miercuri, 22 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    8% dintre elevi consumă frecvent alcool, 15% fumează zilnic. Depedenţele adolescenţilor, între cifre oficiale şi subraportare

    de Adriana Barbu | 9 ianuarie 2025, 12:57 PM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

    0

    Alcool, ţigări, droguri printre elevi. Nimic nou, am spune, dacă nu ne-am uita la procente şi nu am afla chiar de la Ministerul Educaţiei că acestea s-ar putea să nu fie cele reale, pentru că de cele mai multe ori vorbim de o subraportare a dependenţelor printre adolescenţi.

    Studiul privind „Calitatea vieții liceenilor din România”, realizat cu ajutorul unei cercetări cantitative pe un eșantion reprezentativ de 4.577 de elevi din 76 de licee din țară, a fost publicat, fără niciun fel de promovare, de Ministerul Educației, potrivit celor de la Edupedu, la sfârșitul lunii decembrie.

    De aici aflăm că există, potrivit concluziilor bazate pe o serie de indicatori veniţi să descrie stilul de viață sănătos al liceenilor, că există anumite tendințe pozitive când vorbim de elevi, dar că se ridică și unele semne de îngrijorare.

    Studiul amintește din start și de subraportare când vine vorba de comportamentele reprobabile, aceasta făcând ca datele adunate în studiul să nu poată fi considerate 100% reale: „Referitor la comportamentele de risc, investigarea acestora în rândul liceenilor este problematică având în vedere subraportarea comportamentelor indezirabile social ce vizează minorii”.

    elevi tigari droguri

    (Grafic din studiul Ministerului Sănătății, legat de dependențe printre elevi)

    Alcool, țigări și droguri printre elevi

    Când vine vorba de comportamentele de risc, aflăm că 15% dintre elevii care au răspuns întrebărilor fumează zilnic sau aproape zilnic, 8% dintre ei consumă zilnic sau aproape în fiecare zi alcool, iar 1% consumând zilnic sau frecvent droguri.

    “Rezultatele studiului arată că 8% dintre respondenți declară faptul că sunt consumatori frecvenți de alcool (1-2 ori pe săptămână, aproape în fiecare zi sau zilnic), iar 45% că sunt consumatori ocazionali (lunar sau mai rar), în timp ce consumul personal de substanțe psihoactive este confirmat doar de 2% dintre elevii chestionați, dintre care jumătate afirmă că acest lucru se întâmplă foarte rar (o dată la câteva luni), iar restul – că reprezintă o obișnuință zilnică. De asemenea, 15% dintre liceeni admit că fumează zilnic sau aproape în fiecare zi, alți 2% fac acest lucru de 1-2 ori pe săptămână, iar 6% – lunar sau mai rar”, se arată în studiul ministerului.

    Tot aici se precizează: „Consumul de alcool și fumatul au o frecvență mai mare în cazul liceenilor din mediul urban și a celor din clasele mai mari (a X-a, a XI-a, a XII-a). Abstinența totală față de alcool este mai des întâlnită printre elevii care învață în licee private și printre fete. Fetele sunt, totodată, și cele care declară mai frecvent că nu consumă niciodată droguri. Pentru toate cele trei comportamente de risc (consum de alcool, de droguri, fumat) procentele cele mai ridicate de abstinenți se regăsesc în rândul liceenilor de vârstă mai mică (14-16 ani), din clasa a IX-a„.

    90% dintre adolescenţi practică sport, 45% mănâncă frecvent produse fast-food

    Care sunt veştile bune despre care vorbeşte analiza oficială? Faptul că elevii din ziua de astăzi practică sportul (există însă o obsesie pe reţelele sociale cu privire la exerciţiile fizice şi poate în aceasta stă explicaţia procentului destul de mare al tinerilor care practică constant sport), faptul că au un regim alimentar destul de sănătos, faptul că mănâncă regulat fructe şi legume.

    „Unul dintre obiceiurile benefice însușite de către liceeni este practicarea constantă a activității fizice (săptămânală sau chiar zilnică) de către aproape 90% dintre aceștia, mai ales de către băieți (diferența față de fete este de aproximativ 20 de puncte procentuale) și de către cei cu vârste de 14-16 ani.

    Într-o pondere foarte ridicată, liceenii au un regim alimentar consistent și diversificat, ținând cont de faptul că 8 din 10 elevi includ trei mese în alimentația zilnică sau aproape zilnică, că trei sferturi consumă regulat (zilnic sau aproape zilnic) fructe și legume, iar 97% dintre aceștia își asigură, în mod frecvent (1-2 pe săptămână, zilnic sau aproape zilnic), aportul necesar de proteine de origine animală (lapte, ouă, brânză, carne).

    Respectarea celor trei mese pe zi și consumul de proteine animale sunt mai adesea constatate în rândul băieților decât al fetelor. Alte diferențe apar în funcție de mediul de rezidență, elevii din mediul rural consumând mai frecvent trei mese pe zi decât cei din urban, dar aceștia din urmă includ mai adesea în alimentația lor proteine animale”, se indică în studiu.

    4% dintre adolescenţi spun că au suficientă mâncare

    Nu toţi elevii o duc însă bine, iar faptul reiese din analiza care vorbeşte despre faptul că cel puţin 4% dintre elevi se confruntă zilnic cu mâncare insuficientă: „datele surprind și existența unei categorii de respondenți care se confruntă fie lunar (4%), fie săptămânal (3%), fie zilnic sau aproape zilnic (4%) cu lipsa mâncării suficiente, procentele fiind relativ uniform răspândite în populația investigată, fără a fi observate diferențe semnificative în funcție de principalele variabile socio-demografice”.

    Tot în zona cu probleme este inclusă și tendința elevilor de a consuma zilnic sau aproape zilnic dulciuri și produse fast-food, băuturi carbogazoase și energizante: „Totodată, se remarcă recurența zilnică sau aproape zilnică a unor deprinderi alimentare nesănătoase precum consumul ridicat de dulciuri de către aproape jumătate dintre liceeni, în special de către fete, și a produselor fast-food, snacksurilor, băuturilor carbogazoase sau energizante de către unul din patru respondenți, cu precădere, de către cei din mediul rural”.

    Realitatea din şcoli, în procentele ministerului

    Studiul privind „Calitatea vieții liceenilor din România” trebuie însă citit pornind de la tendința adolescenților de a subraporta comportamente indezirabile social. Datele sunt însă îngrijorătoare dincolo de practicarea sportului: 15% dintre liceeni spun că fumează zilnic sau aproape zilnic, aproape 1 din 10 liceeni declară că sunt consumatori frecvenți de alcool, aproape jumătate dintre ei – 45% – spun că sunt consumatori ocazionali.

    Mai bine de trei sferturi (79%) dintre respondenți declară că mănâncă des dulciuri, iar aproape jumătate (45%) consumă dulciuri zilnic sau aproape zilnic, 57% dintre respondenți declară că apelează cel puțin săptămânal la fast-food, snacksuri, băuturi carbogazoase sau energizante, iar un sfert dintre adolescenţi consumă astfel de produse zilnic sau aproape zilnic.

    Citește și:

    Elevi și studenți, audiați de procurori într-un dosar de trafic de droguri în școli. Percheziții în 5 orașe

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.