joi, 10 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    O primă victorie pentru societatea civilă în CLM Arad: Primăria trebuie să se implice în salvarea Teatrului Hirschl, nu să renunțe la clădire!

    de Raluca Medeleanu | 12 martie 2021, 11:48 AM | Administraţie | Cultură

    9

    De ani de zile, parcă toată lumea a uitat complet de ruina primului teatru de pe actualul teritoriu al României, numit Hirschl, o clădire care, încet, încet, s-a degradat tot mai tare, ascunsă sub acea plasă rușinoasă de pe strada Gheorghe Lazăr. Special Arad a încercat de nenumărate ori, în anii anteriori, prin campanii de conștientizare, salvarea valorosului imobil. Primăvara anului 2021 a făcut ca atenția societății civile să revină asupra monumentului istoric, un număr de zece asociații și fundații cerând răspicat, constant, în ultimele săptămâni, ca autoritățile locale să cumpere clădirea și să o valorifice. Demers la care s-au alăturat mii de cetățeni care au semnat o petiție. Astăzi, vorbim așadar de o primă victorie, deoarece în ședința CLM mai mult de jumătate din consilierii locali au votat favorabil cauzei.

    Întregul subiect al achiziției Teatrului Vechi a revenit la viață, după cum spuneam, în această primăvară când, în primă instanță, Consiliul Județean a avut o ședință similară celei de astăzi, în care s-a stabilit că nu își exercită dreptul de preemțiune, de întâietate la cumpărare, pe care ar fi avut-o conform legii, motivând atunci că ar exista un investitor privat interesat de achiziționarea ei (ar fi vorba de 200.000 euro) și că e mai indicat astfel să se folosească banii privați. Măsura a stârnit critici acerbe.

    Scriitorul Gheorghe Schwartz, urmat apoi de zece asociații arădene, a dat glas dorinței ca o astfel de moștenire culturală să rămână în istoria orașului, să aparțină arădenilor, nu unei persoane private a căror intenții sunt neclare. Astfel, grupul format pentru această cauză și-a îndreptat atenția către Primăria Arad, prin Consiliul Local Arad, a doua entitate care are acest drept de preemțiune asupra monumentului istoric.

    În mediul online a urmat, desigur, o adevărată dezbatere, reacțiile fiind la doi poli opuși, unii invocând profitul slab al acțiunilor culturale în Arad, alții exemplele din străinătate, unde monumentele istorice sunt reabilitate și transformate în repere turistice, precum și de mândrie locală.

    Dar ce este mai important: profitul de pe urma culturii, banii pe care îi generează cultura, ori investiția în viitor? Deoarece atunci când vine vorba de cultură (precum și educație), investim, de fapt, în viitorul societății noastre. În cultura colectivă a orașului.

    Pledoarie pentru un simbol al Aradului

    În ședința Consiliului Local Municipal de astăzi s-a supus la vot propriu-zis un proiect intitulat „Neexercitarea dreptului de preemțiune”, care – pe românește – înseamnă că CLM renunță la dreptul de a avea întâietate legală la cumpărare. Astfel, înainte de supunerea la vot, mai mulți consilieri locali au ținut să ia cuvântul, pentru a reitera importanța păstrării edificiului în patrimoniul local, fiind un adevărat simbol al orașului, atât din punct de vedere artistic, multicultural și turistic.

    Dorina-Stela Vornicu (PMP): „Este inadmisibil să pierdem o astfel de clădire cu importanță istorică”.

    Florin Stana (USR): „Turismul poate să însemne direcția în care trebuie să se îndrepte Aradul. Avem clădiri valoroase, pe care dacă le punem în circuit civil, putem merge în acea direcție. Teatrul Vechi e una dintre ele. Pentru copiii noștri și pentru viitorul lor”.

    Levente Bognar (UDMR): „Este un leagăn al vieții teatrale, un simbol”.

    Cosmin Buruc (PSD): „Avem o ocazie unică. Dacă la cazino se zicea că nu se mai poate bugeta, acum suntem înainte de buget și se poate bugeta”.

    Cristian Galea (PMP): „Fac un apel la societatea civilă, dar și tuturor consilierilor să găsim soluții, să salvăm această clădire”.

    În cadrul ședinței CLM a vorbit și scriitorul Gheorghe Schwartz, inițiatorul petiției pe Special Arad și inițiatorul celei mai noi mișcării civice pentru salvarea Teatrului Vechi. Schwartz a menționat că vorbește în numele a peste 3000 de arădeni care l-au însărcinat cu acest privilegiu. El a mai spus și că acum 30 și ceva de ani s-a vrut să se facă un centru cultural în Teatrul Vechi, cu finanțare austriacă, dar proiectul nu s-a mai materializat. „Există mult interes, nu numai din Arad, ci și din Ungaria, Austria și Germania, din partea societății civile care și-a exprimat interesul (…). Acest complex a fost dăruit de Hirschl, acum 200 de ani, Aradului. Nu a fost dat evreilor sau regilor, ci Aradului. Noi, acum, trebuie să îi respectam acest testament!”, a spus Gheorghe Schwartz și a exemplificat cum s-a putut valorifica teatrul din Oravița, care este doar cu câteva luni mai nou decât al nostru, dar cu toate acestea este promovat intens ca fiind primul teatru din România. „Să îl refacem și să îl folosim ca un centru cultural. Nu e vorba de bani, există foarte multe exemple cu bani primiți de la Uniunea Europeană pentru astfel de simboluri”, a mai adăugat Schwartz.

    schwartz in clm

    PNL a votat împotriva cumpărării Teatrului

    Reamintim că aleșii locali nu au votat per se „Salvarea Teatrului Vechi”, ci pentru neexercitarea dreptului de preemțiune (renunțarea la drepturi). Astfel, s-au adunat 8 voturi pentru (PNL), 10 împotrivă (USR PLUS, PSD) și 4 abțineri (PMP și UDMR).

    După vot, primarul Călin Bibarț a insistat pe o pledoarie de responsabilizare a tuturor celor care vor salvarea teatrului, întrucât – a concluzionat acesta – chiar dacă ar exista bani pentru cumpărarea lui, trebuie gândit bine de unde se vor face rost de fonduri pentru reabilitarea lui și, mai ales, trebuie găsite soluții ca imobilul să poată fi pregătit din punct de vedere al normelor de siguranță ISU pentru a reprimi destinația culturală.

    Primarul i-a atenționat, dojenitor, pe reprezentanții societății civile că ar trebui să se asigure că vorbele lor au în spate și un plan de acțiune, Bibarț ignorând complet, pare-se, posibilitatea de accesare a fondurilor europene despre care a vorbit Gheorghe Schwartz.

    Cu toate acestea, putem interpreta finalul votului de azi ca o primă victorie a vocii societății civile, ce deschide noi orizonturi către viitorul Teatrului Hirschl. Rămâne de văzut și care, mai exact, vor fi acestea și cum va fi următorul vot pentru intenția de cumpărare a imobilului. Deocamdată, prin votul de astăzi, posibilitatea investitorului privat de a cumpăra clădirea s-a pus pe stand-by.


    Update: Marți, 16 martie, va avea loc o nouă ședință CLM în care, de această dată, se va vota exercitarea dreptului de preemțiune, adică întâietatea Primăriei de a cumpăra edificiul. Mai multe detalii în articolul de mai jos:

    • Marți se continuă „bătălia” în Consiliul Local pentru Salvarea Teatrului Vechi 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Eu sunt maghiar și am o întrebare? UDMR s-a abținut??? De ce oameni buni? De ce nu se poate lua o poziție, de ce sunteți așa lingușitori???
      Era o chestiune în care trebuia să luați atitudine și să ne arătați că vă pasă, dar interesele politice primează! Sunt mândru că sunt maghiar ( ungur), dar cu voi mi-e rușine!!! Szégyelljétek magatokat! – ei înțeleg, sau NU!!!

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Bănui … nu știu ca toți „Ocoșii” de se dau valuri pe aici.
        Cred că atât ei cât și PMP s-au abținut fiindcă sunt „la guvernare”. Că doar ei au făcut motiunea și au convocat CLM-ul pentru dezbateri și vot. Era absurd să voteze contra … contra celor ce „guvernează”? Tu poți de fapt să consideri abținerea lor ca un vot contra, fiindcă atât Bognar cât și cei doi de la PMP, Vornicu și Galea au pledat pentru a nu exercita dreptul de preemțiune rpin ce au spus în plen.
        Deci încă o dată, eu nu știu, doar bănui.
        .
        Levente Bognar (UDMR): „Este un leagăn al vieții teatrale, un simbol”. … deci mie, cel puțin, mi se pare logică abținerea.

        0 voturi
        +1
        -1
        • E logic ce spui tu Peterpan, dar eu am niște pretenții de la ai mei, ( de când am drept de vot, votez cu UDMR, din motive de apartenență, nu neapărat că sunt de acord cu ceea ce fac). Aveam (am) pretenția că în anumite probleme, cum a fost și acest caz, să ia atitudine și să NE / MĂ REPREZINTE!!!!!

          +2 voturi
          +1
          -1
    2. Buna ziua,
      In articolul, pe aceasta tema, prezent pe site-ul aradon apare textul:
      „Au votat împotriva neexercitării dreptului de preemțiune, deci în favoarea unei posibile viitoare achiziționări a imobilului de către autorități, toți consilieri USR PLUS, consilierii PSD și aleșii UDMR. S-au abținut de la vot cei doi consilieri PMP. Pentru proiectul propus de Primărie, deci pentru renunțarea la Teatrul Vechi, au votat cei 8 consilieri PNL. Ca atare, neadunând voturi suficiente, proiectul privind neexercitarea dreptului de preemțiune în vederea achiziționării teatrului vechi a căzut.”
      Pe arq articolul e ambiguu, pe Nyugatijelen nu apare stirea, doar un articol de ieri.

      Domnisoara/doamna autor, ati putea va rog frumos clarifica, care este adevarul? Articolele prezinta situatia in mod diferit
      Am incercat sa gasesc informatia pe siteul PMA dar nu am gasit decat convocatorul sedintei extraordinare de azi/

      Multumesc

      0 voturi
      +1
      -1
      • Încercăm. Situația prezentată de noi a fost confirmată de cei care au participat la vot. Se pare că în procesul verbal – având în vedere miza chestiunii – s-au strecurat inexactități.
        Oricum, abținerile susțineau voturile împotrivă, păcat că cei în cauză nu au avut curajul să meargă mai departe.
        Însă situația va fi dramatică la ședința de marți, acolo unde se va vota, tot cu 2/3 implicarea pentru achiziționarea teatrului. În condițiile date 2/3 este imposibil de obținut.

        +1 voturi
        +1
        -1
    3. Foarte sugestiv, vreți Teatrul Hirschl spalati-va pe cap cu el, că pe mine nu mă interesează. Comentariile mele sint de prisos.
      „Primarul i-a atenționat, dojenitor, pe reprezentanții societății civile că ar trebui să se asigure că vorbele lor au în spate și un plan de acțiune, Bibarț ignorând complet, pare-se, posibilitatea de accesare a fondurilor europene despre care a vorbit Gheorghe Schwartz.”

      --3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.