vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cad, pe mai departe, copacii în Arad, la cererea arădenilor

  de Adriana Barbu | 1 septembrie 2023, 1:43 PM | Știri Arad

  1

  Tot mai mulţi cititori ne scriu că în zonele în care locuiesc dispar copacii, iar vina nu pare să o poarte aici Primăria Arad, ci locuitorii zonei, vecinii, comercianţii de pe aici.

  Peste 100 de cereri (citeşte AICI despre ele) au fost adresate Primăriei Arad în acest an, în care instituţiei i se solicită să vină să elimine din peisaj copaci, fie pentru că par bătrâni și bolnavi, fie pentru că afectează gardul, calea electrică aeriană, pivniţa sau imobilul, fie conducta de gaz, ori trotuarul, fie pentru că deranjează din alte varii motive.

  Copaci Vlaicu de taiat

  (Copacul care i-a mobilizat pe locuitorii zonei)

  Copacii din Vlaicu şi cererile adresate Primăriei

  Una dintre acestea pare a fi fost și vina copacului de pe Aleea Dezna, din cartierul Vlaicu, copac situat în dreptul blocului X14, scara C. Câțiva locuitori ai zonei ne-au sunat să ne spună că dis-de-dimineață muncitorii au venit să pună la pământ copacul, pentru că aici există o cerere, aprobată de Primăria Arad, a unui cetățean care consideră că acesta deranjează, creează prea multe neplăceri, este periculos.

  Locuitorii arată cu degetul spre deținătorul spălătoriei de maşini din zonă, a cărui afacere e „umbrită” de arborele cu pricina. Alții vorbesc, însă, de parcarea amenajată la umbra periculoasă a arborelui (deținătorul parcării și vecinii de bloc spun că își doreau umbra copacului, însă). Un arbore, imens, care în primele ore ale dimineții părea a fi toaletat de muncitorii trimiși de Primăria Arad să intervină și care, de obicei, își lăsa frunzele obosite să cadă pe trotuar, în parcare sau în curtea spălătoriei.

  copaci Vlaicu de taiat 3

  (Intervenţia de astăzi dimineaţă de la copac)

  Copacii din Arad, la final de intervenție

  Pe când a început toaletare arborelui din  Vlaicu, ne întrebam  cum va arăta, al finalul intervenției, acesta, dar nu doream să fim siguri pe faptul că nu va mai ține umbră nimănui. Bănuiam, ce-i drept, de dimineață, că ar putea să urmeze soarta arborilor surprinși de alți cititori în fotografii chiar în centrul Aradului, în vecinătatea stației de tramvai de la Dacia (vezi foto mai jos), din care au rămas în picioare doar trunchiurile ciopărțite, fără urmă de crengi, sau soarta celor uscați deja din Noul Parc din Micălaca.

  Finalul arată, însă, ca în pozele de mai jos: nu mai e urmă de copac în vecinătatea blocului X14. Acum betoanele, parcarea și spălătoria se văd mult mai bine.

  copaci Valicu finalul 2

  (Zona, după tăiere copacului)

  copaci Vlaicu finalul

  (Un pic și mai puțin verde în Vlaicu, de astăzi)

   

  Care e limita până la care cererile arădenilor de tăiere a unor copaci pot fi acceptate şi puse în practică de către Primăria Arad, de câtă educaţie ecologică au avut parte arădenii, cu câtă pricepere în domeniu se pot lăuda cei care fac astăzi toaletări de arbori şi câţi dintre arborii drastic toaletaţi vor mai înverzi vreodată, sunt subiecte care ar trebui să facă obiectul unei discuţii mai ample, în caz că ne pasă de natură şi viaţă sănătoasă.

  copaci micalaca

  (Copaci toaletaţi în Micălaca, zoan 300)

  copaci dacia

  (Copac toaletat pe centru, Bulevardul Revoluţiei)

  Deocamdată, despre acestea vorbesc doar arădenii şi doar pe facebook, îşi spun uneori în mass-media, cu voce joasă, părerea specialiştii din domeniu, în timp ce cei din Primărie, cot la cot cu edilul Călin Bibarţ, fie tac, fie invocă siguranţa cetăţenilor şi a bunurilor lor, fie amintesc că în Arad vor fi planaţi în loc alţi 2500 de copaci.

   

  Citeşte şi:

  Arădenii vor peste 100 de copaci la pământ

  Toaletările de arbori din Arad, în căutarea specialiștilor

  Trei tei sănătoși și-au găsit sfârșitul pe strada Ioan Suciu. Cum motivează Primăria Arad decizia

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. VREM CA AFARĂ ȘI SCHENGEN AMUUU că merităm😄

   Ci ca ‘toaletarea’ pomilor e fackuta de SPECIALISTI, ( ~peisagiști/botanisti/dendrologi/silvicultori, in frunte cu PRIMARUL-silviincultor😉)
   Da! este MULTTmai simplu/comod/ieftin/rapid să ciopârțesti un copac de ZECIde ani decât să-l ‘coafezi’.
   Și aici se vede diferența Est-West, civilizație-incultura, gândire pe termen lung și ECONOMIC.. Versus ‘rapud, sa scapăm de ‘chestia’ asta, adica ~mult trâmbițata dezvoltare DURABILĂ (și la pungă/bani/rentabilitate)
   Pentru cĂĂĂ : daca copacii sănătoși etc se toaletează profesional=să rămâna sanse REALEde umbra/revigorare+ sa nu pericliteze la furtuni etc, aduce SANATATE/ SOMN ADÂNC =LUCREZI+PRODUCI MUULT MAII MULT =RENTABILITATE.
   Aaa, asta inseamna că din..2 in 2 sau3 in3 ani trebuiw ‘toaletat’ nu din..5 in 5, e adevarat, dar cu tehnica/tehnologia de azi SIGUR se poate RENTABILIZA.
   Nooo lasămă, mai bine așee ciobănește/pompieristic, nu ‘agricultura de precizie’ ..ca paralelă.
   Numa tot timpul, veșnica intrebare :de ce noi suntem cam todeauna ‘cu 5 minute mai in urmă, cu 5 minute defazați’ etc { cu exceptii , care nu fac REGULA!. facem ‘minuni’ dar nu fructificam=buzunarul tot ~gol}iar ‘crudul’ ‘west’ se chioare la noi cam tot timpul de parca am mâncat/duhnim a usturoi..
   Să fiți sănătoși, eu vă salut, Mitică

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.