Numărul de persoane angajate, în scădere continuă

  de - | 14 July 2022, 2:55 PM | Business

  0

  Numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane în 2021 continuând astfel trendul înregistrat în 2020, potrivit unui studiu citat de Agerpres.

  Astfel, dacă în anul 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane, conform studiului realizat de termene.ro. Deşi este vorba despre un fenomen generalizat, vizibil în toate industriile, HoReCa şi construcţiile au înregistrat cele mai mari scăderi, precizează realizatorii studiului.

  „Companiile au fost forţate de criză să îşi eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a însemnat renunţarea la angajaţii consideraţi non-esenţiali. Oricât de cinic ar suna, este una dintre primele măsuri pe care o firmă trebuie să o ia în perioadele dificile, pentru a reuşi să supravieţuiască. În acelaşi timp, unii angajaţi au renunţat la posturile lor din România şi au ales să plece din ţară, în state în care salariile sunt mai mari, iar joburile mai stabile”, a declarat Adrian Dragomir, consultant de business şi fondator termene.ro.

  HoReCa și construcțiile, cele mai afectate

  Domeniul HoReCa a pierdut peste 21% dintre angajaţi, iar cel al construcţiilor 21,6%. Cele mai mici scăderi ale numărului de angajaţi, raportat la nivelul din 2020, sunt în agricultură – 4,55% – şi în comerţ – 7,22%.

  Judeţul cu cea mai accentuată scădere a fost Timiş, care a pierdut peste 11% din angajaţi în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Prahova, Argeş şi Sibiu.

  Pe de altă parte, singurul judeţ în care a existat o creştere a numărului de angajaţi este Bacău unde anul trecut au fost cu 1% mai mulţi angajaţi comparativ cu 2020 (de la aproximativ 81.800 persoane, la 82.600 persoane).

  De ce a scăzut numărul de angajați

  Principalele trei motive ale scăderii numărului de angajaţi, potrivit specialiştilor termene.ro, sunt: eficientizarea activităţii societăţilor, cauzată de restricţiile aferente pandemiei COVID-19 (un număr mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai puţin în situaţiile financiare ale anului 2020 şi mai clar în cele ale anului 2021); lipsa de personal calificat – mediul concurenţial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajaţii calificaţi să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal; salariile net superioare oferite pe domenii similare în ţările din vestul Europei.

  Mai multe detalii pe wall-street.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.