marþi, 3 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Agricultura de tip nou: Dimitrie Muscă a incitat fermierii la revoltă și proteste, dar acum s-a răzgândit pentru că a obținut profit

    de Valer Mărginean | 17 ianuarie 2024, 9:46 AM | Curtici | Știri Arad | Topic special

    25

    Dimitrie Muscă (foto: puterea.ro / agrointel.ro)

    Apărut, parcă, de nicăieri, acest protest al fermierilor și transportatorilor, care durează de mai bine de o săptămână, i-a cam speriat pe guvernanți. Iată că și agricultura poate exploda, nu doar produsul ei, mămăliga. Așa că și-a trimis la înaintare inclusiv luptători SAS, „special selectați, echipați și antrenați pentru prinderea infractorilor periculoși, violenți sau înarmați,  imobilizarea suspecților baricadați în locuințe, activități specifice, în zone rău famate”, după cum scrie pe pagina Poliției Române (amănunte AICI).

    Agricultura prășește serviciile

    Da, mare sperietură au tras guvernanții, astfel că, mai mult ca sigur, unele servicii vor fi aduse la raport în fața șefului. Normal. Dacă tot nu l-au organizat ele, măcar să fi știut de proteste, ca să poată raporta organizațiilor de bază superioare, ca for tutelar, în ordinea procentelor din ultimele sondaje. Ei, uite cum talpa țării a luat la prășit ditamai serviciile, surprinse și ele de „campania agricolă de iarnă”.

    Citiți și: Fermierii arădeni au protestat, din nou, în zona frontierelor Nădlac I și II. Circulația a fost îngreunată

    Apropo de protest, agricultură, fermieri și chiar de servicii: arădenii se așteptau ca unul dintre cei mai vehemenți protestatari să fie, ca de obicei în ultima vreme, Dumitru Muscă, directorul (patronul?) Combinatului Agroindustrial Curtici. Și nu doar pentru că este cunoscut pentru curajul de a lua mereu atitudine în apărarea cauzei fermierilor, remarcându-se ca un fermier priceput, exigent și anti-sistem. De exemplu, în septembrie 2022, declara pentru „agro-inteligența” că „la ora actuală ne caută și supermarketurile, dar bineînțeles că eu nu vreau să dau marfă. N-am vrut nici până acum și nici nu voi da marfă la supermarketuri” (amănunte AICI ).

    Muscă, agricultura și Sfântul Petru

    În 2023 însă discursul său s-a ascuțit ca un brici și ne puteam aștepta să-l vedem adunând în jurul său alți agricultori nemulțumiți de politica agricolă a guvernului.

    18 septembrie 2023, Agro Tv: „Ar fi trebuit să ne sesizăm și să luăm și noi aceeași măsură ca Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru că ne puteam ascunde după aceste trei țări (gândire strategică și responsabilitate asumată, de lider adevărat – n.n.). Ar trebui ca noi, fermierii, să ieșim în stradă și să se ralieze întreaga populație a țării. Aș vrea să atrag atenția că de această dată ar trebui să fie nemulțumită toată țara și să iasă în stradă. Noi, ca fermieri, dacă nu facem nimic, ne merităm soarta”. (amănunte AICI).

    E dfrept, cunoscând valoarea uneltelor agricole, n-a îndemnat oamenii să pună mâna pe furci și topoare, dar nici foarte departe nu a fost.

    14 octombrie 2023, Ziua de Vest: «Mesajul lui Dimitrie Muscă către fermierii din România este un îndemn la revoltă! „Oamenii ar trebui să se organizeze și să înceapă protestele! Fermierii trebuie să decidă soarta agriculturii din România, nu politicienii”» (amănunte AICI).

    Ei, și a venit ziua marilor proteste care au speriat guvernul și forțele de ordine. Protestatarii – divizați cam pe criterii geografice, dar și, să zicem, ideologice – au ajuns, după șapte zile de protest să aibă peste 70 de revendicări. Unele dintre ele chiar interesante, care ar trebui să dea de gândit guvernanților, dacă nu cumva întregii clase politice. Bunăoară, conform observatornews.ro s-a cerut inclusiv micşorarea numărului de parlamentari dar şi ca partidele să nu mai primească finanţare de la stat.

    În aceeași zi (16 ianuarie 2024), Dimitrie Muscă n-a mai așteptat al treilea cântat al cocoșului și s-a dezis de fermierii pe care-i îndemna, în urmă cu câteva luni, la proteste de stradă. Cam laș, ca Sfântul Petru de Iisus Mântuitorul. De fapt, s-a dezis de tot ce îi era nu doar meserie sau hobby, ci patimă: agricultura, în cel mai larg sens al ei.

    Eu sunt o unitate cu profit, nu am ce căuta acolo, dacă m-aș duce eu acolo, mi-ar fi spus: da’ cât mai vreți să câștigați, de ce nu vă ajunge? Eu am făcut profit peste tot, nu sunt acolo, nu vreau să fiu și nici nu vreau să mă implic,” a declarat fermierul Dimitrie Muscă, pentru Revista Ferma.

    Citiți amănunte aici: Fermierul Muscă: Eu fac profit, nu am ce căuta la protest! 

    Fericirea ce va veni

    Două vor fi urmările fericite după încheierea protestului. Pentru toți sau numai pentru unii.

    În primul rând, CAI Curtici va redeveni o unitate agricolă, ca să poată beneficia de toate facilitățile obținute de fermierii protestatari – de care magnatul din Curtici s-a dezis.

    În al doilea rând, aceste facilități vor favoriza ieftinirea produselor din magazinele ce poartă sigla CAI Curtici, deși sunt „Casa Muscă”. Că doar nu vor intra și facilitățile astea tot în conturile celui care n-a participat la proteste de teamă să nu fie întrebat cât a câștigat din agricultura „pusă la pământ de guvernanți”.

    Așteptăm, deci, ieftinirile.

    Despre transportatori, care protestează și ei, vom vorbi altă dată.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Foarte corecta atitudinea omului,si a si explicat-o,pentru cine are un pic de minte,iar motivul absentei de la proteste pare motivat rational.. Cat priveste articolul,printre randuri,ar putea fi o incitare la protest,nu la violenta. Probabil ca ziaristul are unele polite de platit,poate stia dl.Musca…Din cate il stim,nu va ramane in tacere.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Trebuie să recunosc, logica dvs. este imbatabilă și orice argument contrar (din articol, de exemplu) pălește în fața ei. Cea mai tare parte a acestui exercițiu de logică este aceea în care acuzați autorul, cu multă subtilitate, de incitare la violență. Aveți perfectă dreptate, mă înclin în fața judecății dvs. care, dacă ar funcționa în justiție, de exemplu, ar face din toți procurorii care-și prezintă rechizitoriul, infractori de drept comun, pasibili de condamnare pentru… faptele comise de alții, dar prezentate de ei în fața instanței.
        Chiar vă doresc sănătate. Aveți mare nevoie de astfel de urări sincere.

        +2 voturi
        +1
        -1
    2. Greseala intentionata care s-a făcut in România după împroprietărire, a fost ca nu s-au făcut asociatiile agricole S.A-uri iar președinții acestor asociații sa fi fost supuși unor rigori mai stricte din partea comitetului acționarilor. Nu s-ar fi ajuns ca inginerii din vremea comunismului ajunși prin diferite circumstanțe șefi de asociații, sa fie acum cei mai latifundiari din tara când corect era sa fi fost angajați ai acestor entități. E valabil peste tot. Toți anii 90 pana după 2005 , s-au dat oamenilor cantități infime de grâne gen 100kg grâu/ha, ceva orz, ceva ulei si o parcela de porumb, restul de 90% revenind acestor președinți. Despre Dl. Musca nu vreau sa discut in amănunt. L-am cunoscut in diferite ipostaze insa din fericire nu prea multe, sa fiu diplomat. De ce CAI vinde cerealele printr-o firma a familiei, lăsând mare parte din profit acolo, e o întrebare mai mult retorica. Mai concretă ar fi : de ce s-a permis acest lucru si de ce tot ce se produce ca si profit nu ar fi fost distribuit celor pe a căror spate s-au făcut toate. Nu s-au făcut minuni acolo deși așa este prezentat personajul. Nu s-a inventat roata in agricultura, zootehnie sau comerț la CAI si nu e ca si cum omul ar fi pornit de la zero, moment in care mă înclinam. Despre partea cu anti-sistem, glumiți probabil. Au făcut bătături scaunele Taromului de câte drumuri la București a făcut domnul in cauza , toate in scop turistic evident. Nu exista balamale unse mai bine in minister(e) decât cele cu untura de la CAI.
      Cam atât, nu vreu sa mă bag precum musca in lapte in subiecte prea delicate dar câteodată ipocrizia te face sa reacționezi.
      Mulțumim pentru articol!

      +34 voturi
      +1
      -1
      • În primul rând, vă mulțumesc pentru comentariu. Este reconfortant să vedem că mai sunt oameni care se implică în viața comunității, că sunt interesați de ce se întâmplă în comunitate și, mai ales, că nu se lasă „orbiți” de publicitate.
        Nu voi răspunde punctual la cele pe care le-ați sesizat, pentru că acum și aici nu este cazul. Desigur, o vom face, după documentare, în Special.
        Pentru că sunt multe „bubele” care apar pe „corpul” unității de profit CAI Curtici – doar tangențial am atins una dintre probleme: casa Muscă… Dar, evident, așa cum și dvs. sesizați, mai sunt și altele despre care veți putea citi nu peste multă vreme.
        Da, aveți dreptate când faceți referirea la greșelile din 1990 încoace. Atunci însăm după cum vă amintiți, desigur, Iliescu – mareleidol al lui D M- avea o problemă cu „moșierii”, cu retrocedările și cu, Doamne ferește, nu-i așa?, reconstituirea fostelor mari proprietăți agricole. IAr transformarea fostelor CAP-uri în societăți agricole, cu conducere normală (conducători angajați, cu responsabilități etc.) era dincolo de puterea de înțelegere a conducerii „emanate” în decembrie 90.
        Acest episod va rămâne, din păcate, o mare și urâtă pată pe istoria noastră.
        Încă o dată, mulțumesc pentru comentariu.

        +1 voturi
        +1
        -1
    3. Dl Valer, acest D-mn Muscã patriot de Arad a dublat preturile la toate produsele din carne,un OM ieftin si fãrã Caracter,cineva ar trebui sãi spunã cã nu duce nimic cu EL în Univers, dar putea sã rãmânã în memoria Arãdenilor…dar Lãcomia distruge OMENIA…PS ..Pãcat cã în Arad sa ridicat cu afacerile

      +16 voturi
      +1
      -1
    4. Subscriu si vreau sa dau un mic exemplu care reflecta caracterul domnului cu nume de insecta: Se făcea ca o persoana din familia mea, lucra la o banca renumita cu trei litere la care avea conturi si preaslăvitul. Când s-a demarat programul prima casa, a pus condiție băncii ca notarul folosit pentru acest program sa fie preaslăvită fiica a acestuia, altfel își va muta ,,catrafusele”. Așa ca, nimic nou sub soare pentru cine știe cu adevărat cine este . Despre cultul personalității cu care este înzestrat peste măsură, nu mai fac referire dar de câte ori vad emisiunile cu mările realizări in domeniu, mă duce cu gândul la cincinalul celui care i-a oferit ocazia stimabilului sa ajungă in zona.

      +17 voturi
      +1
      -1
      • Nu am niciun motiv să nu vă cred… Din păcate, ca multor altora, și lui i s-a permis, ba chiar a fost încurajat, să crească și să tot crească. În conturi și faimă cumpărată. Probabil cei ce i-au dat terenurile în arendă vor realiza că sunt, practic, exploatați în folos propriu…

        +6 voturi
        +1
        -1
    5. Daea n-a iesit musca la protest. La cati bani ia de la guvern nu-si permite sa iasa pt. ca pierde tot. Toate oficialitatile de la bucuresti vin la el la castel nu la primarie. Si da, s-a imbogatit pe spatele curticenilor naivi care s-au bucurat si se bucura pentru 150kg/ha. Oameni fara scoala, a zis si el asta intr-un interviu la TVR. Toate terenurile lui le lucra cu utilajele asociatiei, incet incet alimentarile se transforma in Casa Musca.
      Din simplu administrator a ajuns latifundiar, nu a platit un dividend pana in ziua de azi, a ascuns profitul prin tot felul de inginerii contabile, cine sa-l verifice nana ielina? In consiliul de administratie al asociatiei majoritatea sunt oamenii lui … In 2023 el inca ierbicideaza din avion, numa sanatate la curticeni!!!! Parcul de la castel a al statului roman, el in ocupa abuziv, la distrus cu “gradina lui zoologica”. Zici ca-i pablo escobar … cerealos!

      +30 voturi
      +1
      -1
    6. Nu crede nimeni in muste,ciumpalaci,caci,cacaci si alte animale politice.Atata timp cat agricultura este nefiscalizata hotia este ridicata la rang de lege.Niciun individ cu toate tiglele pe casa nu se apuca sa administreze o afacere fara profit,iar in agricultura in contabilitate ca si in multe alte activitati se regasesc cu acte atatea venituri cate cheltuieli cu acte au.Profit cat mai mic sa plateasca statului mai nimic.Musca este un fanfaron si un ipocrit ca mai toti astia iesiti in strada cu tractoare si camioane luate cu bani europeni.

      +6 voturi
      +1
      -1
    7. Ceea ce a facut dl Muscă se cheamă in termeni tehnici, „spărgător de greva” sau simplu „trădător”, chiar dacă ambii termeni sunt supărător. Când oleci la drum cu un grup pentru un anumit scop, îți asumi obligațiile si riscurile, ca un contract încheiat in mod verbal. Pentru un om care se pretinde serios, cuvântul are mai mare valoare decât o „hârtie indiferent de s mmatura”. Când pretinzi ca ți-ai atins propriile scopuri si îți abandonezi camarazii, nu mai meriți încredere, credem, după afirmațiile sforăitoare ale d-lui Muscă ca este un personaj integru dar …. „apă de ploaie”. Nu merită sa pleci la drum cu cineva care te lasă la jumătate de …drum !. Caracterul îi diferențiază pe oameni, cine are obiecții negative, sa citească ce reprezintă „caracterul”, vorbim.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Aveți dreptate, totul, în această poveste, se învârte în jurul ideii de caracter. Îl ai sau nu. Și eu mi-l imaginam în primele rânduri la protest. Și nu în Arad, ci la București. Mi-l imaginam mergând furios în cabinetul ministrului Agriculturii și făcând tărăboi. Când colo… Da, chestiune de caracter.

        --3 voturi
        +1
        -1
    8. Majoritatea celor de la protest, fermierii,sunt proprietari pe terenul care-l lucrează.Dul Musca e doar arendaș!Cu mici excepții de la regulă!Cei din strada îsi apară afacerea proprie,iar marii fermieri au lipsit total.De ce sa te pui rău cu Bucureștiul,să pierzi meleoanele „de subvenție și proiectele europene?Dar vor profita toți,daca se reușește o schimbare!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Și cine-l oprește să fie ministrul Agriculturii? Partidul său este la putere, practic, de vreo 30 de ani…
        Pe de altă parte, așa cum dvs. aveți dreptul la păreri, în egală măsură au și ceilalți cetățeni, fie ca sunt sau nu specialiști. În articol este vorba despre caracterul unui om care are succes în afaceri, nu despre afacerea sa. Or, nici dvs. nu cred că sunteți mai specialist decât noi, ceilalți, „în caracter”.

        0 voturi
        +1
        -1
    9. Văd că toți pun tunurile pe ”omul care face” și după părerea multora tot ce a făcut acest om ar trebui distrus și adus la forma inițială adică la zero barat ca în foarte multe alte locuri ! Omul, exact ca oricare cetățean întreprinzător trăiește într-o lume a capitalului unde concurența este foarte puternică , chiar acerbă am putea spune iar atunci când încearcă să coboare cheltuielile sar băncile pe el ca și în cazul când a amenințat că dacă nu duce banca notar persoana pe care o dorește el își retrage tot de la ei ! Păi ce vi se pare anormal, oriunde în lume o bancă încearcă să își păstreze clienții mari, de ce nu și în acest caz ? Politica băncii nu trebuie să se opună când este vorba de întocmirea actelor de un notar agreat de client care poate să-i fie chiar rudă atâta timp cât acesta respectă legea … Aceeași problemă ar trebui să ne-o punem de ce o bancă încearcă să impună o bancă un anumit notar , oare nu cumva e vorba de niște comisioane ascunse ?! Ar fi multe de spus dar acest om a crescut cu afacerea sa începând de la foarte puțin, iar faptul că alții ar ”rupe bucăți” din afacere este normal într-o societate unde capra vecinului este mai importantă decât dictonul ”dacă el a putut face voi face și eu !” … vorba aia : Noi suntem români !

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Probabil aveți dreptate în ce privește relația domnului Muscă -sau a altor oameni de afaceri – cu băncile ori cu o anumită bancă la care faceți referire directă fără să o numiți.
        La fel și în ce privește mediul de afaceri. Să nu cumva să faceți greșeala de a ne crede niște naivi care nu înțelegem toate astea.
        Pe de altă parte însă, nu-mi amintesc să fi pomenit de aceste cazuri în articol, al cărui subiect era cu totul altul (și sunt convins că ați observat). Toate calitățile pe care le are domnul Muscă au fost puse în umbră de acea atitudine duplicitară (nu vreau să-i spun altfel) legată de proteste. Adică, pe de o parte, în urmă cu câteva luni transmiți mesajul clar că fermierii trebuie să se revolte, să iasă în stradă – ba chiar a chemat pe toți ceilalți cetățeni să-i susțină pe fermieri – iar acum s-a întprs cu 180 de grade pe motiv că este… unitate de profit.
        Dacă atitudine aasta vi se pare normală, chiar în baza ideii finale a comentariului dvs. (noi suntem români), eu nu mai am nimic de adăugat și vă doresc multă sănătate.

        0 voturi
        +1
        -1
    10. Marea majoritate a arendasilor fac la fel ca Musca! Primesc insa subventii grase de tot felul – de sute de euro/ha, fara sa stie nici macar unde se afla terenurile arendate iar proprietarilor li se da 150 -200kg/ha din cele 3000 culese sau 200 lei/ha ca asa a vrut Nea Nelu!

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Mă bucur, doamnă, că vă avem în preajmă ca jandarm al ideilor și unic deținător al adevărului. Vă rog să ne transmiteți despre cine și cum să scriem, ca să nu vă mai supărăm.
        Sincer vă doresc multă sănătate, dacă nu cumva este „foarte incorect” să vă doresc asta.

        --5 voturi
        +1
        -1
    11. Trebuie sa completez la ce am scris deoarece se pare ca fie nu ați înțeles, fie va faceți ca nu înțelegeți. Eu nu am spus ca a solicitat bănci sa folosească un anumit notar, in speță, fiica dansului pentru un anume caz, lucru care nu ar fi deplasat. Eu am spus ca a impus băncii ca toate, repet, toate contractele pentru prima casa, sa fie încheiate prin fiica dansului. Indiferent ca e Ion Popescu din Vlaicu sau Gheorghe Mandibula din Brad.. toți care veneau la banca franceza, erau îndrumați sa folosească un anumit notar. Eu nu am punctat decât o trăsătură de caracter care denota ca un om care face așa ceva, este capabil sa facă mult mai multe in alte circumstanțe dar cum in România ,, a te descurca” este cea mai mare virtute, nu mă mir ca primește plecăciuni pana si dezinteresate.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.