrandul Neptun. Pentru acestea, viitorul consilier local Leontin Aslău a ținut să se înscrie la cuvânt, aducând mari critici modului în care a fost întocmită documentația, însă depășind cu mult timpul alocat, ceea ce i-a adus mustrări din partea consiliului.

    Leontin Aslău a fost candidatul partidului AUR pentru Primăria Arad, obținând în urma alegerilor din vară un loc de consilier local, funcție pe care o va ocupa însă abia din momentul învestirii noii componențe CLM, adică odată cu începerea lunii octombrie. Cu toate acestea, așa cum îi permite legea, s-a înscris la cuvânt înainte de supunerea la vot a două proiecte de hotărâre pe care le critică, argumentându-le actualilor consilieri de ce să nu aprobe documentația.

    Mai exact, este vorba despre studiul de oportunitate, respectiv documentația de atribuire a serviciului public pentru organizarea, amenajarea, întreținerea și exploatarea zonelor de agrement din municipiul Arad – Ștrandul Neptun și Patinoarul Municipal către S.C. Recons S.A. Arad. Pentru acestea, Leontin Aslău a participat și la dezbaterea publică organizată la începutul lunii de Primăria Arad, unde și-a exprimat și acolo dezacordul față de societatea Recons.

    „Recons a înregistrat pierderi financiare semnificative și constante în ultimii 10 ani!”

    Luând cuvântul în fața consilierilor, la ședința de astăzi, Aslău a citit o lungă expunere de motive, prin care a indicat istoricul financiar negativ, lipsa de transparență financiară a societății și acuzând de nerespectarea anumitor prevederi legale. Printre altele, Leontin Aslău a constatat și reducerea de la 5% cât era stipulat în studiul de oportunitate la 1% a redevenței din veniturile încasate, cât figurează în contractul de concesiune. De asemenea, a indicat că anumite prevederi legale chiar împiedică preluarea concesiunii ștrandului de către societate. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Arad i-au indicat că toate cele stipulate în documentația prin care se continuă încredințarea administrării Ștrandului și patinoarului către Recons sunt cu avizul juridic, respectând toate prevederile legale.

    Secretarul Municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, i-a răspuns că a interpretat o parte din legislație eronat, întrucât situația acționariatului de la Recons impune o anumită derogare de la legea invocată de acesta.

    „Doar o scurtă precizare. Am ascultat atent prezentarea domnului consilier Leontin Aslău. Doresc să precizez doar că în legea 100 din 2016, articolul 36, se prevede că nu se aplică prezenta lege în cazul operatorilor economici care întrunesc următoarele cerințe. Și sunt precizate trei condiții cumulative care sunt cu prisosință respectate de către Recons. Deci nu se aplică prevederile legii 100, dacă avem astfel de societăți comerciale la care Consiliul Local ar trebui să aibă 80% participare. Noi suntem acționar unic acum și deținem controlul la această societate. Deci este o derogare de la legea 100”, a concluzionat Lilioara Stepănescu, secretarul Municipiului Arad.

    „Să încercăm să fim operativi!”

    Leontin Aslău a ținut să citească toate cele pe care le-a consemnat, chiar dacă acest lucru a însemnat depășirea cu mult a timpului alocat în regulamentul de desfășurare a ședințelor de Consiliu. Președintele ședinței, consiliera PNL Liliana Wass, l-a întrerupt rugându-l să sintetizeze ideea, însă acesta s-a arătat lezat, motivând că la mijloc este viitorul orașului.

    „Pe viitor, dacă o să mai aveți intervenții, da, discutăm de viitorul orașului, dar pe viitor încercați ca ceea ce ne spuneți să citiți…”, l-a întrerupt președintele ședinței, Liliana Wass.

    „Nu cred că vă grăbiți atât de tare și putem să renunțăm la ștrand… Uitați-vă unde suntem astăzi cu ștrandul!”, a insistat Leontin Aslău.

    „Domnule Aslău, nu renunțăm, dar încercă să fim operativi!”, i-a răspuns doamna Liliana Wass.

    „Atât mai am:… nerespectarea obligațiilor de investiții și modernizare contribuie semnificativ la deteriorarea rapidă a bunurilor concesionate, punând în pericol nu doar calitatea serviciului, ci și siguranța publică. În plus, lipsa investițiilor în infrastructură contravine obligațiilor legale prevăzute de OUG 71 și legea 51/2006 privind utilitățile publice. Concluzie finală: analizând documentele în ansamblu și ținând cont de cadrul legal aplicabil, Recons nu poate prelua și gestiona în mod legal și eficient concesiunea ștrandului și a patinoarului municipal. Istoricul financiar negativ, nerespectarea obligațiilor de raportare impuse de OUG 109, discrepanțele între prevederile studiului aprobat și contract, precum și incapacitatea de a respecta obligațiile de investiții fac imposibilă continuarea acestei concesiuni în condiții legale”, a declarat Leontin Aslău.

    „Faceți un proiect bine documentat cu rentabilitatea ștrandului pentru un privat”

    La final, primarul i-a indicat că soluția de a păstra ștrandul public este considerată de municipalitatea cea optimă și i-a propus ca pe viitor, dacă consideră mai optim gestionarea ștrandului de un privat, să realizeze un proiect pe temă:

    „Pe viitor să știți că 3 minute avem pentru vorbitori. Acum foarte concentrat ca să-i dau antevorbitorului un răspuns. Nu intru în cifre, în acte. Principial: Expiră contractul de concesiune. Ștrandul nu poate să rămână în aer, el trebuie să fie cumva gestionat: fie acordarea în mod direct societății Primăriei, fie scoatere la licitație pentru privați și tot ce înseamnă. Un astfel de demers presupune mult mai multe documente, dar mai ales interval de timp mult mai lung. Prin urmare, pentru a nu rămâne cu el în aer, propunerea noastră, a administrativului, este de a da în continuare concesiunea către Recons. Dumneavoastră, pentru că ne-ați citit aici atât de multe cifre, veți veni în noul consiliu, aveți calitatea de consilier, veți avea posibilitatea să faceți un proiect foarte bine documentat cum este de rentabil și de bun ștrandul pentru un privat, dacă îl dorește, și dacă majoritatea consilierilor va hotărî să-l scoată la licitație, e o variantă strict legală. Doar că, în general, bunurile publice în relația cu cetățenii, cum este și un ștrand, nu se judecă doar pe rentabilitate. El poate deveni foarte rentabil la un moment dat cu niște tarife de intrare prohibitive pentru marea majoritate a oamenilor. Ci dimpotrivă, încercăm să fie cât mai accesibil cetățenilor”, a explicat Călin Bibarț.

    Societatea Recons continuă să gestioneze Ștrandul Neptun și patinoarul, după ce proiectul de hotărâre ce prevede prelungirea concesiunii a trecut de votul consilierilor, obținând 12 voturi pentru (PNL, PSD, UDMR), 6 voturi împotrivă (USR) și o abținere (PMP).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. iar mustește de inteligență primăria; privatizarea ștrandului. Bine că ne-ați zis, nu ne-am prins până acum de ce l-ați făcut praf; ca să-l dați chilipir la prieteni.
      Construiți un aquapark pe proiecte europene acolo și ștrandul va fi rentabilizat în scurt timp. Aquapark-ul Nymphea din Oradea s-a amortizat în 5 ani, iar acum e „pe plus” și aduce incasări consistente primăriei. Primăriei Oradea, nu celei din Arad! Până și la Salonta, orășel ceva mai mare decât Pecica, se construiește aquapark. La Arad nu sunt bani? Dar unșpe` milioane de euro sunt pentru camere de supraveghere? aaa, alea sunt pentru prieteni?

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Pentru ce să mergi pe ștrandul din Arad?! Bazinele cu apa termală sunt nefuncționale (goale), iar prețul de intrare în incintă este același ca și cînd totul e în parametrii. Jenant!
      Presupun că, pentru sezonul viitor, prețul de intrare va fi majorat, iar bazinele funcționale vor fi și mai puține decât in acest sezon.
      „Felicitări” pt. „talentul și îndemânarea” gestionării ștrandului.

      +13 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.