vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Momeală” VR pentru elevii arădeni: o călătorie virtuală în adâncul oceanului și o lecție despre ecologie, în schimbul PET-urilor | Foto • Video

    de Tomck@t | 25 februarie 2020, 4:28 PM | Eco | Educaţie | Recomandările editorilor

    0

    În ziua de azi, sistemul de învățământ nu mai are cum să funcționeze eficient doar cu foaia și cu pixul, ori cu tabla și cu markerul, există prea multe tehnologii care le distrag atenția copiilor, dar școlile pot întoarce acest lucru în favoarea copiilor, respectiv în favoarea educației lor. Tehnologia nu numai că deschide orizonturi noi pentru modalitățile de predare în școli, ci poate fi chiar o atracție, o „momeală” inedită – ca de exemplu: ochelarii de realitate virtuală – pentru o lecție despre natură și necesitatea protejării ei. Pe această idee se bazează proiectul ecologic-educațional „Oceanul virtual”, care urmează să fie demarat la Arad, în perioada următoare, în cinci școli.

    În cadrul acestui proiect, cu ajutorul ochelarilor VR, elevii învață despre lumea oceanelor și despre speciile marine aflate în pericol de extincție din cauza poluării excesive. Proiectul având o miză ecologică, ca elevii să fie primiți la aceste ore, trebuie să aducă zece PET-uri din plastic de acasă, pentru a fi reciclate.

    Prima ediţie a proiectului s-a desfăşurat pe durata a două luni de zile şi s-a dovedit a fi un real succes pentru organizatori, şi în primul rând pentru mediul înconjurător, deoarece s-au adunat şi reciclat aproximativ 10.000 de PET-uri.

    Proiectul a fost demarat anul trecut de către firma Experium, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, Insectoratul Școlar Județean și Asociația AIESEC, inițial în trei instituții arădene de învățământ: Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” și Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”.

    Din luna martie urmează ediția a doua, de data aceasta participând în proiect încă două colegii arădene: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și Colegiul Național „Vasile Goldiș”.

    „În România, la fel ca în alte zone ale Europei, accesul copiilor la educație de calitate, prin tehnologie, este limitat. Noi încercăm să aducem un plus de valoare din acest punct de vedere. În același timp, astăzi există, conform statisticilor europene, 150 de miliarde de tone de plastic în ocean și în fiecare an se adaugă undeva la 12 miliarde de tone în plus. Astfel, este important să facem ceva în privința asta, să ne responsabilizăm ca indivizi și, dacă putem, să ne responsabilizăm și ca instituții”, a spus astăzi Andreas Pitters, managerul de proiect, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc la Inspectoratul Școlar Județean.

    După conferință, câțiva elevi prezenți de la școlile partenere au avut ocazia să participe la o scurtă demonstrație a proiectului „Oceanul virtual”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.