miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Realizările Aradului: o nouă „Rodica” – mașina de ridicat autoturisme, și nicio parcare în plus!

  de Adriana Barbu | 28 noiembrie 2023, 2:12 PM | Știri Arad | Topic special

  12

  Nu se poate mândri cu multe realizări, în ultimii ani, prin Arad, administrația locală dacă nu ia în calcul și realizările privaților și dacă nu-și trece șmecherește în cont refacerea fațadelor de pe centrul orașului, cazinoul și, subtil, niște investiții în magazine ce așteaptă de ani de zile să fie ridicate de privați. Dar de lăudat se poate lăuda și cu puține, cu o „Rodica” de pildă, iar faptul nu pare să-i deranjeze prea mult pe arădeni, de la care uneori curg mulțumirile, emoticoanele cu mâini împreunate a mulțumire, inimi și zâmbete.

  Acesta nu este totuși cazul celei mai recente isprăvi a administației locale. Și e, aproape, de la sine înțeles. Edilul local Călin Bibarț ne informează, pe pagina sa oficială de facebook, în stilul glumeț care prinde la publicul arădean: „Atenție la… neatenție! A sosit Rodica nr.3…”, Rodica fiind numele dat de locuitorii urbei mașinii de ridicat autoturisme.

  Zeci de comentarii critice pe tema parcărilor

  Aproape 700 de reacţii s-au adunat pe facebook la postarea edilului, însoţită de 5 poze cu noua mașină Rodica, și aproape 240 de comentarii, în mai puțin de 24 de ore. Dar primele comentarii pe care ni le-a afișat nouă facebook-ul nu ar trebui să fie încurajatoare pentru primar și primăria pe care o conduce.

  „Prima dată rezolvați cu locurile de parcare și pe urmă cu Rodica. Oameni sunt obligați să oprească pe unde apucă”, spune un arădean, iar un altul insistă „Fă locuri de parcare, domnule primar, sunt locuri unde se pot amenaja foarte multe parcări, dar de unde, că nici nu ne băgați în seamă, cumpărați-o pe Rodica că ea o să vă voteze mai departe; bravo domnule primar ați făcut un lucru foarte bun în favoarea dumneavoastră, aveți 5 voturi”.

  Arădenii s-au lansat în comentarii care mai de care mai colorate, unele la subiect, altele nu neapărat, dar mulți dintre aceștia au criticat modul în care funcționează sistemul de parcare din oraș, lipsa parcărilor pe centru, numărul infim al locurilor de parcare pus la dispoziţia locuitorilor în cartiere, faptul că parcomatele nu funcționează.

  Rorica Bibart parcari 3

  (Rodica, așa cum a fost ea prezentată pe pagina de facebook a primarului Bibarț)

  Parcările, nemulțumirile arădenilor și infama Rodica

  Nemulţumirile au curs în comentarii. Noi am ales doar câteva dintre acestea. Iată-le:

  „Poate ar trebui să mai faceți locuri de parcare nu să ne prezentați Doamnele”; „Vrem locuri de parcare mai întâi, dacă nu ne conformăm, atunci amenzi! Unde locuiesc s-au făcut 9 locuri de parcare la 2 scări de bloc! Unde să parcăm???”;

  „Mai bine cumpărai tonomate performante să putem plăti parcarea. Mi se pare normal să plătim, așa e într-o țară civilizată, dar cei necivilizați sunt voi, cei de la conducere. Interesul e să nu funcționeze să puteți ridica cât mai multe…”.

  „Avem nevoie de Rodica? Cred că avem nevoie de parcări, drumuri unde se poate circula, centura din Gai arată groaznic, nu poți traversa fără să nu-ți distrugi mașina, de asta cine se ocupă? Nu mai vorbesc de tomberoane care sunt plasate între două biserici și o școală, dacă până acum nu am avut gunoi de acum încolo avem, mulțumim!”;

  „Amendăm și ridicăm mașinile arădenilor pentru a face bani la buget, de unde pot să fure aleșii Aradului. Schimbăm borduri și pavaje bune pentru ca cineva să facă bani pe spatele cetățeanului… Din păcate, Aradul nu a reușit în 30 de ani să dea un gospodar care să administreze orașul”; „Sunteți penibili, urmăriți doar să taxați oameni în loc să vă străduiți să faceți parcări”.

  Străzi pline de gropi, gunoaie și glume pe tema bradului

  Plecând de la lipsa locurilor de parcare şi noua maşină de ridicat maşini achiziţionată pentru Recons (societatea Primăriei Arad care se ocupă de administrarea parcărilor), arădenii au subliniat şi alte neajunsuri de prin oraş, străzi proaste, gunoi peste tot, lipsa tonomatelor pentru parcări etc. şi au început să facă glume peste glume pe tema modului în care arată bradul artificial pe care municipalitatea a alocat 100.000 de euro („Poate o folosiți pe „Noua Tanti Rodi” să luați oribilitatea asta cu care ne-ați șocat… și anul asta. 100.000 € din banii arădenilor pentru aşa ceva? Cred că vă bateţi joc de noi, în ultimul hal!”).

  Rodica Bibart

  (Investiția în „Rodica”, aplaudată de câțiva arădeni)

  Și câteva aplauze pentru „Rodica”

  Câțiva arădeni au aplaudat achiziția anunțată de primarul Bibarț, au avut cuvinte de laudă sau au adăugat clasicul deja arădean pentru astfel de fapte „Doamne ajută”. Au fost câțiva arădeni care au indicat și care ar trebui să fie primul drum al „Rodicăi” și ce mașini ar trebui să ridice („Puteți trimite mașinile pe la Tomis, mașini parcate în curbă, pe calea de acces dinspre str. Școalei și pe trotuar la X5… ar avea ce ridica și poate, după, amatorii de parcări unde vor mușchii mei se gândesc de 2 ori”), iar alții au pus haosul din sistemul de parcare pe seama necunoștinței arădenilor de a parca („Poate se învață inconștienții să parcheze”). Dar cei mai mulți i-au urat lui „Rodi” să dea și ea „din groapa în groapa! Mai ales la bariera de pe Câmpul Liniștii!!! Rușine!!!! De un an de zile vă tot spunem!”).

  Nicio parcare pentru Arad, o singură promisiune

  De plâns arădenii se plâng de ani de zile că nu sunt suficiente locuri de parcare pe centru. Dar în timp ce în alte orașe, în aceştia ani, au fost create sute, mii de locuri de parcare (vezi cazul Oradiei care şi-a trecut în cont 2.000 de noi locuri de parcare pe centru), la Arad numărul acestora a scăzut ca urmare a deciziilor administraţiei.

  Mai mult, Primăria nu a demarat nici măcar un proiect de realizare a unor parcări subterane sau etajate în zona centrală, ci doar a anunţat de curând, după ce a renunţat la vechile proiecte pe temă, că va realiza cândva o parcare etajată, în vecinătatea zonei Podgoria. Dar, de atunci, nicio altă informaţie nu a mai fost furnizată pe temă. Despre locurile de parcare, trecut, prezent, viitor, planuri, dorinţe, edilul local nu are nicio postare pe pagina sa de facebook de luni de zile.

  Câteva locuri de parcare au dispărut în ultimul an de pe centru ca urmare a refacerii Pieţei Catedralei. Dar atunci când această investiție va fi finalizată (un alt subiect pe care toți din administarția locală în ocolesc, în frunte cu primarul), Aradul nu va câștiga spații noi de parcare, cu toate că locul va fi gândit să găzduiască evenimentele publice importante ale Primăriei Arad!

  Cartierul Micălaca a fost şi el regândit pentru alt mod de a parca, unul mai elegant, nu chiar peste tot pe unde se găsește vreun loc, dar de câștigat arădenii au câștigat un parc în care parcarea e cu plată, ca pe centru, deși puțini și-ar dori să viziteze Parcul Regina Maria. Iar acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care administraţia înţelege să se gândească la parcări.

   

  Citește și:

  Primăria va realiza o parcare etajată, în centrul Aradului, zona Podgoria

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cu ce știu HOȚII să se doteze ?
   Cu ustensile de furat (mașini)!!!
   .
   Pt că nu, NU DIN LOCURILE CU POTENȚIAL PERCULOS pt trafic, se ridică în primul rând masinile (de pe benzile de preselecție de lângă intersectie, din locurile cu vizibilitate obturată, din blocarea accesului, etc.), ci din cu totul alte locuri aiuristice, unde sunt puse semne cu Staționarea Interzisă NU PT. CĂ AR FI UN PERICOL sau ar bloca ceva, ci pt că „așa vor mușchii” celor de la Primărie sau pt că în zonă stă vreun PILOS !😡
   Sau din staționarea pe așa-zisul „spatiu verde”, de fapt pământ bătătorit, care n-a mai văzut mână de grădinar sau gospodar, de zeci de ani; locuri unde nivi măcar iarba ssu buruienile nu mai cresc, dar sunt bifate în hârtii ca „spații verzi”.
   .
   Din asemenea locuri se ridică mașinile, NU DE UNDE AR FI CU ADEVĂRAT NEVOIE ! 😎
   .
   Bineînțeles că de construit ceva nici nu se pune problema; ați auzit voi de „hoți harnici și gospodari” ?

   +12 voturi
   +1
   -1
  2. Hienele care pandesc si ridica masinile sunt de vazut de mai multe ori pezi in strada pe acre e Casa de asigurari de sanatate,acolo e un loc sigur,unde au de lucru in fiece 10-20 minute,si fara nici un efort,aduc bani la buget,care apoi sunt cheltuiti pe chermeze si sarbatori de gust indoielnic…Asta e fata Aradului,nici o gandire in perspectiva amenajarii unor parcari,sau maririi unora de pe centru.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. BIBARȚ nu a învatat NIMIC din trecut. Fostul primar DOREL POPA era exact în postura lui de favorit la alegeri și a dat-o cu parcarile cu Parktronic. A pierdut alegerile ca nu a înteles ca nu poti tine spatele firmelor de unde primarul si cei din jur iau ȘPAGĂ și să lupti impotriva cetateanului. Faptul ca a pus niste semne cu parcarea interzisa pe strazi pe care se parcheaza de ani de zile, doar pentru a chema apoi STRIGOII de la Politia Locala si mai apoi sa ridice masinile bietilor oameni, nu inseamna ca ARĂDENII îl vor vota. Adriana Barbu, cercetati puti despre negocierile lui BIRAȚ cu AUR. Gurile rele spu ca daca nu-i iese cu PNL sa isi puna consilierii atunci va merge cu AUR. Nu vin se pare cidat ca AUR nu zice nimic de el si de prostiile care le face în Arad????? Înainte de mandatul trecut îi speria pe cei din PNL cu USR și PSD cu care avea negocieri intense. Verificati aceasta pista cu AUR și veti avea mari surprize. Oricum, BIBARȚ și cei din jurul lui nu au coloana vertebrală.

   +10 voturi
   +1
   -1
  4. Nu vreau să-l apăr pe primar. Dar pot oferi un exemplu care nu va fi popular, dar este adevărat: în zona unde locuiesc, au fost construite 2 parcări de tip Fast Park. Identice, unul lângă celălalt. Au fost astfel create în jur de 300 de locuri de parcare. De asemenea, a fost amenajată o parcare la sol în spatele blocului. În jur de 40 de locuri de parcare. Cele de la sol au fost licitate și ocupate în totalitate. La licitația pentru locurile din fast park (1 din 2) au fost prezenți 4 doritori. În fiecare seară, sunt peste 10 mașini parcate aiurea în spatele blocului. Concluzia: au la dispoziție câte locuri doresc, dar sunt în continuare persoane care preferă să parcheze ilegal știind că nu se va întâmpla nimic. Sunt șofer, știu că este foarte greu să găsești loc de parcare în centru, mai ales dacă vrei să parchezi la ”botul calului”. Cu plata nu e o problemă, se poate folosi aplicația TPark, extrem de utilă în orașele din România și nu numai.

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. @Adina Păi Simion la atacat pe Wiener în parlament ia spus ca e omul lui Falca pt ca a condus spitalul covid Grădiște dar nu a zis nimic ca ia refuzat oferta lui Falca sa fie viceprimarul lui Bibart, care defapt Bibart e omul lui Falca care la pus viceprimar și primar interimar.
   Indirect atacând-ul nefondat pe Wiener, Simion manipulează în favoarea lui Bibart.

   +3 voturi
   +1
   -1
  6. Aici nu am cum sa va dau dreptate, stiind „lenea” aradenilor. Sunt oameni care lucreaza la Teatru si folosesc masina sa mearga pana la Biserica Rosie la pranz sa manance, si dupa se plang de trafic si locurile de parcare. Ca sa nu mai zic de faptul ca atunci cand exista parcari sau locuri, nu sunt folosite pentru ca lumea vrea sa parcheze la botul calului, Doamne fereste ca fundul aradean sa trebuiasca sa se miste mai mult de 10 metri, mai bine parcheaza in fata unui garaj sau blocheaza aiurea un trotuar. Pe langa asta, cat costa un abonament de parcare de rezident pe luna in oras, mai nimic, pe an 190 de lei in centru sau 22 de lei pe luna. Stiu oameni care nici nu vor sa auda de asa ceva, prefera sa ia amenzi sau sa isi ia placuta albastra de handicapat (uitati-va in oras cate masini au abonament de parcare si cate au placuta albastra, o sa fiti surprinsi cum masini de 50000 de euro sau mai scumpe sunt toate detinute de persoane cu dizabilitati). Aradenii vor multe cu bani putini sau pe gratis, si dupa nu vin sa faca altceva decat sa se planga si sa faca misto.

   +6 voturi
   +1
   -1
  7. ESENTA este ca banii de parcare nu intra la buget, intra la RECONS. Asta este amanuntul DUBIOS. La buget sunt dividente si alte taxe pe care le plateste Recons. În rest, este PUȘCULIȚA de bani pentru Biraț și echipa. Îmi spune si mie cineva de ce este nevoie ca TOP sa iși faca reclama la piete sau Recons la lucrarile pe care le are??? Sau banii sunt pentru scurgerile de la buget. Și de ce trebuie sa existe parcari cu plata in cartiere???? Ce Bibart plăteste pentru parcearea din curte???? Dar imi spune cineva de ce BIRAT SI CEI de la PNL parchează pe banda care duce pe platoul Primăriei???? Acolo sunt stâlpi cu telecomanda pe care doar ei îi deschid.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.