joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivAvem dovada: nu coronavirusul, ci lipsa de organizare și incompetența șefilor instituțiilor reprezintă marele pericol pentru Arad!

  În fotografie se poate observa cu ușurință care sunt echipamentele de protecție în spitalele arădene: punga de 1 leu!

  Există și un al doilea bolnav, o femeie, cu care personalul din „Județean” a interacționat fără să fi știut ca aceasta e bolnavă cu coronavirus

  Semnele rele au început să apară acum câteva zile, culminând cu decesul nici până acum clarificat al pacientului bolnav de coronavirus: Serban Ioan.

  Nu știm de fapt dacă pastorul a murit în drum spre Timișoara sau încă la Arad, nu știm cât de corect au fost respectate procedurile. Și problema cea mare nu este că  nu știm noi, jurnaliștii și opinia publică, dar nu le știu nici cei care se ocupă direct de fenomen: medicii de la Spitalul Județean.

  Având în vedere gravitatea situației, noi, jurnaliștii de la Special Arad, ne ferim să dăm informații neverificate, zvonuri și presupuneri care umplu de altfel rețelele de socializare, dovedind interesul enorm al publicului pentru cele ce se întâmplă legat de epidemia de coronavirus.

  Un interes firesc din moment ce e vorba de sănătatea și viață fiecăruia, un interes tratat, cum vom vedea, cu incompetență totală de cei chemați să organizeze ocrotirea și siguranța arădenilor.

  Vorbim de conducerea Spitalului Județean, a Direcției de Sănătate Publică, a Prefecturii, reprezentanta Guvernului în județ, și nu în ultimul rând a Consiliului Județean, instituția care răspunde administrativ de Spitalul Județean.

  Și vorbim de aceste instituții și pentru că documentul care ne-a parvenit din interiorul spitalului se adresează direct acestor instanțe, mai precis oamenilor din fruntea lor, prezentând situația dramatică survenită în urma evenimentelor prezentate mai sus la o secție de anestezie și terapie intensivă a spitalului arădean.

  Desigur, așa cum reiese din document, nu este vorba doar de o singura secție, ci de mai multe, în cele din urmă fiind vorba de întregul spital.

  Adresa, semnată de medici, printre care trei medici primari, pornește de la constatarea dramatică după care dintre cei care au venit în contact cu pacientul decedat ulterior de coronavirus doar o parte au fost testați. Înainte de toate se impune testarea tuturor, se specifică în adresă, medicii semnatari întrebându-se pe bună dreptate cine și cum a decis cine va fi testat și cine nu din personalul medical expus.

  Nu e de mirare, așadar, că o parte a personalului secției respective se află la domiciliu cu simptomele caracteristice bolii.

  Ca să fim preciși până la capăt în adresă este vorba și de un al doilea bolnav, o femeie cu care personalul secției a interacționat fără să fi știut la început că e vorba de un bolnav de coronavirus.

  Semnatarii adresei – aflată probabil și sub ochii procurorilor- își exprimă îndoială cu privire la seriozitatea și competența celor care au făcut ancheta la internare în cazul celor doi bolnavi, oferind și numele medicilor respectivi, și se arată foarte îngrijorați de modul acesta superficial de diagnosticare care i-a expus coronavirusului.

  Își exprimă în același timp îndoiala cu privire la modul în care tratează problema DSP, cea care lucrează numai cu ordine verbale, nimic scris, deciziile neputând fi astfel urmărite și contestate, probabil, adăugăm noi, să nu rămână urme compromițătoare.

  În cele din urmă atrag atenția conducerilor instituțiilor adresante că aceste metode și proceduri periclitează funcționarea întregului spital județean, amenințând cu închiderea sa datorită personalului afectat de epidemie.

  Ceea ce doar bănuiam s-a adeverit: pericolul cel mare este lipsa de organizare adecvată, incompetența celor care sunt chemați să ia măsurile cele mai potrivite limitării efectelor epidemiei.

  Și nu e vorba înainte de toate de personalul medical, ei sunt victime în această situație, ci conducerea instituțiilor care coordonează și supraveghează funcționarea sistemului de sănătate.

  Citește și: „Se încearcă discreditarea medicilor!” Cum au ajuns medicii să se infecteze cu COVID și cine s-a opus să fie testați bolnavii. Cine este, de fapt, „pacientul zero” în Arad, Cârdei sau Șerban

  În primul rând conducerea spitalelor, a direcțiilor de sănătate, respectiv instituțiile care răspund administrativ de ele: Consiliul Județean și Prefectura în cazul nostru.

  Nu exista un protocol strict sau dacă există nu este respectat cu privire la condițiile internării, modul de testare și diagnosticare, asigurarea perimetrelor izolate, a echipamentelor care protejează personalul medical, respectiv a acelora care ajută la diagnosticarea rapidă a bolii.

  Este clar că instituțiile pomenite au eșuat până acum în asigurarea acestor condiții, reușind în schimb sa producă un haos chiar în interiorul sistemului, periclitând capacitatea de reacție a sistemului sanitar arădean în cazul nostru, dar dacă lucrurile, așa cum se aude și vede, se desfășoară astfel și prin alte părți, putem vorbi de întregul sistem sanitar românesc.

  Așa se explică și secretomania, manipularea informației atât în cazul personalului medical, cât și a opiniei publice, un sindrom mortal al haosului disimulat  ce decurge din incompetența și fuga de răspundere a celor care ar trebui să reprezinte garanția lucrului bine făcut.

  Epidemia este în plină desfășurare, în România în expansiune spectaculoasă deocamdată.

  Dacă lucrurile vor fi conduse și administrate în continuare de nepricepuți, oameni puși în funcții de partide, de politruci care nu au altă preocupare decât să ascundă mărturiile incompetenței lor, doar Dumnezeu și mila sa nemărginită ne va salva…

  P.S. Redacția Special Arad este în posesia (așa cum se poate observa în fotografie din text) adresei semnate de cei șapte medici din cadrul Spitalului Județean Arad. Însă neavând acordul acestora preferăm să nu o publicăm. Deocamdată. Însă, vă spunem doar atât: e zguduitoare, îngrozitoare și acuzatoare în integralitatea ei.

  Foto: Expeditorul fotografiei, realizată în Spitalul Municipal din Arad, nu și-a dat acordul să-i publicăm numele, însă imaginea este cât se poate de reală. Punga de 1 leu, pe capul unui cadru medical, reprezintă imaginea perfectă a sistemului de sănătate arădean.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Vina principala pentru acest dezastru este persoana (penticostal sau nu) care a intervenit ca pastorul sa fie internat la A.T.I. si nu la Infecțioase!!! De aici a pornit totul!!! A foat sau nu a fost in strainatate? S-a stiut sau nu s-a stiut acest lucru? A fost sau nu la slujbe? Identifica cineva toti contactii pastorului? Raspunde cineva?

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. In curand o sa faceti update, medic de la gastro este intubat, in stare grava. Este doar inceputul dezastrului de la Arad, dezastru pastorit de PNL(PDL) de atatia ani. Falca, Cionca, Stoian si altiii sunt groparii Aradului, vedeti pe langa dezastrul din spitale si dezastrul de la nivelul infrastructurii.
   O rugaminte pentru toti ziaristii din judet si nu numai, nu verificati si voi informatiile referitoare la cele 10 ha teren langa Selgros, detinut de Cionca Iustin ?? Un teren a carui valoare este de aprox 10 mil euro.

   +14 voturi
   +1
   -1
   • Care e legatura ? Simplu. Managerii de spitale sunt numiti dupa „competente” politice. Adica stim toti cum si pentru ce. De la „competenta” acestora porneste dezastrul. Vedem cazuri in care managerii nu ofera materiale si echipamente pentru ca sunt scumpe si nu vor sa cheltuie mult, sa nu dea rau la partid, banii aia sunt pentru altceva, doar se e an electoral, cu 2 randuri de alegeri. Aici e mica, mare, legatura dintre politic si sistemul medical.

    +18 voturi
    +1
    -1
  3. va rugam ,e toata speranta in dumneavoastra,insistati pentru a fi aduse de urgenta multe ventilatoare in spitale!cei care ajung in spital cu Covid nu pot respira!! Altfel vom muri doar maxim testati !Numarul de 5 cate au momentan pentru spitalul TBC(spiatal Covid actual) este ca si inexistent.

   +2 voturi
   +1
   -1
  4. va rugam ,e toata speranta in dumneavoastra,insistati pentru a fi aduse de urgenta multe ventilatoare in spitale!cei care ajung in spital cu Covid nu pot respira!! Altfel vom muri doar maxim testati !Numarul de 5 cate au momentan pentru spitalul TBC(spital Covid actual) este ca si inexistent.

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. Ar putea incepe pregatirile pentru amenajarea unui spital temporar in pavilioanele de la EXPO. Nu minimalizati gravitatea situatiei. Daca tarile europene cu cele mai puternice sisteme medicale au facut deja acest lucru, atunci ce sa mai zicem de sistemul medical aradean? Depasirea situatiei de criza este interesul intregii comunitati aradene, de la vladica la opinca.

   +5 voturi
   +1
   -1
  6. Rusine conducerii Spitalului Județean , Direcției de Sănătate Publică , Prefecturii ( reprezentanta Guvernului în județ ) și nu în ultimul rând conducerii Consiliului Județean Arad ! Se impune demisia dar indivizii astia nu au onoare .

   +11 voturi
   +1
   -1
  7. Domnu Teudan aici vorbiți de un cuvânt rar pe la noi în special la politicieni „ONOARE ” dacă dumneavoastră credeți ca ei au asa ceva sigur nu ați trăit în România cred sau a-ți fost plecat asa ceva nu există în caracterul politicianului român
   Dar ori cum ceia ce comentam noi aici sau articolul în sine e doar în van ca acești incompetenți ori cum nu au nici cea mai mica jenă pentru as pune o simpla întrebare.
   Oare chiar sunt capabil și merit acest post?
   Nici măcar pt familiile lor nu au acest răspuns la fel și ei sunt în pericol ca și noi dacă asta nu vad vreti sa fie curioși de necunoscuți ca și noi.

   +1 voturi
   +1
   -1
  8. In continuare faceti jocuri politice, implicati consiliul judetean pentru ca acolo este cineva care vrea sa candideze si la alegerile vioitoare, iar voi sustine pe altcineva, care plateste pentru asta. E limpede, clar, si se vede de la o posta. Daca ti fi corecti, lucru care nu intra in discutie, ati arata clar si raspicat ca Nici prefectura nici consiliul judetean nu se ocupa de protocoale medicale, nu are in subordine CJ-ul nici medicii, nici DSPul nici actul medical, CJ-ul se ocupa doar de functionalitatea spitalului judetean din punct de vedere al cladirilor si dotarilor, ca asa s-au scapat aia de la Bucuresti de unele cheltuieli curente, nu de acum, ci de cativa ani, au aruncat in carca autoritatilor locale cheltuiala cu spitalele publice.

   Cand discutam de actul medical, de protocoalele medicale, proceduri, etc, discutam, de conducerea spitalului in general, iar in situatii ca aceasta discutam in special de DSP, mama, tata, bunica, si Dzeul lor in stare de urgenta.

   Pentru omul de rand, un articol de acest fel, chiar prinde, se pune botul, se crede, picatura cu picatura in situatie de criza ca aceasta se sadeste bine samanta care ulterior va aduce si voua ca ziar omul potrivit care ulterior daca ajunge unde trebuie, va aduce si finantarea potrivita pentru sprijin.

   Am scris ca asa am avut eu chef, sa scriu un adevar, insa cu sperante minime ca o sa si dati ok la comentariu sa apara.

   --2 voturi
   +1
   -1
  9. Urmaresc cu stupoare dezorgnizarea care este la noi in arad incepand de la primar care se posteaza pe retele de socializare cu realizarii minore care accepta doar mesajele de aprecierii si laude mesajele de disperare ale medicilor si populatie terorizate de gandul ca in spitale se imbolnavesc mai rau daca ajung sa fie internate sunt sterse deoarece sunt irelevante, institutiile competente se spala pe mainii in loc sa caute solutii cat de cat eteficiente, populatia condamna „diaspora” pt intoarcerea in tara care diáspora nici macar nu ne trece prin cap sa ne intoarcem cine se intoarce sunt persoane sezoniere si cine nu este stabilit. Am lasat mesaje peste tot sa se implementeze masurii drastice si echiparea spitalelor deoarece nu suntem pregatitii pentru asemenea pandemie se va reduce populatia la jumate datorita incompentei institutiilor…. dezamgire fara cuvinte

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.