vineri, 13 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Premieră în România: tehnologia „neurofeedback”, folosită într-un spital de psihiatrie

    de Special Arad | 11 decembrie 2022, 11:10 AM | Naţional | Sănătate

    0

    captură video WPTV

    Un psiholog clinic român care s-a format în Germania, Gabriela Marcu, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că foloseşte o tehnologie nouă într-un spital de psihiatrie din Sibiu, numită neurofeedback, care ajută la tratarea unor afecţiuni precum depresia, anxietatea, ADHD, autismul, dar poate ajuta şi oamenii sănătoşi să gestioneze mai bine situaţiile stresante din viaţa lor.

    „În primul rând este vorba despre o tehnologie nouă pentru România, ea are o vechime de peste 50 de ani în lume, dar acum am preluat-o şi la noi, neurofeedback se numeşte. Este o modalitate de terapie, de antrenament cerebral, non-invazivă, care se poate personaliza pentru pacient şi care presupune reglarea activităţii cerebrale, îmbunătăţirea activităţii cerebrale a pacientului pe baza activităţii creierului de a se reconfigura, numim asta neuroplasticitate. Intervenţia este sigură, este susţinută de studii clinice randomizate. Asta încercăm să facem şi noi aici, să studiem ca să aducem şi contribuţia asta alternativă medicaţiei, fie complementară tratamentului. (…) Pacientul doar trebuie să stea relaxat, se şi întinde acest fotoliu, se uită la un ecran pe care primeşte feedback viziual în funcţie de activitatea creierului său. (…) Practic creierul învaţă ce ar avea de făcut ca să funcţioneze mai bine”, a explicat Gabriela Marcu.

    Potrivit cercetătoarei de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu, „neurofeedbackul este recomandat populaţiei clinice în tulburările de tip anxietate, ADHD, autism, dar şi populaţiei sănătoase care traversează momente de gestiunea stresului, mai puternic sau celor care doresc să îşi îmbunătăţească capacităţile cognitive în perioade de examene sau în perioade suprasolicitante la job”.

    Citește mai mult pe Agerpres.ro.

    Vă prezentăm și un video educativ, în limba engleză, care descrie elocvent ce înseamnă „neurofeedback” și cum decurg sesiunile de tratament:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.