joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria se arată îngrijorată față de insuficiența zonelor verzi din jurul construcțiilor noi

  de Raluca Medeleanu | 10 ianuarie 2020, 11:00 AM | Administraţie | Topic special

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  În cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal din această dimineață, viceprimarul Levente Bognar și-a exprimat îngrijorarea față de procentul mult prea mic de spațiu verde care este alocat în planul unui nou imobil de locuințe din municipiu (10% din suprafața totală), fiind de părere că ar trebui găsite soluții prin care municipalitatea să-i poată determina pe constructori, în general, să acorde mai multă atenție mediului.

  Viceprimarul Bognar a făcut referire la regimul comunist, când blocurile au „răsărit” unul lipit de altul, sufocând astfel cartierele Aradului sub greutatea betonului și a asfaltului. Acesta a spus că este mare păcat că în prezent situația nu diferă prea mult, întrucât constructorii înghesuie în continuare clădirile, fără să se gândească la sănătatea oamenilor care urmează să locuiască acolo.

  Cu toate că proiectul imobilului respectiv a trecut de votul consilierilor, discuția a continuat între viceprimar și reprezentanții Departamentului de Urbanism din cadrul Primăriei și după încheierea ședinței. Soluțiile par destul de limitate însă, către zero. Reprezentanții Primăriei susțin că pot veni doar cu „recomandări”, iar dintre acestea au apărut în discuție inclusiv dale pentru locurile de parcare, prin care poate crește iarba. Problema principală, spun aceștia, este că legislația specifică doar minimul de spațiu verde care trebuie asigurat la o clădire, iar investitorii imobiliari optează să se încadreze mereu în pragul cel mai de jos.

  Legislația prevede minimum 2 mp de spațiu verde pe cap de locuitor în cazul locuințelor, iar în cazul spațiilor comerciale între 2,5 % și 5 % din suprafață. Ei optează pentru cel mai mic procent”, ne-a spus Radu Drăgan, arhitectul șef al Aradului. „Dacă noi le impunem să aloce un procent mai mare, ei pot cu ușurință să conteste în instanță. Au existat astfel de situații și mereu au câștigat, căci au legislația de partea lor”, ne-a spus acesta.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.