joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cine plătește cheltuielile de spitalizare a refugiaților ajunși la Arad? Reprezentanții Spitalului Județean vin cu explicații

    de Andreea Daniela B. | 16 martie 2022, 11:45 AM | Sănătate | Știri Arad

    0

    În dreapta imaginii: Attila Detari, cadru medical arădean care ajută ucrainenii la graniță

    Războiul declanșat de armata rusă în data de 24 februarie a luat multe vieți și a obligat cetățenii ucraineni să plece din propriile case. Cu valiza în spate și copiii după ei, aceștia s-au îndreptat în special spre Polonia, dar și spre Republica Moldova și România. Inclusiv spre Arad. Dar ce se întâmplă cu ei aici, dacă au nevoie de îngrijiri medicale? În ce măsură se implică spitalul arădean în criza refugiaților?

    Ajunși în România, refugiații au fost întâmpinați la graniță de pompieri, polițiști și medici care le-au oferit prim-ajutorul de care aveau nevoie, dar și de voluntari care îi așteptau cu mâncare și un loc unde să doarmă. Cei mai mulți dintre ei tranzitează țara noastră pentru a ajunge în Germania, Spania și alte țări unde aceștia au rude, prieteni sau cunoștințe care le pot oferi un loc unde să stea pe o perioadă nedeterminată de timp, cel puțin până reușesc să se pună din nou pe picioare.

    Desigur, cu toate că o parte din ei au plecat deja din zonele afectate de bombardamente, unii au fost nevoiți să rămână acolo. Cele mai sfâșietoare imagini apărute în mediul online au fost, printre altele, cele în care copiii nou-născuți, dependenți de aparate, au fost mutați în buncăre, unde medicii încearcă să îi țină în viață. În același timp, femei însărcinate au fost nevoite să își aducă pe lume copiii tot în subteran ori în stații de tramvai. Având în vedere toate acestea, este evident că medicii ucraineni duc o luptă grea și se chinuie să salveze cât mai multe vieți în timp ce și ei se feresc de bombele care cad asupra marilor orașe.

    Primește Ucraina ajutoare medicale din Arad?

    Conform reprezentanților SCJU Arad, aceștia nu au primit nicio notificare prin care să fie solicitați să ajute, printr-un fel sau altul, spitalele din Ucraina. Aceștia ne-au spus că refugiații care ajung la noi vor primi ajutor, însă niciun medic ori asistent medical nu a fost chemat peste graniță ca să ajute. Cât despre medicamente, pansamente sau alte nevoi de care ar putea duce lipsă spitalele din Ucraina, acestea vor fi trimise, eventual, de Ministerul Sănătății, nu de spitale.

    Cu toate acestea, avem totuși un cadru medical arădean care se află la graniță și care îi ajută pe ucrainenii care au nevoie. Este vorba despre Attila Detari (foto), asistent medical în cadrul Spitalului Județean Arad. Reamintim că acesta a fost decorat în luna decembrie a anului 2021 cu Ordinul Meritul Sanitar Clasa a III-a și, așa cum a făcut și până anul trecut, el este în continuare un sprijin pentru colegii lui.

    Ucraineni ajunși în spitalele din Arad

    În tot acest proces care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni, unii dintre refugiați ajung în spitale, epuizați și cu diferite nevoi medicale. Având în vedere acest lucru, am aflat că, chiar dacă nu a fost încă solicitat ajutorul cadrelor medicale de la noi din țară, respectiv din Arad, aceștia sunt sprijiniți din toate punctele de vedere ca să-i ajute pe refugiații care ajung în spitalele de la noi. Spre exemplu, după un drum lung de la Odessa până în Arad, o femeie în vârstă de 84 de ani a ajuns la Spitalul Județean pentru că se simțea rău și avea nevoie de îngrijiri medicale. Ea a fost examinată și ținută sub supraveghere aproximativ două zile, mai apoi fiind lăsată să își continue drumul.

    Casa Națională de Asigurări de Sănătate suportă cheltuielile

    Procedura prin care cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot accesa servicii medicale pe teritoriul României, a fost aprobată prin Ordin al Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.127/2022. Astfel, pe baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român, cetățenii străini sau apatrizii care provin din Ucraina beneficiază de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și de serviciile cuprinse în programele naționale curative, la fel ca și persoanele asigurate din România.

    Furnizorii de servicii medicale la care se prezintă aceste persoane vor transmite la casa de asigurări de sănătate, prin orice mijloace de comunicare electronice, o copie a documentului pe baza căreia persoana va fi adăugată în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prin atribuirea unui număr unic de identificare încadrat într-o nouă categorie creată special pentru evidența informatizată a acestor persoane, cu codul 426, denumită „Cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care intră în România și nu solicită o formă de protecție, conform legii nr.122/2006 și care nu sunt beneficiari ai Convenției ratificată prin Decretul nr.165/ 1961”.

    În cadrul caselor de asigurări de sănătate va fi asigurat personalul necesar în program de lucru prelungit (luni-duminică, 08:00 – 20:00) pentru procesarea documentelor transmise de către furnizorii cu care se află în relație contractuală și atribuirea numărului unic de identificare persoanelor mai sus menționate, astfel încât furnizorii să poată acorda serviciile medicale atunci când sunt solicitate de către cetățenii străini sau apatrizii din Ucraina.

    „Trebuie să asigurăm asistența medicală necesară acestor oameni greu încercați, chiar dacă acest lucru presupune un efort suplimentar. Procesarea pentru atribuirea numărului unic de identificare se va realiza într-un timp foarte scurt, de aceea recomandăm medicilor ca în momentul în care acordă servicii medicale unui refugiat din Ucraina, în primul rând să transmită în format electronic la casa de asigurări de sănătate documentele necesare, astfel încât până la finalul consultației să primească numărul unic de identificare necesar înregistrării în SIUI a serviciului medical acordat”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

    De asemenea, Guvernul a aprobat ieri o Hotărâre prin care persoanele fizice care găzduiesc refugiați ucraineni pot solicita decontarea cheltuielilor pentru hrana refugiaților. Mai multe detalii, aici.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.