sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  În atenția Primăriei: Scrisoare deschisă din partea societății civile arădene cu privire la situația Teatrului Vechi

  de - | 10 martie 2021, 8:59 PM | Contributors | Topic special

  17

  Primim spre publicare scrisoarea deschisă semnată de 10 asociații, respectiv fundații din Arad, în frunte cu scriitorul Gheorghe Schwartz, cetățean de onoare al Aradului, cu privire la nevoia de a salva și trece în patrimoniul Aradului clădirea monument istoric al Teatrului Hirschl, cunoscut arădenilor și ca Teatrul Vechi.

   

  „Domnule primar al municipiului Arad,

  Stimaţi consilieri municipali ai Aradului,

  Având în vedere solicitarea pentru exprimarea votului CLM Arad privind renunţarea la dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea clădirii monument istoric Teatrul Vechi (Hirschl), de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3, subscrisele:

  DRW Arad

  Asociaţia Underground Festival

  Fundaţia Art Clasic

  Asociația Aradi Kamaraszinhaz

  Asociaţia „Vasile Goldiş” Arad

  Fundaţia Culturală Româno-Germană „Marco Polo”

  Asociaţia „Aradul literar”

  Asociaţia „Miloş Cristea”

  Comunitatea Evreilor din Arad

  Asociaţia cultural sportivă a minorităţii sârbe „Kolo” din Arad

   

  Reprezentate prin Gheorghe Schwartz, cetăţean de onoare al Aradului,

   

  Ne exprimăm îngrijorarea faţă de posibilitatea ca patrimoniul cultural local al Aradului să fie văduvit, iremediabil, prin pierderea unuia dintre cele mai importante monumente istorice, respectiv Teatrul Vechi, construit în 1817 de Iacob Hirschl.

  Teatrul Vechi este monumentul istoric care confirmă multiculturalitatea şi convieţuirea multinaţională din Arad, de-a lungul celor peste 200 de ani de existenţă a acestui edificiu. Aici s-au prezentat şi pus în scenă spectacole de teatru şi filme în toate limbile comunităţilor naţionale din Arad, indiferent de forma de guvernare statală în care era inclus oraşul Arad. Pe lângă faptul că este cea mai veche clădire de teatru de pe actualul teritoriu al României (dimpreună cu Teatrul de la Oraviţa, inaugurat în acelaşi an, 1817), Teatrul Vechi este şi sediul primului cinematograf din România, ianugurat în 1903.

  Deşi nu are o valoare arhitecturală importantă, Teatrul Vechi are o valoare inestimabilă în configurarea identităţii culturale a Aradului. Or, odată pierdută, identitatea culturală a unei comunităţi, cum este cea arădeană, nu va mai putea fi recuperată niciodată.

  De altfel, Teatrul Vechi, ca parte a complexului de clădiri Casa Hirschl, reprezintă un potenţial centru de interes cultural şi turistic pentru municipiul Arad, ceea ce ar putea deveni o sursă considerabilă de venituri pentru bugetul municipalităţii. Se ştie faptul că Teatrul Vechi a fost gândit ca o afacere culturală, iar dacă aceasta a funcţionat vreme de 200 de ani înseamnă că a fost o afacere de succes.

  Investiţia în cultură este rentabilă pe termen lung, dar mai ales este o investiţie sigură, deoarece un cetăţean cultivat este un cetăţean mai responsabil şi mai dedicat comunităţii în care convieţuieşte. Cultura comunităţii rezultă din stabilitatea şi siguranţa ei financiară şi se reflectă în confortul vieţii cotidiene.

  Multe comunităţi fac săpături pentru a-şi descoperi sorgintea unei istorii. La Arad, istoria e la vedere, pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3. La Arad, istoria unei identităţi culturale locale are o adresă. Încă!

  Dreptul de preemţiune al Consiliului Local Municipal Arad asupra achiziţionării monumentului istoric de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3, este dreptul fiecărui arădean la identitate culturală şi la exprimare! Folosiţi-l în interesul arădenilor!

   

  Votul fiecăruia dintre dumneavoastră va rămâne înscris în arhiva publică a Aradului și va fi apreciat ca atare.

   

  Având în vedere toate aceste considerente, subscrisele:

   

  DRW Arad

  Asociaţia Underground Festival

  Fundaţia Art Clasic

  Asociatia Aradi Kamaraszinhaz

  Asociaţia „Vasile Goldiş” Arad

  Fundaţia Culturală Româno-Germană „Marco Polo”

  Asociaţia „Aradul literar”

  Asociaţia „Miloş Cristea”

  Comunitatea Evreilor din Arad

  Asociaţia cultural sportivă a minorităţii sârbe „Kolo” din Arad

   

   

  Reprezentate prin Gheorghe Schwartz, cetăţean de onoare al Aradului,

   

  Vă înaintăm o propunere oficială în vederea iniţierii unui parteneriat public-privat pentru achiziţionarea ambelor clădiri din complexul Hirschl, Teatrul Vechi şi Casa Hirschl, şi pentru transformarea acestui complex într-unul de interes cultural şi turistic de nivel european.

  În cazul în care veţi da curs propunerii noastre, Vă vom supune atenţiei un proiect  de parteneriat public-privat, conform legislaţiei în vigoare.

  Facem precizarea că iniţiativa noastră reprezintă dorinţa majorităţii comunităţilor naţionale care convieţuiesc în municipiul Arad, fiecare dintre ONG-uri având actvitate în domeniile cultural, artistic şi social în interesul tuturor cetăţenilor arădeni. Lista aceasta fiind în continuă completare!

   

  Cu deosebită consideraţie,

  În numele subscriselor,

   

  DRW Arad

  Asociaţia Underground Festival

  Fundaţia Art Clasic

  Asociatia Aradi Kamaraszinhaz

  Asociaţia „Vasile Goldiş” Arad

  Fundaţia Culturală Româno-Germană „Marco Polo”

  Asociaţia „Aradul literar”

  Asociaţia „Miloş Cristea”

  Comunitatea Evreilor din Arad

  Asociaţia cultural sportivă a minorităţii sârbe „Kolo” din Arad

   

  Gheorghe Schwartz”.

   

  • Citește și: Campanie Special Arad: „Arădeni, descoperiți-vă valorile! Cereți-vă Teatrul Vechi înapoi!”. Ep.1: Începuturile 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. inițiativă de toată jena.

   Eu nu sunt de acord să se cheltuie bani publici pentru mormanul de cărămizi la care voi îi spuneți cultură mai ales că după achiziționarea acestuia vor fi nevoie de alți bani pentru amenjare, bani pe care voi vreți să-i cheltuiți dar care vin tot din buzunarul nostru.
   Parteneriatul public privat nu este reglementat în România. În plus voi parcă cereți să prmiți rezultatul achiziției și amenjării fiindcă nu ați făcut nicio referire la banii pe care-i puneți în joc.
   Pe de altă parte invocați niște asociații cică reprezentative. Sunt sigur, dar absolut sigur că NICIUN membru al acestor asociații nu a fost întrebat de implicarea în mărețul și șmecherescul proiect. Toate ONG-urile care apar acolo sunt deturnate de conducerile lor care sunt tot alea de la înființare.
   Comunitatea evreilor? Ăstora le-au fost retriocedate o serie de imobile și toți banii s-au dus la București și stau și mă-ntreb oare ce-i mână-n luptă?
   Asociația ”Vasile Goldiș” nu are legătură cu afacerea Fundația, Universitatea care a pus la rândul ei pe o grămadă de imobile labele și care acum le scot la vânzare pe persoană fizică?
   De alte asociații nici n-am auzit și altele sunt evident nereprezentative pentru majoritatea invocată.
   Imobilul respectiv are un proprietar care vrea să vândă. Dacă vreți să-l amenajați cumpărați-l. Dacă l-ați cumpărat investiți și amenjați-l și nu mai umblați cu miloaga pe la politruci să vă dea bani din banii noștri ca să vă faceți voi niște pofte!

   --6 voturi
   +1
   -1
    • inițiativă de toată jena.

     ai sărit și-ai intervenit … și ne-ai spus o glumiță din care să rezulte că tu ești deștept și nu dezbați cu argumente, nu că nu ai avea ci fiindcă nu-ți pierzi timpul cu toți proștii.
     Poate tu vrei să faci pe cineva să creadă că politrucii ăștia la care apelați știu și altceva decât să de din fleancă, să aburească, să se combine pentru comisioane din resurse publice? Nu cred că tu crezi că va fi și altceva decât un alt stadion scump, întârziat și prost făcut, un alt ștrand pus pe butuci, niște telegondole imaginare … bere, mici și manele.
     Cum se cheamă sindromul ăla când victima se îndrăgostește de violator, că tot uit și tu mare ziarist plin de cultură portocalie cred că ai putea să ne spui?

     --4 voturi
     +1
     -1
     • „…că tu ești deștept și nu dezbați cu argumente, nu că nu ai avea ci fiindcă nu-ți pierzi timpul cu toți proștii.”
      .
      Da ba bine că nu! Adică, să înțelegi și TU la ce mă refer, FACE BINE CE FACE!!! Ce sens are să se contrazică cu toți Dăștepții ce se cred buricul pământului, doar că și-au luat un SUV-an sau un BMW și acum ei dau „ora locală” în ceea ce este civism sau nu, sau dacă merită, sau nu SALVATĂ MOȘTENIREA … ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII!!! Auzi?! ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII ARĂDENE!!! … pricepuși?
      .
      Auzi BĂ!(nu meriți altceva, doar pentru atitudine) Unde ai fost când piticul filfizon și paranoid, a cheltuit banul meu și al tău să construiască un pod „pietonal” aiurea în tramvai. Unde ai fost când în ERA ENERGIILOR ALTERNATIVE tot același pitic, a băgat o grămadă de bani (inclusiv „banii tăi”) în combustibili fosili, ca acum să plătim peste 400 de lei pe Gical??? Unde ai fost când Regenerarea Urbană a aceluiași pitic patetic, dar mafiot, a asfaltat de trei ori Centrul cu păstrarea gropilor și bălților aferente? Sau NU TE DERANJEAZĂ cel puțin la fel, că Aradul în anul de grație 2021, este singurul Municipiu din RO, și probabil din tot UE, care este traversat de o CANALIZARE DESCHISĂ în care plutesc rahații și hoiturile, după ce ne-am Regenerat Urban, „a la” acelasi pitic mafiot.

      +3 voturi
      +1
      -1
  2. domnului de toata jena:Intr-un oras civilizat autoritatile sunt obligate se se implice-drept dovada mostenirea care ne-au lasat-o generatiile trecute.aveti dreptul sa nu fiti de acord cu acesta initiativa cum si altii au dreptul sa nu fie de acord cu alocarea de bani pt teatru si filarmonica(caci nu merg multi la teatru si filarmonica),pt pierderile de la CET(multi nu sunt legati la sistemul de incalzire)pt subventionarea transportului public 9multi nu il folosesc)sau chiar si pt sport

   0 voturi
   +1
   -1
   • inițiativă de toată jena.

    cu toate că m-ai făcut de toată jena – cu toate că nu mă cunoști – am să încerc să-ți răspund …
    – treaba autorităților nu este să facă investiții în sectorul privat ci să asigure un cadru adecvat, corect, imparțial, nediscriminatoriu, accesibil, care să stimuleze și să încurajeze inițiativa privată în toate domeniile și în special în cel al culturii prin: scutiri de impozite, de taxe, simplificarea birocrației la regimul construcțiilor și alte astfel de mecanisme care să fie aplicabile în abstract tuturor clădirilor și nu doar uneia anume.
    În mod clar nu este treaba primăriei să amenajeze unor ONG-uri inexistente, nedeschise, nedemocratice, de familie niște avantaje enorm de scumpe și plătite foarte convenabil pentru deontologii, culturaliști din banii oamenilor dar pentru beneficiul lor.
    În al doilea rând se pune problema capacității autorităților de a derula un proiect de o manieră profesionistă, fără risipă, fără șmecherii, fără lucru de mântuială, fără întârzieri, la un nivel de costuri corecte, transparente etc.
    Dacă vrei reabilitarea clădirii există varianta foarte corectă, cinstită și lăudabilă …
    – se organizează o strângere de fonduri la care vei avea ocazia să-ți arăți concret, nu din gură, disponibilitatea financiară – dar știu, e greu fiindcă încă nu există o persoană sau o organizație care să nu fie pusă pe furăciuni.
    – cu bani astfel strânși, inclusiv de la persoane cu bani, iubitori de cultură, de la firme care înțeleg că pot să se promoveze și să-și deducă din cheltuieli se poate achiziționa imobilul.
    – se contactează o firmă de consultanță serioasă care să urmărească apariția unei linii de finanțare din fonduri nerambursabile.
    – se recepționează lucrarea și se organizează evenimente culturale – și atunci ai ocazia să asiști la deturnarea de către o trupă de șmecheri a tot ce s-a realizat în sensul în care pur și simplu vor face să dețină tot controlul ca și cum ar fi proprietari – urmărește ce s-a întâmplat cu toate bazele și cluburile sportive din Arad, cinematografele, sediile cooperativelor, magazinele din centru, toată industria, toate resursele, tot, cum au fost ele fentate și trecute pe persoană fizică, ilegal, cu tupeu și în absența instituțiilor chemate – în teorie – să ne apere de hoți, șmecheri, fraude … bla, bla, bla.
    – noi tot nu vom avea nimic decât poate mai multă înțelepciune … la câțiva, nu la mulți că lumea uită repede și speră mințindu-se că o fată repetat păcălită că de data asta va fi bine. NU, nu va fi bine cât timp trăim într-o țară de hoți, șmecheri și gargaragii susținuți de foarte mulți proști!

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Daca vor cumpara cladirea si vor propune sa deschida o agentie de pariuri, o farmacie si o covrigarie acolo, sa vedeti cum se va schimba parerea domnului de mai sus. Poate inainte de craciun vor organiza si taiatul porcului acolo, si asa toti iubitorii de cultura din Arad vor fi multumiti ca nu s-au aruncat banii degeaba pe mormanul de caramizi putrezite.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.