vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Probleme, gogule? – sau ce necesită atenție: pericolele înfruntate de omenire sau „eco-fascismul”?

    de Tomck@t | 8 noiembrie 2019, 1:32 PM | Eco | Educaţie | Topic special

    0

    140 de elevi din mai multe părți ale țării au fost prezenți la Arad, joi, 7 noiembrie, pentru a-și face cunoscute viziunile asupra problemelor lumii înconjurătoare și, de asemenea, de a sugera soluții pentru eliminarea lor. Simpozionul-concurs regional „Problemele actuale ale omenirii”, organizat de Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, a ajuns la cea de-a opta ediție.

    Clădirea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” fiind în renovări, instituția a fost nevoită să mute simpozionul-concurs la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. Pe de altă parte, concursul a avut în acest an cel mai mare număr de participanți, veniți atât din municipiul și județul Arad, cât și din capitală și alte 18 județe (Cluj, Călărași, Constanța, Iași, Maramureș, Suceava, Timiș, Bihor, Dolj, Gorj, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, Caransebeș, Mureș, Galați, Olt și Tulcea).

    Concurs național, dar „regional”

    „Problemele actuale ale omenirii” este, practic, un concurs național, singurul motiv pentru care se numește „regional” este faptul că Ministrul Educației Naționale l-a inclus în Calendarul Activităților Educaționale Regionale (C.A.E.R.). Profesorul Marius Țiu, inițiatorul și organizatorul principal, speră ca la anul să se remedieze acest amănunt.

    Ca în fiecare an, elevii participanți s-au format în echipe cu doi membri și au avut de ales și de prezentat un proiect în cele două secțiuni: „Probleme Sociale și Politice pe Glob” și „Probleme Tehnologice, de Mediu și Sănătate pe Glob”. De asemenea, echipele participante au fost repartizate în cinci secțiuni principale, în funcție de profilul liceelor din care provin: Licee Tehnologice și Teoretice din Județul Arad, Licee Tehnologice și Vocaționale (din județul Arad / din țară) și Licee Teoretice (din județul Arad / din țară).

    Probleme reale și… „Eco-fascism”

    În multitudinea de probleme actuale ale omenirii care au fost prezentate de către elevii participanți s-au numărat subiecte precum „Homo Consumens – o tipologie umană specifică erei globalizării”, „Iluzia Libertății”, „Bullying-ul”, „Discriminarea în școli”, „Analfabetismul astăzi”, „Războiul civil din Yemen”, „Boli incurabile”, „Efectele negative ale despăduririlor”, „Proxenetismul”, „Stresul”, „Depresia”, „Terorismul ieri și azi”, „Sărăcia”, „E-urile – otrava din farfurie?”, „Migrația în România”, „Energia Nucleară”, „Poluarea”, „Brexit”, „Fenomenul Fake News”, „Epoca de plastic”, „Internetul – dependența secolului”, „Traficul de droguri”, „Grupările mafiote”, „Oceane curate – o provocare la nivel mondial”, „Încălzirea globală” și… poate cel mai excentric subiect ales, tocmai de către doi elevi arădeni (respectiv profesorul lor coordonator, de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”), „Eco-fascismul” – o analiză despre așa zisa exagerare a militantismului ecologist la nivel global, o temă inspirată parcă dintr-o postare de Twitter a președintelui SUA, Donald Trump. Echipa care a ales acest subiect nu a ieșit câștigătoare (nici pe locul II, nici măcar pe locul III), neadunând destule puncte centralizate din partea juriului, chiar dacă (spre apărarea lor) prezentarea celor doi elevi arădeni a fost extrem de pertinentă și consistentă. Greșită, în schimb? Fake News? Este – cu siguranță – un subiect controversat, dar indubitabil, în cazul în care ar câștiga notorietate, unul extrem de periculos, în urma căruia va avea de suferit atât natura, cât și, în definitiv, omenirea.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.