marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivO asistentă imploră din spatele geamurilor Spitalului TBC Arad: „Efectiv suntem terorizate psihic! Toate o să ne îmbolnăvim, suntem carne de consum!”

    de Raluca Medeleanu | 27 martie 2020, 8:50 PM | Coronavirus | Telefonul cititorului | Topic special

    17

    Un strigăt de ajutor, plin de spaimă, a venit în această după-masă pe telefonul redacției noastre din partea unei asistente care lucreză în primă linie, cu pacienții suspectați de coronavirus, pe secția special amenajată în cadrul Spitalului TBC din Grădiște. Aceasta ne-a destăinuit îngrozită că în spital e efectiv haos, personalul este panicat, se teme de lipsa de organizare și de lipsa respectării unui tratament corespunzător. Mai mult, asistenta se simte efectiv „carne de consum” trimisă, alături de colegele ei, să se ocupe de pacienții care vin tot mai mulți, fără să aibă toate echipamente medicale corespunzătoare.

    Am hotărât să nu dezvăluim identitatea asistentei, din motive evidente, întrucât aceasta simte că ruperea tăcerii i-ar aduce probleme grave la locul de muncă, însă nu a putut nici să rămână impasibilă la ceea ce vede.

    Teama ei cea mai mare este că medicii nu acordă destulă seriozitate problemei, că nu respectă protocoalele și circuitele.

    Potrivit acesteia, pacienții sunt tratați cu medicație pentru pneumonie, cu antibiotice, în loc de antivirale. Mai mult, ne-a spus că asistentele care au avut de obiectat că nu mai vor să fie expuse fără echipamentul corespunzător ar fi fost amenințate să își semneze demisiile.

    Citește și Spitalul din Ineu este în carantină! Soțul unei asistente a decedat noaptea trecută! DSP-ul e de negăsit…

    Referitor la echipamentul de protecție, problema ar fi că nu toate asistentele care vizitează pacienții primesc. Femeia se teme, pe drept cuvânt, pentru familia ei (soț, copii, părinți) pentru că, deși ea intră echipată la un pacient, ulterior intră în contact cu celelalte asistente care nu au fost protejate. Din ce ne-a relatat, medicii sunt cei care au prioritate la echipamentele de protecție, chiar dacă ei vizitează mult mai rar decât ele pacienții.

    „Nu se respectă circuitele, pacienții nu sunt duși cu izoleta, dar sunt încuiați cu cheia și vizitați de foarte puține ori”

    Asistenta a plâns la telefon și ne-a spus că simte că personalul medical e în colaps, atât din punct de vedere organizatoric, dar mai ales din punct de vedere al stării de spirit, și că atmosfera generală e de frică. Toți medicii ar evita pe cât posibil să intre în contact des cu pacienții, iar pacienții se simt neglijați pentru că nimeni nu le răspunde la nicio întrebare. „Problema e că deja ne căpiem toate! Frica este maximă. Vin acasă, la copii, la familie. Materialele nu sunt suficiente. Degeaba intru eu costumată, dar colega mea dacă nu intră costumată… Nu contează că e infirmieră, femeie de servici, portar sau ce ar fi, intră în contact cu coronavirusul. Eu mă pot infecta de la ei. Pe lângă asta, e o debandadă totală! E o dezorganizare totală! Nu se respectă circuitele de intrare. Pacienții sunt duși fără izoletă, plimbați în spital de la lift, pe toate holurile, săracii. La unii li se ia bagajul din mână, alții își duc singuri bagajul. Sunt încuiați cu cheia. Am înțeles, pentru că altfel fug… Dar sunt vizitați de foarte puține ori, de două ori tratamentul dat de asistentă, iar doctorul o dată. Asta e foarte deranjant. În total sunt patru doctori, intră o dată pe zi, unul, în ailtaltă zi celălalt, în alta celălalt, iar în a patra celălalt. Mă refer la pneumologi. Deci tot a cincia zi intră din nou. Ce mă doare foarte mult e că șeful nostru e dezinteresat, nu comunică cu noi, dacă îl întrebăm ceva despre organizare, protocoale, dacă a vorbit cu conducerea, ne zice că «suntem noi deștepte». Toate o să ne îmbolnăvim, dar nu îl interesează! Nu stă nimeni cu noi la discuție! Ne sfidează! , ne-a spus cu lacrimi în glas.

    Am întrebat-o dacă în momentul în care li s-a dat predarea de pacienți de acest fel li s-a dat vreun instructaj anume. Ne-a spus că nu. Mai mult, asistentele sunt foarte speriate mai ales după ce au aflat că ar mai fi puține costume la ora actuală în spitalul TBC.

    „Tremură carnea pe noi! Se folosesc poate alea 11 pentru infirmieri și asistenți într-o zi! Cu ce o să intru acolo, la pacienți? Și trebuie să fii foarte atent, când te dezbraci, pentru că te poți infecta tu de la costum! Lucrezi cu trei, patru mânuși pe mână, trebuie să prinzi vene la pacienți”, ne-a spus asistenta medicală.

    Lipsa unui tratament adecvat, după modelul celui care se dovedește a fi de succes, la vecinii de la Timișoara

    „Deci e groaznic! Pacienților le e frică că mor singuri în saloane. Și încă ceva foarte important. Lucrul acesta trebuie neapărat specificat în presă! Dacă la Timișoara, după o anumită rețetă de tratament s-au vindecat atâția oameni de COVID, de ce aici nu sunt teste? Nu sunt nici testați, nici declarați, nici confirmați, nu? De ce nu îi dai tratament antiviral dacă îl suspectezi după radiografia plămânilor – căci pneumologul spune «suspect de COVID» și îl aduci la un spital de COVID? Dacă a venit aici, ăla are o suspiciune, nu? De ce nu îi dai tratament antiviral? În afară de paracetamol și tamiflu, antibiotice și medicamentele de tratat pneumonia, oamenii ăia nu primesc nimic! De ce nu folosesc tratamentul de la Timișoara?! Ei tratează doar pneumonia, dar fără antiviral. Păi virusul ăsta îți dă el pneumonie, ajungi la pneumonie. E tratat la Timișoara cu antivirale. E făcută schema pe toate zilele, arată schema de tratament, pe zile, pe simptomatici, pe asimptomatici, starea 2… dar ei nu folosesc. De ce? Nu au nici medicamente sau ce?”, întreabă asistenta, disperată, în numele colegelor ei, parcă așteptând un răspuns de la noi. Răspuns pe care, nefiind specialiști, nu-l putem da, deși am vrea cu disperare să le ajutăm. Poate că totuși se va găsi cineva să le bage în seamă strigătul de ajutor.

    Citește și Avem dovada: nu coronavirusul, ci lipsa de organizare și incompetența șefilor instituțiilor reprezintă marele pericol pentru Arad!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ieri am fost socata afland ca un fost coleg de liceu, un om extraordinar, a murit fulgerator, in acest spital, la 58 de ani.Acum, citind acest articol, era un miracol sa scape.Dumnezeu sa ne fereasca sa ajungem la voi.Mai aveam o speranta cu Timisoara, dar ei nu mai primesc aradeni,

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Știu schema de tratament și de la Victor Babeș și de la Matei bals. Nu se dau antivirale in forma ușoară!! Nici in Germania sau Franța nu se dau. Se da paracetamol și se trimit acasă.
      Cât despre costume… nu înțeleg cum intra ea in contact cu celalalte cadre medicale. Nu te plimbi cu costumul prin tot spitalul!!!! așa nu intri in contact cu ceilalți! Ma gandesc ca au filtru ca e și spital TBC.

      Dacă nu îți explica nimeni protocoale, cum sa te îmbraci, cum sa te dezbraci (asta e cel mai important! Atunci se produce contaminarea) e plin Facebookul și YouTubeul de video-uri… asta e situația. Ne adaptam.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Cacat. Pe toti i-a apucat frica de coronavirus, dar ei sunt instruiti sau intruite pentru protocoale TBC oricum, deci cunosc niste proceduri, iar cand le intra salariul ala marit nu le e frica sa bage cardul in bancomat?

      Sau pentru ce cacat cred toti din sistemul medical ca li s-au marit salariile? ca sa le fie frica? O asitenta, în funcție de vechime, un asistent medical primește lunar între 3.610 lei și 4. 345. Salariile sunt ceva mai mare la secțiile de urgență. Un medic rezident primeste undeva tot ca o asitenta din prima zi de munca si sa fim sinceri, habar n-are de nimic. Un medic specialist primeste de la 8000 lei lunar si merge pana la 18,000 net lunar in functie de vechime, bla bla, si acum le e frica? Pai ti-ai asumat si stiai riscurile.

      Nu e normal sa nu fie materiale, dar nu sunt nici in alte state gen Statele Unite, iar acum guvernul a spus ca le mai da si ceva spor de periculozitate la salariile astea. Pe timp de razboi, medicii si asistentele aveau tot ce le trebuie? NU, si nu erau asa de bine platiti si si-au facut meseria cu ce au avut, asa ca , lasati-o dracului, cui nu-i convine si ii e frica, sa-si dea dracului demisia si sa nu mai fie niciodata angajat in sistemul medical. LA SAJ Arad un sofe rde ambulanta avea intre 6000-7000 lei net, si acum ne e frica, in plm, acum 3 luni nu va era la sfarsit de luna? Va e frica? megeti la banda la Takata, ca acolo s-a oprit productia, iau aia de stau 10 ore in picioare la banda pe 2500 lunar si acum primesc somaj tehnic 75% si stau acasa, si nu au de ce sa le fie frica nesimtitilor!

      Bai nemernicilor, sunt si alte categorii care sunt expuse ca si voi, soferii de tir care transporta marfa, politistii de frontiera, politistii care fac controale acum in trafic si iasa la 45 de ani la pensie, dar nu-i aud sa behaie atat cat va aud pe voi, iasa in strada cu masca de cacat si o pereche de manusi si asta e, risca toata lumea in momente dina stea, diferenta este ca voi aveti salarii in plm, si altii nu le au ca voi, si cei care behaiti acum de nu se poate sunteti voi asistentele si medicii care tratati in vreme de pace pacientii ca pe niste carpe (majoritatea din voi), ati luat spaga mai rau ca politicienii si acum va e frica? MARS!

      +21 voturi
      +1
      -1
    4. Încă o dovadă a faptului că oamenii sunt tratați cu nepăsare de cei care știu oricum despre ce este vorba și cum ar trebui să trateze situația, de fapt. Sigur ar fi de toate pentru toată lumea (și echipamente, și teste, și remedii), dar se pare că sunt prea mulți pe planeta asta și mai trebuie să și moară câțiva.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.