sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pola Zilei: Ce să mai inaugurăm în Arad?

    de E. Nola | 4 noiembrie 2023, 8:27 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

    24

    Este evident, evenimentul săptămânii în trecere a fost inaugurarea AFI.
    Acum, noi n-avem treabă, asta este, comerțul este comerț, îl fac pe banii lor făcuți din banii noștri. Ce să mai zici când chiar și cu câteva zile după deschidere lumea stătea la coadă la promoții.

    Asta este, e rău la noi în țară, a fost mai bine pe vremea lui Ceaușescu, acum nu mai ajungi la începutul cozii când vrei să cumperi ceva, eventual în ceea de-a doua zi de după. Depinde, de după ce.

    Ceea ce ne interesează pe noi este prezența masivă la această inaugurare a elitei politice peneliste ale Aradului. În frunte cu soți și soții. Dar înțelegem și asta, în fond soția șefului cel mare a făcut planurile de fezabilitate și cine mai știe ce, iar cea a primarului a devenit directoare cu imaginea și alte cele. A meritat deci, chiar dacă astfel cei doi, chiar dacă au stat separat, s-au întâlnit la același eveniment, ceea ce nu s-a mai întâmplat de o bună vreme.

    A fost un mare succes, atât de mare încât ne-am gândit noi ce bine ar fi să mai vină împreună și la alte inaugurări, poate-poate.
    Poate așa se mai termină și în Arad lucrări începute încă înainte ca AFI să vină în oraș, dar care nu se vor termina poate nici după ce se va termina cu buluceala de la AFI.
    Ia să le vedem.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Sondaj: Ce să mai inaugurăm în Arad?

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == ATZI UITAT CEVA == MONUMENTUL FANARIHOTZILOR ARADENI -1990-2023+ ===CE TREBUIE AMPLASAT IN GOLUL DIN FATZA PRIMARIEI
      == GALERIA CU BUSTURI ALE FANARIHOTZILOR ARADENI DIN PARCUL EMINESCU 1990-2023+
      == MONUMENTUL VAMESULUI DE NADLAC SI AL POL DE FRONTIERA NADLAC == CARE NE TZACAU DE 50 DE EURO CA SA
      INTRAM IN TZARA NOASTRA== PT CA NOI NU AFLASEM CA ESTE DOAR TZARA LOR IAR NOI SUNTEM DOAR NISTE
      SLUGI IN TURMA.
      == MONUMENTUL BUGETARULUI INCOMPETENT == ADUS DE LA PARTID

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. Si acestia sunt elite precum fotbalistii sunt academicieni !
      Iata cum explica DEX-ul cuvantul „elita”:

      elită, elite substantiv feminin
      1. Grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate etc.
      1.1. Teoria elitelor = teorie adoptată de unele curente sociologice care susține că în orice societate sarcina conducerii vieții sociale îi revine unui grup restrâns de oameni, superior dotați, elitei.
      sinonime: elitism
      1.2. Ceea ce este mai bun, mai demn de a fi ales.

      Vi se pare ca aceasta definitie caracterizeaza „elita” aradeana ?!

      +8 voturi
      +1
      -1
      • Aceeași chestie si la cea de a doua observație. Un cuvânt are mai multe sensuri, sensurile schimbându-se în funcție de context. Eu am spus elită politică locală, deci din start am circumscris domeniul la care se referă. Iar în acest sens, dacă intrați într-un dicționar mai amănunțit, veți vedea că are și sensul de clasă politică în frunte, dominantă etc. La fel și cu ostașul sovietic. Monumentul a fost făcut în anii cincizeci, în plin proletcultism de tip sovietic. Știu, din nefericire, că soldații au fost îmbrăcați în uniforme românești, dar tot ideea sovietică ilustrează. Așa este chiar mai pervers. Vedeți că soldatul are cască ruseasca, iar în spate este o fecioară în straie românești cu ceva ca un laur sau spice, simboluri absolute ale comunismului biruitor.

        --1 voturi
        +1
        -1
      • Dacă ați făcut armata înainte de 1989, da, armata era organizată după stil sovietic (Aveați cumva Kalashnikov?). Se pare că nu prindeți ideea: România, ca și întreaga Europa de Est, până în 1989, era colonie sovietică. Arta de tip sovietic împrumuta tot felul de simboluri și le transforma în comuniste. Eu știu că acum, după treizeci de ani, e greu să se vadă – de aia am și băgat undeva acolo la început ideea celebră cu ”pe vreme lui Ceaușescu era mai bine” -, fiindcă avem tendința mereu să uităm de unde am plecat și unde am ajuns. Stați totuși liniștit: acel monument este unul de tip sovietic, comunist, proletcultist. Puteți să vă lămuriți dacă mai insistați nițel în istoria artelor.

        --1 voturi
        +1
        -1
    3. E. Nola, da am avut Kalasnikov si am jurat sa apar aceasta tara , dumneavoastra ? Referitor la faptul ca pe vremea lui Ceausescu cat era bine si cat era de rau se poate discuta si pro si contra o spune unul care de doua ori a fost la dus la biroul special si din 1986 pana in 1989 nu a mai avut dreptul sa iasa din tara. Tara trebuie sa-si cinsteasca eroii indiferent de doctrina politica care domina perioada respectiva. Faptul ca monumentul a fost ridicat de comunisti nu cred ca are vre-o importanta, cinste lor pentru ca au fost capabili sa ridice monumente in cinste eroilor, monumentuil de la Paulis nu va deranjeza? Ce spun croitorii soldatul din respectivul monument poarta manta ruseasca sau romaneasca ? Daca mantaua este ruseasca poate recomandam demolarea monumentului si construirea unei parcari pentru TIR-uri, ce pare aveti ?

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Stați liniștit, am făcut la trupele de securitate, sunt încă campion al batalionului la tir cu Kalashnikovul, 10 lovituri. Dar am și ceva cunoștințe de istoria artelor, chiar dacă nu sunt campion în exercițiu. Și încă ceva, nu mă deranjează nici monumentul din spatele teatrului, avem, din punct de vedere artistic, altele mult mai proaste în oraș. Numai că îmi place șă știm despre ce vorbim, nu să vorbim crezând doar că știm…

        +1 voturi
        +1
        -1
    4. E. Nola, aveti dreptate „este bine sa stim despre ce vorbim, nu sa vorbim crezand doar ca stim”.Atunci cand cineva afirma ca monumentul din piata Avram Iancu este un monument al ostasului sovietic este clar ca acela vorbeste crezand ca stie despre ce vorbeste . Si mie imi place sa stim despre ce vorbim si sa nu o dam una pe fata una pe dos !

      +2 voturi
      +1
      -1
    5. NU mai faceți NIMICA deoarece conform PROFEȚIEI ARADUL în vremurile cele de pe urmă va fi un oraș SCHIMBAT cu totul nou gata GATA să îl accepte pe ANTICHRIST ca o ultimă SALVARE . AȘA că nu mai GRĂBIȚI venirea acelor VREMURI de pe urmă. Ne întoarcem înapoi în EPOCA de PIATRĂ și locuim ca ANIMALELE

      0 voturi
      +1
      -1
    6. Ce să mai inaugurăm în Arad:
      Statuia care înfăţişează pe plagiatorul necunoscut în poziţie ecvestră

      Grupul statuar a nerealizărilor municipale (anveloparea blocurilor pe bulevardul Revoluției) și județene cu inscripția „cauza riscului ridicat de NEREALIZARE”

      Statuie cu personaje alegorice ce reprezintă impostorii locali

      Amploarea și declinul monumentelor comuniste
      Măiestria artistică a sculptorului face casă bună cu conformismul ideologic.
      Și comuniștii, la vremea lor, promiteau ….. un viitor poleit cu aur!

      Monumentul Ostașului Român din Piața Avram Iancu Arad este doar unul dintr-o întreagă serie de opere similare, ridicate în prima jumătate a anilor ’60 în cinstea „ostașului român”.
      Trăsătura comună a tuturor acestor „ostași români” o constituie prezența unor elemente specifice uniformelor „Stalinisto-sovietice”. Artiștii au fost forțați să navigheze printr-un peisaj plin de capcane.
      Este un monument „de tranziție”, încă nedesprins complet de canoanele „sovietismului Stalinist” anilor ’50, dar care deja se înscrie în curentul național postsovietic al anilor ’60.
      Acestea, cu predominanța lor de eroi muncitori și scene din viața cotidiană idealizată, erau în mare parte rezultatul constrângerii autoritare ideologice.
      – Construcţia a fost aprobată de Ministerul Artelor, încă în decembrie 1945, perioada comunistă, cu toate complexitățile și contradicțiile sale, a avut un impact durabil asupra evoluției artei românești.
      Nici român, nici sovietic cu ceremonia dezvelirii, în stilul triumfalist al epocii, ideologia comunistă, cu imperativele și restricțiile sale. Multe dintre aceste evenimente erau sprijinite și chiar organizate de către autoritățile comuniste.
      Acestea erau și supuse unei atente supravegheri pentru a asigura conformitatea cu ideologia partidului.
      În anii 1950, sub influența directă a modelului sovietic, a avut loc o intensă Stalinizare a culturii și artei.
      Realismul socialist, care domina în URSS-ul Stalinist, a fost adoptat ca standard oficial în România. Operele artistice trebuiau să reflecte idealurile comuniste, adesea ignorând realitatea socială.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Mersi de prezentarea amplă a determinațiilor stilului proletcultist. Este absolut corect si asta nu schimba faptul că strict stilistic vorbind, monumentul e unul bine realizat. Dar reflectă ceva care ne-a fost impus prin forța armelor. În ceea ce mă privește, nu aș distruge monumentul, ci aș reloca-o într-un parc-muzeu al acestor opere ale trecutului contradictoriu. Cetatea ar fi un loc perfect pentru asta. Dar pentru asta ar trebui ”inaugurată”!

        +2 voturi
        +1
        -1
    7. Mda….
      Cu sau fără influențe sovietice, grupul statuar din Piața Avram Iancu mi se pare o minunăție (la propriu), pe lângă grupul statuar pașoptist, din Parcul Reconcilierii (o penibilitate de execuție, mai ales față de cel maghiar, sau poate de asta e și „apreciat” de unii… 😉) sau fierul vechi expus sub formă de „operă de artă” , din fața fostului Cinema Dacia.
      .
      Dar cum gusturile nu se discută…

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Dar asta am spus și eu: stilistic este o realizare, simbolismul însă este fals, oglindind o concepție impusă din afară. Să știți că în Germania hitleristă au fost foarte multe monumente valoroase strict artistic, dar care au fost demontate fiindcă propagau un spirit fals și agresiv-dușmănos. În ceea ce privește celelalte ”monumente” suntem din nou de acord. Mai mult, cel care vă scrie a spus din start că treaba aia din fața cinematografului Dacia este o bătaie de joc…Se pare însă că atâta nu ajunge ca cei care își bat joc de oraș prin asemenea pseudo-monumente să fie luați la rost…

        +4 voturi
        +1
        -1
    8. Ah…, și uitasem de „falusul” din fața Primăriei, pardon, de „Lumânarea” în Memoria Martirilor Revoluției, – o altă „minunăție” de statuie, pe care eu aș considera-o, mai repede, ca o jignire a celor care s-au jertfit la Revoluție, lovitură de stat sau ce naiba o fi fost…!😥
      .
      De statuia disproporționată și destul de grosolan executată, a lui Goldiș, nici nu mai are rost să pomenesc…
      .
      Așa că, or fi aceste „neo-statui” fără influențe comuniste, sovietice, extratestre sau de ce altă natură considerați necesar să le catalogați, dar calitatea concepție sau execuției lor, este, de cele mai multe ori penibilă.
      .
      Statuia lui Sever Frențiu , ce mai salvează onoarea statuilor arădene post-revoluționare.
      👍
      Aceasta chiar are o concepție și o execuție cu totul deosebită, dar, din păcate e singura realizată recent, pe care am remarcat-o în sens pozitiv.

      +2 voturi
      +1
      -1
    9. E.Nola, Domnule E.Nola inainte de a studia DEX-ul si Istoria Artelor nu ar fi rau sa studiati legislatia pentru a nu intra in conflict cu aceasta si de a nu-i duce si pe alti ignoranti in conflict cu ea .
      Daca mantaua sovietica reprezinta o perioada din istoria acestei tari detestata si pentru aceasta manta sovietica trebuie demolat un monument s-au transfert intr-o locatie cat mai retrasa de ochii publicului , ce parere aveti de monumentele ce aduc aminte de ocupatia austo –ungara asupra teritoriilor romanesti Considerati ca ocupatia austro-ungara a fost o perioada mai buna pentru poporul roman decat ocupatia sovietica ?
      Monumentele care reprezinta dominatia austro – ungara de ce nu va deranjeaza ? De ce nu cereti mutarea lor in Cetatea Aradului ?
      Dumneavoastra stiti ce regim ardea carti si darma monumente pentru ca nu reprezentau o anumita ideologie politica ?
      Iata ce imi raspundea Oficiul National pentru Cultul Eroilor prin domnul Director adjunct ,domnul colonel Dan Mihai Dinica prin adresa CE-5275 din 24.11.2022 , la Petitia pe care a m transmis-o catre dansi si in care ii informam despre intentia unor slujbasi din P.M. Arad de a demoala s-au transfera monumentul “Soldatului Roman”, in scopul construirii unei parcari
      1. “Potrivit prevederilor art. 8 alin. 4) coroborate cu cele ale art. 37 lit. a) drn Legea nr. 379/2003, consiliile locale ale comunelor si oraqelor au obligalia de a tine evidenta ldetaliat a mormintelor si operelor comemorative de razboi situate pe raza lor teritoriala s ide a asigura protejarea, precum gi punerea in valoare a acestora,prevLzdndu-qi in bugete fondurile necesare in acest scop.”.
      2. “De asemenea, conform prevederilor art. 15 din legea mentonata modificarea sau stramutarea mormintelor ori a operelor comemorative de razboi se face cu avizul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.”
      Deci domnule E.Nola renuntati la aceset aer de atotcunoscator si informati publicul cititor corect !
      Monumentul din piata Avram Iancu reprezinta “Soldatul Roman” isi nu pe cel sovietic indiferent de cate DEX-ri si Istorii ale artei cititi duneavoastra !

      0 voturi
      +1
      -1
      • Nu prea are rost să vă răspund, sunteți exemplul tipic al celui care crede că știe, în situația când evident este pe lângă subiect.
        În situația în care dumneavoastră comparați ocupația sovietică cu cea austro-ungară – nu a fost o ocupație, Transilvania fiind sub stăpânire maghiară de o mie de ani, în timp ce statul românesc independent s-a format în secolul XIX – dovediți o crasă necunoaștere a istoriei, mai precis o reluare a poncifelor unei istorii naționaliste sau național-comuniste, cum vă place. Nu intru în amănunte, fiindcă nu prea am cu cine, doar atât vă spun: eu nu studiez din dicționare, am diplomă universitară, luată nițel mai devreme la Cluj, în istorie.
        Dacă asta vă spune ceva. Dar cred că doar vă înverșunează. Vă urez o seară plăcută în continuare și toate cele bune.

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.