sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivDosarul „Corleone – Primăria Arad”. Expertiza e finalizată: valoarea prejudiciului este de peste 2 milioane de euro! Claudia Macra și Iulian Ciobăncan sunt suspecți în dosarul care va fi declinat la DNA sau DIICOT

  de Alin Olteanu | 24 aprilie 2019, 10:39 AM | Dezvăluiri | Topic special

  2

  Așa arată clădirea SC Corleone după ani de zile de procese

  Nu mai puțin de 14 ani sunt de când omul de afaceri Leontin Aslău încearcă să își facă dreptate. Paisprezece ani de procese continue, 14 ani de șicanări, 14 ani de drumuri făcute la instanțele de judecată (și nu doar în Arad), 14 ani de când justiția română parcă se chinuie să nu ajungă la o rezolvare finală a cazului, la o sentință definitivă. Astea cu toate că a câștigat toate procesele civile, comerciale și de contencios pe care le-a avut cu Primăria Arad, și chiar dacă sentințele sunt definitive de ani de zile, administrația locală a refuzat să le pună în aplicare. Iar în al 14-lea an, acest 2019, s-a ajuns într-un punct în care funcționari publici din Primăria Arad riscă să ajungă după gratii doar pentru că au făcut pavăză în jurul celui care a dat ordinele ca societatea Corleone din Arad să fie blocată în a-și desfășura activitatea, în ciuda faptului că aceasta nu a eludat legea ci a încercat să se dezvolte normal într-o societate (cică) democratică. Ei bine, ultimele documente pe care ni le-a pus la dispoziție domnul Aslău, cu care am avut o discuție mai lungă zilele trecute, ne indică faptul că funcționarii publici din Primăria Arad încep să aibă probleme, așa cum ne și așteptam, administratorul municipiului, Claudia Macra și Ciobăncan Iulian Valeriu, consilier la Serviciul Locativ în Primăria Arad fiind declarați suspecți de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva. Și nu numai atât… iar despre toate astea în continuare:

  Pentru Fundația Aristide Dragomir – mumă, pentru circul copiilor – ciumă

  Deși pare că o luăm de la final spre început, trebuie să scoatem în evidență faptul că domnul Aslău a depus o nouă cerere către Parchetul Deva pentru extinderea acţiunii penale faţă de făptuitorii: Falcă Gheorghe – primarul municipiului Arad şi Drăgan Radu – arhitectul şef al Primăriei municipiului Arad, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. De ce? Pentru că SC Corleone SRL Arad se consideră vătămată deoarece a încheiat cu SC International Circus Parc SRL un contract de închiriere pentru parcarea din incinta ştrandului”Neptun” din Arad pentru perioada 01.12.2018 -28.02.2019 şi apoi un act adiţional pentru perioada 01.03-15.03.2019 (prin actul adiţional prevăzându-se că terenul închiriat va fi folosit de către locatar pentru “activităţi recreative-spectacol de circ”), dar că Primăria Arad a refuzat într-un mod ciudat, ca să nu spunem abuziv, eliberarea autorizației de amplasare a circului.

  Iar asta, în ciuda faptului că SC Corleone deţine în concesiune terenul închiriat potrivit unei sentințe civile (nr. 999 din 14.07.2005) și că potrivit PUG-ului munipiului Arad și a autorizației de construire terenul concesionat are destinaţia atât de parcare, cât şi pentru desfăşurarea de spectacole în structuri demontabile. Iar potrivit actului constitutiv al persoanei vătămate aceasta are în obiectul de activitate organizarea unor astfel de activităţi.

  Refuzul Primăriei Arad a fost (cică!) explicat prin faptul că este necesară obţinerea unei „autorizaţii de construire pentru organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau rulote” – în conformitate cu prev. art. 3 alin. 1 lit g din Legea nr. 51/1991(republicată).

  Persoana vătămată susține că pentru amplasarea unui cort uşor demontabil, cu structură uşoară, aşa cum este în situaţia de speţă în vederea realizării scopului închirierii,  efectuarea de „lucrări pentru amplasarea de structuri uşoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau  destinate desfăşurării evenimentelor culturale” se face doar pe baza unui aviz de amplasare.  Că este aşa, susține omul de afaceri, rezultă din numeroasele contracte de închiriere pentru organizarea de evenimente culturale în parcarea SC Corleone SRL, încheiate de către societate cu diverşi locatari (anexate prezentei), inclusiv pentru spectacole de circ, evenimente pentru a căror desfăşurare primăria nu a solicitat obţinerea unor autorizaţii de construire, această practică a funcţionarilor publici din cadrul primăriei fiind una relativ nouă, cu scopul vădit de a împiedica persoana vătămată de a desfăşura activităţile comerciale pentru care este autorizată.

  Viorel Voicu Hrițcu, patronul care deține circul, a solicitat audienţă la arhitectul şef al municipiului Arad, Radu Drăgan, dar acesta i-a comunicat că nu poate decide singur, sfătuindu-l să meargă în audienţă la primar, care ar putea să aprobe emiterea avizului de amplasare „dacă îl va prinde în toane bune”. Incredibil, nu-i așa?

  Înainte să vă „desfășurăm” ce s-a discutat în respectiva audiență, trebuie să vă invităm să „parcurgeți” următorul document, ca să vă puteți da seama cum acționează Primăria când e vorba de o fundație a partidului din care face parte Gheorghe Falcă, și cum acționează când e vorba de alte societăți, care nu fac parte de grupul de interes al celor care decid cum se aplică legea în municipiul nostru:

  56819070 2314289745493230 4753128156297166848 n

  Și a fost audiența…

  În data de 13.02.2019, patronul circului a fost în audienţă la primarul Falcă Gheorghe, la discuţie participând şi Radu Drăgan, ocazie cu care cei doi i-au comunicat că nu i se va permite organizarea spectacolului, Falcă Gheorghe afirmând că SC  Corleone n-are voie să închirieze decât pentru maşini ca locuri de parcare…el are concesiune pe terenul ăla să fie parcare… nu să fie închiriat pentru nu ştiu ce…” (Dar fundația Nelu Aristide Dragomir nu e „nu știu ce”? Sau fotbalul e parcare? – nota red.).

  În continuare, parte din stenograma audienței publice:

  Dl Hrițcu :…..dl primar am venit la dvs cu marea rugăminte …noi suntem de la circul internațional …..sși am venit să vă rugăm din tot sufletul nostru să ne lăsați să deschidem stagiunea în frumosul dvs  oraș ……ne-a fost foarte greu…

  Dl Falcă :   cine a…..!?

  Dl Hrițcu : Ne-a fost foarte greu….ni s-a cerut o autorizație de construcție … din 5000 de motive suntem o construcție ușoară noi ridicăm doi stâlpi și punem  o prelată  deasupra … vă rugăm frumos … noi vrem să oferim copiilor din oraș un mărțișor la 1… unde vor fi foarte mulți copii care vor intra gratuit la noi la … deci toate școlile… și grădinițele….

  Dl Falcă :dar nu înțeleg …  ce program spuneți?

  Dl Hrițcu : am fost la … la dl arhitect șef și a spus că numai cu acordul dvs se poate….

  Dl Falcă :  al meu…?!…

  Dl Radu D : nu !…eu … eu v-am spus că aveți nevoie de o autorizație de construire…

  Dl Hrițcu :   da ,da …

  Dl Radu D :  pentru că în vecinătatea amplasamentului unde dvs vreți să puneți… circul și unde stați deja … de … circa de 2 luni de zile ….

  Dl Hrițcu :  da … da…

  Dl Falcă :   ce ..?!… stau acolo!??

  Dl Radu D :…Da!!fără sa funcționeze circul acolo…

  Dl Hrițcu :  Da,….da ..luna asta…am parcat…am parcat  camioanele…

  Dl Radu D :  …da …ați parcat camioanele … într-o vreme doar pe terenul lui Aslău  … acuma v-ați extins pe tot terenul … de câteva zile …

  Dl Hrițcu :…..pe terenul  domnului care l-a închiriat…care…

  Dl Falcă : …Nu!!…vedeți cât îi terenul …

  Dl Radu D :…nu … o vreme … vă repet ați stat doar pe terenul lui !…

  (…)

  Dl Radu D :…și de aceea … eu v-am spus și dvs … și i-am spus și dl Aslău va trebui să-și scoată o autorizație de construire care va delimita terenul pe care se pot amplasa construcții… pe  terenul primăriei noi nu putem să acceptăm.

  Dl Hrițcu :  sigur că da.

  Dl Radu D :… să vă dăm voie să ocupați… fiind în vecinătatea cetății, legea prevede obținerea unei autorizații de construire … îmi pare rău ptr dvs ….acuma..?!…

  Dl Falcă :   dar ce aveți cu noi !? …

  Dl Hrițcu :  noi am dori să …

  Dl Falcă :   dar ce aveți cu noi !?

  Dl Hrițcu :  nu avem nimic cu dvs

  Dl Falcă :   trebuia să vă faceți actele !..când v-a închiriat terenul dl….

  Dl Hrițcu :  da … avem contract cu dl…

  Dl Falcă :   da… dar v-a spus?….

  Dl Hrițcu :  nu … nu ne-a spus … stimate domn , că dacă ne spunea … nu … a fost cel mai ieftin teren pe care l-am găsit

  Dl Falcă :   oare de ce-i … oare de ce-i cel mai ieftin teren?..

  Dl Hrițcu :  anul trecut circurile au mers foarte rău din cauza animalelor… s-au scos animalele din circ la noi publicul a scăzut considerabil

  ?????

  Dl Falcă :  nu vorbim de circ aici... dumneavoastră ne cereți ceva ce dumneavoastră n-aveți actele ptr a obține ce vrei … faceți niște acte … omul unde aveți în chirie din ce înțeleg eu nu are acte… de aia vă întreb ?!…cu noi ce-aveți ?!..dumneavoastră n-aveți treabă cu noi , dumneavoastră de fapt aveți o treabă că ați închiriat un teren care n-are  …????…v-ați întins pe terenul primăriei , omul ăla n-are actele care… Ce faceți dvs. aici?… a deci, nu cu noi!…

  Dl Hrițcu Și nu ne puteți ajuta domnule ?…. nu avem nici…

  Dl Falcă :   Și cine credeți că semnează autorizația… cine credeți că e de acord să semneze autorizația asta?

  Dl Radu D : În 15 ianuarie v-am transmis..

  Dl Hrițcu :  da … da..

  Dl Radu D : o adresă în care v-am înștiințat că vă trebuie autorizație….???…ce să vă spun …acuma ați făcut o altă adresă la care am pregătit un răspuns dat știind că sunteți la audiență nu i-am trimis la semnat adresa ….

  Dl Falcă :   avem aicea , n-o semnat nimeni adică n-o semnat nimeni să scoată autorizația a dvs sau a …. ???????…..

  Dl Hrițcu :  ????? uitați aicea … cum ne puteți ajuta …să începem totuși stagiunea la dumneavoastră, am făcut foarte multă reclamă bilete la copii…și

  Dl Falcă :   și degeaba????? să găsească un teren care-i în afara zonei protejate … un supermarket .. Real … Metro… ceva care-i cu ..

  Dl Hrițcu :  singurul loc unde îmi poate da este Realul dar acolo domnul de acolo …. : deja îi inchiriat

  Dl Hrițcu :  a închiriat altui circ care vine din Italia??? … și nu mai poate da …

  (…)

  Dl Falcă :   ca să dați  vina pe noi în realitate ???? relație contractuală care ne…ne… dumneavoastră în realitate ați închiriat doar un teren … și un teren… să nu spun că el n-are voie să închirieze decât pentru mașini ca locuri de parcare, aia e altă poveste ,  el are concesiune pe terenul ăla să fie parcare… nu să fie…închiriat pentru nu știu ce ….

  Această ultimă frază a lui Gheorghe Falcă din discuția publică pe care ne-a pus-o la dispoziție chiar patronul societății care deține circul arată practic cum se procedează în Primărie. Dacă ai relații cu „bosul” nu trebuie să îl prinzi bine dispus pentru că oricum îți aprobă cererea, chiar dacă – spune el, dar nu e nicidecum așa!- terenul poate fi folosit doar ca parcare. În schimb, când e vorba despre o persoană pe care o tracasează de ani de zile, atunci nu tu circ, nu tu nimic, nici dacă îl prinzi în toane bune, nici dacă îl prinzi în toane proaste. Niet! Că așa vor mușchii lui, iar angajații din Primăria Arad nu fac decât să-i respecte orbește ordinele, chiar dacă, în fața legii, vor fi primii vinovați.

  Și-ajungem din nou la ancheta procurorilor din Deva… 

  Despre aceasta am scris pe larg în articolul „Lațul din jurul angajaților din Primăria Arad se strânge! A apărut la iveală un fals grosolan, având-o ca strateg pe Lilioara Stepănescu! Claudia Macra și Geanina Pistru – suspecte în Dosarul „Corleone”, pe care vă invităm să îl citiți accesând linkul, pentru a afla și mai multe amănunte. În acest dosar dosar, cum spuneam la început, Claudia Macra și Iuliu Ciobăncan, pentru refuzul de a respecta niște hotărâri judecătorești și pentru blocarea cu bună știință a intrării pe terenul concesionat de către SC Corleone, cei doi au fost declarați suspecți și și-au și angajat avocați pentru că, nu-i așa, nu mai e joacă.

  Nu în ultimul rând, în urmă cu câteva luni, organele de anchetă au decis, considerând că SC Corleone a fost împiedicată și șicanată ani de zile, fiindu-i practic încălcat dreptul de servitute, timp de 14 ani (din anul 2004) să își desfășoare activitatea, să fie efectuată o expertiză contabilă pentru a se stabili prejudiciul creat (altfel spus, s-a admis că societatea domnului Aslău a fost prejudiciată) și, în cazul în care acesta depășește 1 milion de euro, dosarul să fie trimis rapid la DNA, care are competența de soluționare.

  Ei bine, această expertiză este finalizată oficial, iar prejudiciul nu este de 1 milion de euro… Este de peste 2 milioane de euro și, în mod cert, dosarul va fi declinat și va ajunge în mâna procurorilor DNA. Sau, dacă se consideră că este vorba de un grup infracțional organizat, în mâna procurilor DIICOT.

  Citește și: Lilioara Stepănescu, secretarul Primăriei Arad – aproape să dea cu subsemnatul la DNA pentru abuz în serviciu!

  Ce e interesant și chiar ne duce cu gândul la evenimente destul de neortodoxe în culise, este faptul că în doar cinci luni, la Deva, procurorii de caz (ai acestui dosar), doi procurori, au fost înlocuiți. De ce? Poate aveți dumneavoastră răspunsurile, cititorii, că noi nu le avem. Aaa… și dacă tot suntem la capitolul „Schimbat”, atunci să precizăm că și un polițist care s-a ocupat de anchetă a fost… bineînțeles schimbat.

  Nu în ultimul rând, ca să răspundem celor care s-au întrebat sau s-ar putea întreba ce legătură are refuzul primarului și al arhitectului șef de a elibera autorizația de amplasare a circului pe terenul SC Corleone, este foarte clar că această acțiune se înscrie, din punctul de vedere al domnului Aslău, în șirul zecilor de acte prin care a fost împiedicat, cu bună știință, să își desfășoare activitatea.

  Cu toate că i s-au întâmplat atâtea până acum, în 14 ani, domnul Aslău spune că „trebuie să avem încredere în justiție”, știe că nu trebuie să își piardă încrederea și puterea de a rezista unor „atât de cinstiți și onești” funcționari publici care până la urmă vor răspunde pentru actele și faptele lor.

  Revenim.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Chiar nimeni din dna sau alta institutie nu e curioasa cum a fost achitat primarul falca acolo s au incalcat legi grosilan procesul ala poate fi rejudecat oricand procurorul tulus acum pensionat a gresit intentionat documente in dosar ca sa fie viciu de procedura …acum ce sa mai zic ca nu e psd e pdl pnl…asa vrem sa arate tara cu falca baron local mai rau ca dragnea??

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Păcat că v-am citit abia acum, pai chiar daca au fost achitati in 2019, tot se invart in functii publice. Falca e unde e, iar angajatii inculpati au ramas pe la primarie, ca Macra, iar cei care s-au retras, s-au descurcat, Ciobăncan de exemplu, si-a facut nevasta sef pe la biblioteca judeteana, plus ca e prietena buna cu dottore Sinaci. Nu s-a rezolvat nimic. Si cum zicea Jack mai sus, astia sunt „curat” PNL. Bine ca ma mut din orasul asta.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.