miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „O bijuterie!”. Autoritățile locale i-au arătat Ministrului Culturii stadiul lucrărilor de reabilitare a Filarmonicii de Stat Arad | Fotoreportaj

  de Raluca Medeleanu | 19 iunie 2018, 3:06 PM | Recomandările editorilor | Reportaj

  3

  Ministrul Culturii, George Ivașcu, a avut în această dimineață o întâlnire cu primarul Gheorghe Falcă, alături de viceprimarii orașului și de prefect, unde i-a fost prezentată situația instituțiilor de cultură arădene, investițiile pe care le-a efectuat municipalitatea la Filarmonica de Stat Arad și investițiile planificate pentru Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, după care a continuat o vizită „pe șantier”, la Filarmonică, pentru ca acesta să vadă stadiul în care se află lucrările de reabilitare. Ministrul s-a arătat mai mult decât impresionat de edificiul Filarmonicii, numindu-l „o bijuterie”. „Aradul are cu ce se mândri!”, a spus acesta. Luând loc pe scaunele despre care a evitat să-și dea cu părerea, a spus că așteaptă să se așeze din nou în curând în sală, însă în cadrul unui concert.

  „Sunt pentru prima oară la Arad și absolut voi mai veni, tocmai pentru că am descoperit aici lucruri absolut importante pentru cultură în mod special, pentru că asta mă interesează, și pentru identitatea națională, lucruri pe care le putem face împreună și mă bucur tare că am găsit aici parteneri. Folosesc cuvântul parteneri pentru că împreună vom face tot ce se va putea face pentru Arad”, a spus Ministrul Culturii, George Ivașcu.

  În ceea ce privește reabilitarea Filarmonicii de Stat Arad, 

  totul pare în regulă, în afară de mobilierul din sala de spectacol. Scaunele sunt, din punctul nostru de vedere, indezirabile. Materialul din care au fost confecționate este un placaj pe care sunt montate două perini, iar picioarele lor din fier nu sunt fixate în parchet, astfel că par șubrede. Cu toate acestea, ni s-a specificat că motivul pentru care s-a ales această opțiune e pentru a putea elibera sala de mobilier, pentru a face loc desfășurării „unor evenimente”. Despre găurile din partea inferioară a șezutului ni s-a spus că au rol de a favoriza acustica sălii.

  IMG 9352

  Despre scenă nu s-a adus vorba, însă am aflat prin alte surse că ar fi croită greșit, că ar fi mai scurtă cu cel puțin un metru. Scena are două zone: una fixă și o parte din părți mobile. Partea mobilă ar fi fost făcută mai îngustă decât se credea, iar astfel partea fixă a fost împinsă mai în spate.

  Se plănuiește și achiziționarea unei orgi, care la ora actuală este în faza de licitație. Deasupra scenei a fost lăsat un loc special pentru acest instrument, mai exact s-a făcut un balcon care să suporte 13 tone. Când va fi adusă orga, frumoasa frescă ce a fost scoasă la lumină după un veac, în partea de sus a scenei, va fi din păcate din nou acoperită. Publicul însă o va mai putea totuși admira câțiva ani, întrucât până se desfășoară licitația pentru orgă, până se anunță câștigătorul și până va fi asamblată (acesta are la dispoziție un an să o construiască), fresca va fi în tot acest timp în văzul lumii. Montatul efectiv al orgii va dura câteva luni, dar suntem asigurați că nu va deranja desfășurarea concertelor.

  IMG 9357

  Per ansamblu, reabilitarea pare însă făcută profesionist. S-a lustruit toată partea de marmură, vitraliile sunt refăcute, culorile sunt armonioase, parchetul este rașchetat impecabil. Ca detaliu însă, în sală parchetul este din lemn, dar pe margini s-a montat parchet laminat, probabil din cauza faptului că prin placajele din lemn de pe pereți se află distribuitorul de aer cald care va asigura încălzirea. Singura problemă cu acest aspect e ca nu cumva sunetul încălzirii să deranjeze concertele organizate în sală, așa cum s-a întâmplat în cazul Filarmonicii din Timișoara care s-a lovit de acest impediment, dar care a reușit ulterior să îl rezolve.

  Primarul Gheorghe Falcă a asigurat arădenii că inaugurarea Filarmonicii de Stat Arad se va întâmpla în așa fel încât noua stagiune să înceapă în această sală impresionantă. Valoarea investiției, până acum, s-a ridicat la 5 milioane de euro.

  Vă invităm să priviți și restul fotografiilor, din galeria foto a articolului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.