Cum te poate transforma un afiș din Martor al lui Iehova în inculpat…

  de Lucian Valeriu | 16 April 2014, 9:44 AM | Educaţie | Pamflet | Recomandările editorilor

  8

  I-am lăsat pe frații noștri Martori ai lui Iehova să-și țină întrunirea de luni, 14 aprilie, liniștiți… că am zis că, nah, să nu le boicotăm adunarea… mai ales că s-a desfășurat la noi, în sufragerie… cum ar veni. Dar acuma, că a trecut, ne simțim obligați față de mama noastră, a tuturor, Gramatica, de bunica Lingvistică și de fiica, Semantica, să îi somăm că dacă mai citim asemenea tâmpenii pe ditamai afișul de prezentare, vom recurge la gesturi extreme cum ar fi năvălirea cu pancarte conținând mesaje de protest împotriva pleonasmelor în Sala festivă a Casei de Cultură a Sindicatelor, prezentarea cu broșuri cuprinzând compendii din manualul de Limba română la ei, la ușa apartamentului, sau agasarea purtătoarelor de batic roz pe stradă cu citate din DEX.
  Păi, fraților, surorilor, din moment ce COMEMORÁRE, comemorări, s. f. (înseamnă) Acțiunea de a comemora; ceremonie menită să evoce amintirea unei persoane sau a unui eveniment important; comemorație. – V. comemora” – nu se mai zice „Comemorarea morții”!…  Că nu poți comemora nașterea, botezul ori nunta! Mama pleonasmelor îi ăsta – vecin și geamăn cu „urcatul în sus”, cu „avansatul înainte”, cu „cobaii de experiență” – expresii care mai mult te fac să pufnești în râs (sau a indignare… după cum îți e felul) decât să participi ceremonios, recules și empatic la „un eveniment care are loc pe întregul glob” (proastă exprimare, și asta!) despre ditamai crima săvârșită de oameni împotriva Domnului Isus Cristos! Și iaca cum te transformă propriul afiș din Martor al lui Iehova în inculpat al gramaticii. Cu consecințe grave la adresa educării tinerei generații.
  Că-ți zic un secret: Dumnezeu nici nu te ascultă dacă-i vorbești prost în propria-ți limbă!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. S-a celebrat un eveniment, moartea lui Isus Cristos. Inteleg ca acest cuvant, ”comemorare”, se poate referi nu numai la evenimentul ”moarte” ci si la alt tip de evenimente asa ca eu nu vad pleonasmul. Oricum as fi incantat sa aflu cum ati fi scris dumneavoastra aceasta invitatie. Salutari.

   +8 voturi
   +1
   -1
   • N-am spus ca ‘a celebra’ ar fi sinonim cu ‘a comemora’. Am spus ca s-a celebrat un eveniment iar acest eveniment a fost comemorarea mortii lui Isus (de comemorat s-ar putea comemora, de exemplu, caderea Bastiliei). Cine invita reiese destul de clar din acea invitatie. Cat despre ‘eveniment global’ sau ‘eveniment ce are loc pe intregul glob’, cred ca e cam acelasi lucru. In fine, salutri si succes.

    +3 voturi
    +1
    -1
  2. Cu placere… In primul rand incepeam cu CINE invita pe cine… De exemplu: Martorii lui Iehova vă invită să participați la un eveniment global: predici și discuții, reculegere pe tema morții Domnul nostru Isus Cristos. Celebrare nu e sinonim cu comemorare. Conform DEX, CELEBRÁ, celebrez, vb. I. Tranz. 1. A săvârși cu solemnitate un act de însemnătate publică sau privată, în special o căsătorie; a oficia. 2. A sărbători (aducând elogii) un eveniment însemnat, o persoană etc. — Din fr. célébrer, lat. celebrare.

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. La comemorare martorfii lui … invita diferite persoane ce apartin altor religii, chiar acest lucru pentru ei este oarecum obligatoriu,(stiu ce spun)dar nu acest lucru vreau sa scot in evidenta ci faptul ca la microfon la inceperea programului dar si ulterior se vorbeste cat de bucurosi si fericiti sunt ca a raspuns asa multa lume invitatiilor lor in schimb ei nu intorc aceasta bucurie si fericire gasesc tot felul de argumente ca sa se scuze, chiar si din biblie, dar uita cel mai important lucru ,,PRIMA PORUNCA,, in care sta toata legea. Asadar ce fel de credinciosi sunt? unde este dragoste? cum IL poti iubii pe DUMNEZEU daca nu iti iubesti apropele? sunteti ca si morminteel zugravive frumos pe dinafara insa in interior …….. va purtati frumos sunteti imbracati curat insa in interior sufletul este al JW ORG nu a lui DUMNEZEU voi chemati oamenii nu la DUMNEZEU ci la JW ORG

   --5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.