joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivPoveste dintr-un sat arădean: „Am aflat că am fost dusă la Budapesta, apoi că am murit. M-am distrat în vârful patului, în timp ce Gurahonțul se pregătea de carantină”

  de Mihai Todoca | 5 august 2020, 1:11 PM | Povești despre oameni | Topic special

  0

  (foto: Mapio.net)

  Satul în care trăiesc /O spun făr-a denigra/Este încă românesc/Că nu poate... emigra! (Epigramă, Constantin L. Moldovan)

  În localitatea Bonțești, comuna Gurahonț, o femeie a observat că începe să aibă parte din simptomele pe care specialiștii le indică pentru persoanele infectate cu coronavirus. Mai precis, nu mai avea miros și gust. Cum e normal, responsabilă fiind, a sunat la DSP Arad, iar instituția a trimis inspectori care au prelevat probe pentru efectuarea testării. A fost testată pozitiv, dar pentru că nu se simțea rău deloc, a semnat că dorește să rămână acasă. De aici însă povestea o apucat-o pe o pantă a basmelor, doar că nu au fost culese de Ispirescu, ci de către noi.

  Cristina H., doamna despre care vorbim, a urmat toate procedurile în mod corect și a stat cuminte în casă, departe de oamenii din localitate, însă asta nu a ajutat-o foarte mult în a nu deveni personajul principal al poveștilor țesute de localnici, povești care creșteau în imaginație pe măsură ce acestea erau repovestite mai departe. Vorba aceea: „Gura lumii slobodă…”

  Dar mai bine să o lăsăm pe Cristina să ne povestească succint prin ce a trecut:

  „De rău nu mi-a fost rău. Atât că nu mai aveam simțul gustului și mirosului. Am dorit să fiu precaută și responsabilă așa cum e și normal și am pus mâna pe telefon. A venit o salvare, mi-au prelevat probe și am stat cuminte așteptând rezultatul testului. Acesta a venit a doua zi și era pozitiv. Nu pot spune că m-am speriat, dar nici totuna nu mi-a fost. În schimb au început să circule niște povești prin sat de nu mi-a venit să cred. Nu înțelegeam de unde le scot și, mai mult decât atât, cum de nimeni nu mă întreabă pe mine dacă sunt adevărate. Dacă tot era vorba despre mine…

  Așa am ajuns să aflu că de fapt mie mi se făcuse rău la lucru și leșinasem. Apoi, că nu pentru mine venise salvarea acasă, ci pentru socrii mei. După ce s-a aflat că am fost testată pozitiv, au circulat și altfel de povești. Că de fapt eu mă simt foarte, foarte rău, apoi că eu mă plimb cu mașina prin sat.

  Cea mai teribilă veste despre mine a fost atunci când într-o zi am primit un telefon de la cineva apropiat și m-a întrebat: «Tu ești la Budapesta? Că am auzit că așa rău ești, că nu poți respira și te-au transferat în Ungaria că în România nu mai au ce să îți facă».

  Bineînțeles că am liniștit-o pe persoana respectivă și i-am spus că mă simt chiar foarte bine, atât că nu simt gustul mâncării și nici nu pot mirosi.

  După asta am aflat că am și murit… Nu înțeleg cum pot oamenii să ia de adevăr o simplă supoziție. Dar astea au trecut toate, m-am protejat și i-am protejat și pe alții, am refăcut testul, iar acum a venit rezultatul și a ieșit negativ. E prima dată când e ok să fii NEGATIV. În sat sunt multe cazuri de oameni care se simt rău, nu înțeleg de ce nu fac efortul minim să se protejeze… să facă testul. Nu de alta, dar poate chiar se va descoperi că sunt cazuri multe cu coronavirus.

  Altceva ce m-a distrat foarte tare a fost avionul utilitar care stropește pentru țânțari… am auzit că acela stropește cu coronavirus”, o săptămână mai târziu de la convorbirea cu Cristina, Gurahonțul intra în carantină din cauza numărului mare de cazuri pozitive.

  Acum, noi nu suntem în măsură să spunem că respectiva localitate a intrat în carantină din cauza faptului că mulți și-au ascuns simptomele sau că nu au crezut (sau nu au știut!) că pot fi semne ale coronavirusului. Nu putem aprecia dacă numărul de infectări putea fi ținut sub control, dar nu putem să nu observăm cum o simplă prezență a unei ambulanțe în sat poate naște niște povești fără ca aceia care le spun și cei care le ascultă să nu le pună sub semnul îndoielii. În schimb, existența sau efectele infectării cu Covid-19 sunt discutate, analizate de diverși părerologi și „experți”, dar tot în același mod: nedocumentat.

  Altfel spus: Cristina poate explica pentru alții, dar nu poate înțelege pentru ei.

  Citește și: Gurahonțul și Seleușul intră în carantină!

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.