Noul spital de psihiatrie de la Căpâlnaș se deschide de la 1 ianuarie, cu o parte din personalul de la Săvârșin
Deși noul spital de psihiatrie de la Căpâlnaș a fost inaugurat în urmă cu un an și jumătate, el a stat închis din cauza unor complicații legate de achiziția unui transformator defect. Acum, el își deschide într-un final porțile, de la 1 ianuarie 2025, preluând pe lângă personalul planificat inițial și pe cel de la Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Săvârșin, care a fost închisă prin ordonanță guvernamentală.
Consiliul Județean Arad a construit un spital nou de psihiatrie la Căpâlnaș cu 26 de milioane de lei, pe o suprafaţă totală de 5.385 mp. Deși inaugurarea a avut loc în iulie 2023, s-a dovedit că transformatorul achiziționat nu era nou și a funcționat defectuos, astfel că s-a ajuns la proces între CJ și furnizor, iar din această cauză spitalul a rămas închis, fiind în imposibilitatea de a avea curent electric. În cele din urmă, instituția a reușit să achiziționeze un alt transformator și a obținut avizele necesare funcționării spitalului, astfel că de la 1 ianuarie 2025 unitatea va primi pacienți.
Pe de altă parte, în vara anului 2024, Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Săvârșin a trebuit închisă, din cauza unei ordonanțe guvernamentale care impunea ca unitățile medicale de acest fel care au sub 50 de angajați să fie închise. Din această cauză, Consiliul Județean a luat măsurile necesare pentru a muta personalul de acolo alături de cel prevăzut în organigrama pentru Spitalul de la Căpâlnaș, optându-se pentru această mutare și nu la o altă unitate medicală pe motive de locație apropiată.
Personalul de la Spitalul Căpâlnaș: 54 plus încă 20 preluați de la Săvârșin
Noul spital de la Căpâlnaș are la ora actuală aprobate 75 de paturi, având prevăzut un total de 54 de posturi (medici, asistenți, infirmieri, fochiști, liftieri etc.) care se mută de la vechiul spital din localitate. Pe lângă acestea, în ședința de Consiliu Județean de săptămâna trecută s-a aprobat mutarea a 4 posturi de la unitatea din Săvârșin la spitalul din Căpâlnaș.
În ședința de astăzi, 30 decembrie, consilierii județeni au aprobat modificarea statului de funcții la Spitalul de psihiatrie de la Căpâlnaș, cu înființarea a 38 posturi vacante, pregătindu-se astfel și preluarea celor 16 persoane rămase nemutate de la unitatea din Săvârșin, plus posibilitatea pe viitor de a suplimenta numărul angajaților. Consilierii AUR s-au abținut de la vot.
Suplimentarea numărului de paturi la Spitalul de psihiatrie de la Căpâlnaș versus adăugarea îngrijirii paliative
Momentan, la Spitalul de psihiatrie de la Căpâlnaș cheltuielile salariale se ridică la circa 750.000 lei pe lună, din care aprox. 650.000 lei sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate, iar diferența fiind nevoită să fie acoperită din bugetul propriu disponibil spitalului.
Preluarea personalului suplimentar venit de la Săvârșin vine în ajutorul oamenilor respectivi care ar fi rămas altminteri fără un loc de muncă, însă pe de altă parte generează cheltuieli suplimentare pentru spital. Se încearcă astfel găsirea soluției optime pentru a acoperii costurile, fiind în discuție la ora actuală două variante. Fie ar urma să se mărească capacitatea de pacienți primiți până la peste 100, întrucât spațiul din spital este de așa natură încât ar permite suplimentarea cu încă un pat în camere, pe lângă cele două existente, fie spitalului să îi fie adăugate și îngrijiri paliative pentru pacienți, servicii pentru care se suplimentează bugetul.
Din discuțiile purtate cu președintele CJ, Iustin Cionca, se pare că strategia pe viitor nu este cea de suplimentare a paturilor, ci se înclină către introducerea îngrijirilor paliative, ceea ce ar permite ulterior și transformarea imobilului rămas acum fără întrebuințare la Săvârșin într-o secție paliativă, respectiv mutarea înapoi a personalului care a funcționat inițial acolo.
Pentru această transformare însă este nevoie de investiții suplimentare din bugetul Județului pentru a asigura circuitele cerute de DSP și Ministerul Sănătății necesare transformării imobilului din Săvârșin în secție de acest fel, inclusiv dotarea cu lifturi. În acest sens, fiind necesară realizarea documentației încă de la studiu de fezabilitate, deci vorbim de o perioadă de timp mai extinsă până la implementare.
Citește și:
• S-a închis Unitatea de Asistență Medico-Socială Săvârșin · Special Arad
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?