miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Războiul continuă… Mai multe orașe au fost atacate cu rachete, printre care și Kievul

  de Special Arad | 26 februarie 2022, 9:59 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Dmytro Kuleba/Twitter)

  Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi, în orașe importante ducându-se bătălii între forțele ucrainene și armata rusă. În Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa, dar și în alte orașe strategice, rușii au atacat cu rachete. Conform sursei citate, o grădiniță a fost lovită, motiv pentru care Ucraina a cerut condamnarea Rusiei pentru crime de război. Răspunsul occidental a venit cu noi sancțiuni pentru Rusia, dar și sancțiuni personale pentru Putin și Lavrov. Vineri noaptea, în Kiev, se duc lupte pentru controlul orașului, miza fiind schimbarea administrației. Zelenski a rămas în capitală, de unde a cerut din nou sprijinul populației și al Occidentului. În timp ce rușii înaintează spre oraș, oamenii s-au refugiat la metrou.

  Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale, au anunţat oficiali militari ucraineni şi martori oculari pentru Reuters.

  Oficialii ucraineni spun că au fost lansate rachete de croazieră către Ucraina dinspre Marea Neagră. Unele zone de lângă Sumi, Poltava și Mariupol au fost lovite de atacuri aeriene, conform Reuters.

  Lupte grele sunt de asemenea în curs lângă oraşele Herson, Mikolaiv şi Odesa, a anunţat sâmbătă dimineaţa un consilier al preşedintelui ucrainean. „Lupte grele au loc lângă Mariupol”, a mai declarat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. „Însă nu se pune problema ca Mariupol să se predea sau să fie capturat”, a afirmat el.

  Armata ucraineană a transmis că mai mult de 3.500 de soldați ruși implicați în invazie au fost uciși iar aproape 200 au fost luați prizonieri. Aceștia au adăugat că Rusia a pierdut și 14 aeronave, 8 elicoptere și 102 tancuri până acum, conform BBC. Rusia nu a rescunoscut nicio pierdere până acum.

  Autorităţile ucrainene şi-au îndemnat cetăţenii să ajute la apărarea Kievului în faţa avansării forţelor ruse, care au invadat joi Ucraina. Însă, chiar dacă luptele au devenit mai intense, guvernele rus şi ucrainean au semnalat deschiderea de negocieri, într-un prim licăr de speranţă pentru diplomaţie după ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia.

  Serviciul de urgență al Ucrainei spune că un obuz rusesc a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului, potrivit The Guardian

  Un videoclip distribuit de serviciul de presă al lui Volodimir Zelenski arată explozia rachetei într-un apartament, fumul și resturi intrând în camera de zi. Serviciul a mai distribuit imagini ale urmărilor, clădirea fiind în flăcări. O bună bucată din clădire a fost distrusă. Numărul de victime nu este încă cunoscut. Pompierii au ajutat supraviețuitorii răniți, cărând o femeie pe străi peste o grămadă de moloz.

  Două rachete au lovit sâmbătă zone la sud-vest de centrul Kievului, relatează un corespondent Reuters. Una dintre rachete a aterizat într-o zonă aproape de aeroportul Zhuliani, a transmis jurnalistul. Un alt martor a spus că rachetele au lovit zona de lângă Piața Sevastopol, în vreme ce administrația locală precizează că una dintre rachete a lovit o clădire rezidențială.

  citește mai multe informații AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.