Primăria şi-a dat avizul pentru amplasarea panoului omagial dedicat lui Rudolf Wittman





Parcul Eminescu va fi pentru câteva zile locul în care va fi expus ansamblu, format din trei panouri, care conţine un omagiu în trei limbi adus lui Rudolf Wittman, tânărul arădean mort în războiul din Ucraina.
Asociaţia Aradul Civic a primit marți, a doua zi după ce am publicat acest material, aviz de la Primăria Arad pentru „ocuparea domeniului public al municipiului Arad cu o structură autoportantă – panou omagial în memoria lui Wittman Rudolf- Ervin în scopul omagierii soldatului Wittman Rudolf Ervin, căzut în războiul din Ucraina, în următoarele condiţii:
– respectarea curăţeniei domeniului public afectat
– fără afectarea circulaţiei pietonale
– suprafaţa ocupată va fi de 2 mp, Parcul Eminescu, în perioada 12 decembrie 2023 – 31 decembrie 2023”.
Tot în avizul dat de Primăria Municipiului Arad se face precizarea că „pentru amplasamentul atribuit nu se datorează taxă pentru ocuparea domeniului public”.
Avizul este semnat în numele primarului Călin Bibarț de către viceprimarul Lazăr Faur.
Panoul omagial dedicat lui Rudolf Wittman, amplasat joi în Parcul Eminescu
Vestea a fost primită cu bucurie de membrii Asociaţiei Aradul Civic, care aşteaptă de câteva zile bune, cu sufletul la gură, acest aviz. Instalația de tip panou cu trei feţe, dedicată lui Rudolf Wittman, a fost finalizată de mult, aşa că nu mai rămâne decât ca aceasta să fie amplasată în Parcul Eminescu.
„Planificăm amplasarea panourilor în data de joi, 14.12.2023, la ora 14,00, în Parcul Eminescu, în spatele Primăriei Arad”, ne-a declarat Siegfried Mayer, omul din spatele acestei iniţiative.
Momentul amplasării nu va fi unul festiv, în condiţiile în care familia lui Rudi nu-şi doreşte aşa ceva, la montarea instalaţiei în parc urmând a fi prezenţi câţiva voluntari ai asociaţiei şi mai mulţi ucraineni refugiaţi în Arad, pentru care Rudolf Wittman e cu siguranţă un erou.
„Nu va fi ceva protocolar, vom amplasa cele trei panouri memoriale în formă de triunghi, apoi vom amplasa steagurile de luptă ale regimentului de soldați unde a servit Rudi (steaguri pe care camarazii de război a lui Rudolf le-au înfipt pe mormântul eroului arădean la momentul înmormântării sale), vom depune buchete de flori și vom aprinde câteva lumânări”, ne-a trasat coordonatele evenimentului Siegfried Mayer.
Omul de afaceri, cel care a fost alături de ucrainenii refugiaţi în Arad încă de la primele ore ale războiului pornit de ruşi împotriva ţării lor, va da citire şi mesajului trimis de Ivanna, prietena tânărului arădean mort pe frontul din Ucraina, în condiţiile în care aceasta se află în Ucraina și nu va putea lua parte la momentul amplasării panoului.
Un semn al normalității la Arad
Avizul dat de Primăria Arad pentru amplasarea structurii-panou omagial în Parcul Eminescu vine ca un semn al normalității din partea autorităților locale, care până în momentul de față nu au comentat în niciun fel moartea eroică a tânărului arădean pe frontul din Ucraina. În fapt, așa cum ați putut citi deja pe Special Arad AICI, mai nici un oficial sau politician nu s-a pronunțat cu privire la decesul eroic al tânărului Rudi, care a luptat inițial ca voluntar, iar mai apoi ca parte a Forțelor Speciale Ucrainene, împotriva rușilor. Singurele poziții oficiale pe care le-am remarcat au fost: cea a USR Arad și cea a Ambasadei Ucrainei la București, care a transmis condoleanță familiei, văzând în tânărul arădean un prieten, un frate și un erou.
Aviz valabil doar până în 31 decembrie 2023
Un sigur lucru ar mai trebui menționat, ca notă tristă de subsol: faptul că, deși Asociația Aradul Civic și ucrainenii sperau că panoul omagial va primi aprobare pentru a fi amplasat în Parcul Eminescu până în data de 7 ianuarie 2024, urmând ca mai apoi – după ce Târgul de Iarnă se va fi încheiat – să fie mutat în Piața Avram Iancu, avizul este valabil doar până în data de 31 decembrie 2023. E posibil însă să fie vorba doar despre birocrație și încheierea anului calendaristic, caz în care panourile vor putea fi văzute pe mai departe în parc și mai apoi în Piața Avram Iancu, conform promisiunilor inițiale.
Reamintim cititorilor că structura omagială conține un text în memoria lui Rudolf Wittman despre scurta sa viață și faptele sale de eroism, în română, maghiară şi ucraineană, şi poze cu tânărul arădean ucis pe frontul din Ucraina în 22 octombrie 2023.
Citește și:
Un loc pentru arădeanul Rudolf Wittman pe străzile din Ucraina
Un loc în Parcul Eminescu pentru Rudolf Wittman, unul dintre eroii Ucrainei!
Ultimul drum al lui Rudolf Wittmann, eroul arădean mort pe frontul din Ucraina
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)