Proiectul de redirecționare a 3,5% din taxe pentru biblioteci, adoptat în unanimitate la Senat

  de Special Arad | 12 October 2022, 4:58 PM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Un nou proiect de lege a fost adoptat astăzi la Senat: contribuabilii persoane fizice vor putea direcționa procentul de 3,5% din impozitul pe venit, asupra cărora persoanele fizice pot dispune, și către bibliotecile publice cu personalitate juridică.

  Proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

  Această nouă victorie pentru cultură vine la o zi după votul covârșitor la Camera Deputaților în favoarea legii care interzice persoanelor condamnate pentru orice infracțiune săvârșită cu intenție să candideze în alegeri pentru funcții publice.

  În acest moment, Codul fiscal permite direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-profit, instituțiile de cult, cluburi sportive, bursele private de studii, chiar și către partide politice, însă nu și către biblioteci.

  Prin urmare, proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” vine să îmbunătățească situația financiară a bibliotecilor publice, introducându-le în rândul entităților pentru care pot beneficia de colectarea formularelor 3,5%.

  Bibliotecile publice au un rol deosebit de important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informație și la documentele necesare educării, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenență politică, religie sau naționalitate a utilizatorilor. Sumele obținute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranță importantă, diminuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor și stimulând conturarea unei oferte mai bune și mai bogate de servicii pentru comunitate.

  Bibliotecile publice cu personalitate juridică vor putea atrage până la 4,5 milioane de lei până în 2027, utilizatorii având acum posibilitatea de a susține financiar bibliotecile pe care le frecventează.

  Citește în întregime proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, de susţinere a bibliotecilor prin reglementarea facilităţii de direcţionare a 3,5% din impozitul pe venit către bibliotecile de drept public cu personalitate juridică de către contribuabilii persoane fizic AICI.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.