duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  De ziua lui Ceaușescu, cu siguranță întâmplător, singur în fața presei, Gheorghe Falcă ne-a anunțat că… Bibarț 2024, că… money UTA și că… este raportor

  de Alin Olteanu, Valer Mărginean | 26 ianuarie 2024, 6:14 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  5

  Ne-am mirat că organizează Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, vineri, la prânz, cu siguranță întâmplător, în 26 ianuarie, de ziua lui Nicolae Ceaușescu, o conferință de presă. Nu intuiam ce subiecte atât de importante ar putea aborda, încât să invite întreaga presă la un nou „one man show”, subiecte care puteau foarte bine să se regăsească în, așa cum ne-au obișnuit toate partidele, niște comunicate de presă.

  Să nu cumva să credeți că nu aveam în minte că pentru europarlamentarul Gheorghe Falcă a început campania electorală și că de asta are apariții mult mai dese. Și bănuim că nici nu și-a dat seama că a dat startul campaniei (chiar el a spus-o!) în 26 ianuarie, zi de amintiri…

  Totuși, i-am cerut europarlamentarului să ne trimită subiectele conferinței, ca să știm și noi pentru ce ne prezentăm la fața locului, la sediul PNL Arad. Și vă spunem că nu am avut nevoie de prea mult monolog al liderului PNL Arad (întrerupt din când în când de ușile pe care au intrat să vadă cine a onorat invitația și… au ieșit după o staționare de câteva minute în spatele sălii, adică în afara camerelor, Iustin Cionca, președintele de la tineret, Geanina Pistru, subprefectul Doru Sinaci etc)  pentru a realiza ce l-a făcut pe Gheorghe Falcă să organizeze conferința de presă.

  •  Să anunțe că organizația l-a desemnat candidat la Primăria Aradului pe actualul edil Călin Bibarț. Și că au fost stabiliți mai toți candidații din localitățile județului (am fost „amenințați” că vom primi curând lista completă);

  •  Să anunțe că în anul de grație 2024, an electoral, administrația locală, majoritară „PNL + prietenii” trebuie să dea mai mulți bani pentru sport, pardon „pentru UTA”, și în acest sens „suntem de acord cu suma de 800.000 de euro în prima tranșă și asta vor vota consilierii liberali”;

  •  Să taie elanul PSD și discursul public național al acestei formațiuni, care se laudă pe rețelele de socializare, contra cost, cu numirea lui Victor Negrescu ca negociatorul-șef al bugetului Uniunii Europene pentru anul 2025. Fără să spună nimic despre Negrescu (doar l-a pomenit, în trecere), Falcă a ținut să precizeze că această funcție a fost deținută în urmă cu doi ani de un europarlamentar de la USR, anul trecut de unul de la PNL etc. Ideea a fost limpede: unde e acum Negrescu, noi am fost demult…

  Fără istoric și fără comentarii a fost amintirea numelui lui Călin Bibarț în conferința de presă. A spus-o, că este candidatul PNL, și pa… La același nivel cu Negrescu. L-a întrebat presa dacă el, Gheorghe Falcă, are de gând să nu mai candideze sau, cel puțin, să ne spună ce vrea la alegerile din acest an. Răspuns: „Vreau să merg mai departe la Parlamentul European, dar nu depinde doar de mine”. Falcă a mai amintit, dar fără nume, și că liberalii au decis ceilalți candidați de orașe din județul Arad.

  În ceea ce privește banii pentru UTA, nici nu prea dorim să aprofundăm subiectul. Era clar că PNL, prin Bibarț primar, nu are cum să nu umfle bugetul Centrului Municipal de Cultură (prin intermediul CLM) în acest an electoral. Și, normal, nu are cum să refuze să dea bani la UTA. E la mintea cocoșului.

  Așa că oricât l-am presat pe Falcă să ne spună de ce nu e normal ca o asociație – care deține pe „familie” clubul UTA și primește bani publici – să nu facă public un raport financiar, acesta a ținut-o pe a lui. Că o face Curtea de Conturi, verifică și UTA când verifică Primăria Arad, ne-a spus, iar nouă ne-a venit nu zâmbetul, ci chiar hohotul de râs.

  Raportorul Falcă…

  Al treilea subiect pe care-l amintim, dar primul abordat de Falcă în conferința de presă, probabil strategic pentru a nu ne da seama ce dorește cu adevărat să ne transmită, a fost că el, europarlamentarul, a fost desemnat raportor pentru buget din partea Grupului PPE al Parlamentului European. Iar aici, Falcă ne-a ținut o prelegere lungă și tehnică despre ce e vorba.

  Așadar, nu o să reținem decât că: „Fiecare instituție a Uniunii Europene întocmește o situație estimativă pentru proiectul de buget. Bugetul anual se stabilește în două etape: prima este etapa estimativă, care a fost încheiată în această săptămână și Raportul meu care a fost adoptat în Comisia pentru transport și turism.

  După ce fiecare comisie de specialitate din Parlamentul European își adoptă raportul de buget estimativ, Comisia pentru bugete și raportorul principal colectează toate pozițiile într-un buget total estimativ și îl înaintează Comisiei Europene. Ulterior acestei etape estimative, Comisia Europeană grupează aceste estimări bugetare în proiectul anual de buget, care este înaintat Parlamentului și Consiliului Europei până la data de 1 septembrie”.

  Nimic special. La urma urmei, este un alt model de circuit al documentelor decât la noi. Poate mai puțin birocratizat și politizat (n-am sesizat pomenile electorale).

  Citește și: Cacamaca, doctrina de aur a politicii noastre. Cum s-a trezit Fifor să posteze o prostie…

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doamne ce Mizerie de Om,zici cã a luat Orasul pe Persoanã Fizicã,un cult al Personalitãtii Jegos,Întretinut de Pupincuristi de Serviciu(gen,CiocaBoca,Pistruiata,SimoStan fata lui CapMare….Lepre Frate…Hai la Vot sã le dãm la Bot..PS..Pocãitii îi vor duce la Pierzanie…Amin

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.