joi, 16 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Noua generație a „Superligii” literaturii a debutat la Bibliotecă, cu volumul „Mesaje de pe planeta adolescenților”

    de Tomck@t | 20 noiembrie 2024, 4:41 PM | Cultură | Topic special

    0

    Ashanty Andrieș, Daria Bătrân, Briana Ștefania Burcă, Bianca Chirla, Steliana Dalcă, Karina Mărcuț, Crina Popovici, Ariana Szasz și Briana Șerdean au fost „vedetele” serii de marți în Sala de Arte Sabin Drăgoi a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, la lansarea volumului colectiv „Mesaje de pe planeta adolescenților” – rezultatul palpabil al unor ateliere de scriere creativă desfășurate în școlile arădene, coordonate de scriitoarea Eugenia Crainic.

    „Pentru mine, uimirea totală, finală, a fost să descopăr niște povestiri, niște scrieri absolut superbe. Le-am invidiat! Pentru că scriind la rândul meu povestiri, publicând povestiri în diverse volume colective, publicând roman, publicând carte de proză scurtă, mereu, în momentul în care scriu, cern, discern, peste măsură. Mă întreb: oare să spun și asta? Oare nu ar trebui să scurtez mai mult fraza respectivă, oare informația de acolo n-ar trebui puțin calculată, puțin redusă? Copiii aceștia sunt dezinhibați și îi invidiez pentru asta” – a spus coordonatoarea volumului, Eugenia Crainic, la lansarea cărții.

    Și nu a exagerat câtuși de puțin. În caz că ar fi existat vreun dubiu (ceea ce-i improbabil), cei prezenți s-au putut convinge de acest lucru în momentul în care șapte dintre tinerele autoare (două au lipsit de la lansare) au început să citească pasaje din textele lor.

    „N-am făcut nimic altceva decât să așez un pic scriitura lor, să o temperez”, a spus Eugenia Crainic, „adică să nu le dau voie să depășească niște limite, să le explic eventualele pericole care ar putea exista dacă acele limite ar fi depășite, încercând însă în egală măsură să nu stric nimic din tot ce ei au construit acolo. Au scris niște povestiri superbe!”.

    Ioan Matiuț, Eugenia Crainic și Ioana Nistor - Bibliotecă - lansare Mesaje de pe planeta adolescenților
    Editorul Ioan Matiuț, coordonatoarea Eugenia Crainic și moderatoarea Ioana Nistor, la lansarea volumului colectiv

    „Ca să scriu prefața acestei cărți, am avut nevoie de o săptămână. Scriam o frază, o ștergeam. Scriam încă o frază, o ștergeam. Mi-am spus la sfârșit că poate nu am talentul copiilor ăstora. Ei, dar încercarea mea a fost mult mai grea, pentru că trebuia să spun lucruri despre ei și nu știam cum să rezum, cum să le cuprind pe toate”, a mai mărturisit Eugenia Crainic.

    Dar iată cum sunt descrise succint autoarele volumului în prefață: Ashanty Andrieș – „o observatoare fină, atentă”, Daria Bătrân – „o povestitoare de anvergură încă de pe acum”, Briana Ștefania Burcă – „o sentimentală fără pereche”, Bianca Chirla – „o nostalgică și o sensibilă”, Steliana Dalcă – „o mare maestră a dialogului”, Karina Mărcuț – „o «fetiță» aflată atât de aproape de a-și împlini un vis”, Crina Popovici – „cu o uimitoare predilecție spre literatura science-fiction”, Ariana Szasz – „neîntrecută în arta introspecției senzoriale” și Briana Șerdean – „pornită ca, prin scris, să-și vindece suferințele provocate de pierderea unor oameni dragi”.

    Editorul cărții, Ioan Matiuț (directorul Editurii Mirador) a subliniat că un scriitor nu se naște scriitor, dar cu ceea ce se naște este un talent și e nevoie de multă lectură, mult exercițiu și „șlefuire”, însă autoarele debutante în volumul „Mesaje de pe planeta adolescenților” au dat dovadă, cu siguranță, de un talent precoce admirabil, iar capitolul la care dau clasă deja până și marilor scriitori din „Superligă” este dicția, deoarece, „de regulă, autorii au o problemă în a citi în public propriile lor texte. Nu a fost cazul aici!”, a spus Ioan Matiuț.

    Concluzia finală a lansării de carte a fost că, în ciuda aparențelor și în ciuda a ceea ce grăiește gura lumii, „există tineri care, în loc să se lase cuceriți de tot ce înseamnă internet, de gadgeturi, de tot ce înseamnă tentație, alta decât cartea și literele, totuși găsesc fantezie, găsesc preocupare în a citi, în a petrece timpul alături de o carte”, așa cum a conchis Eugenia Crainic și așa cum au confirmat și profesoarele de Limba și Literatură Română prezente în sală, Eugenia Groșan (Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”) și Loredana Bretfelean (Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”). Mai mult de atât, putem susține fără rezerve că noua generație de scriitoare celebre s-ar putea să fi debutat chiar aici, la Arad, marți seara.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.