miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Măsuri pentru rezolvarea crizei gunoiului din județul Arad: taxă în loc de tarif, campanie pentru colectarea selectivă

    de Raluca Medeleanu | 27 martie 2023, 2:28 PM | Administraţie

    0

    Răzvan Cadar și Simona Stan

    Situația critică în care se află aproape toate zonele din județul Arad în ceea ce privește colectarea gunoiului nu este o noutate, însă autoritățile sunt de părere că lucrurile ar urma să se regleze în curând. În afară de zona 1, în care se află și municipiul Arad, restul sunt în prezent fie declarate ca situații de urgență, fie au un operator provizoriu.

    Într-o conferință de presă desfășurată la Consiliul Județean Arad, astăzi, 27 martie, vicepreședintele CJ Răzvan Cadar și Simona Stan, directorul ADI Deșeuri, au făcut o amplă prezentare a situației colectării selective a gunoiului de pe raza județului Arad. Așa cum a prezentat și Special Arad în articolele anterioare, majoritatea zonelor din județ au o reală criză a gunoiului, iar la licitațiile demarate de ADI Deșeuri nu s-a înscris nicio firmă, principala cauză fiind că operatorii de salubritate sunt nemulțumiți că nu încasează toți banii prevăzuți în contract. Într-o situație mai optimă se află zona 1 (Arad) și zona 5 (Valea Mureșului), dar chiar și aici firmele operează doar prin acțiune de negociere.

    • Citește și: Întârzieri suplimentare la desemnarea unui nou operator de salubrizare în Arad, cauzate de modificări legislative și contestații • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Trei zone din județ devin una, pentru o singură licitație / Taxă în loc de tarif

    Astfel, pentru a ridica interesul firmelor față de următoarea licitație, ADI Deșeuri a luat decizia să unească zona 2 (Chișineu Criș), zona 3 (Ineu) și zona 4 (Sebiș) într-o singură zonă, astfel mărind cantitatea de deșeuri care urmează să fie ridicată, cât și numărul de beneficiari. În plus, pentru a rezolva problema neconcordanței dintre numărul de contracte încheiate și numărul de persoane care chiar locuiesc la o adresă, Primăriile din zonele respective urmează să preia ele, ca taxă, plata salubrizării, UAT-urile având o evidență mult mai clară asupra populației. Sumele pe care le achită populația rămân neschimbate.

    „Pentru zonele 2, 3 și 4 suntem în situație de urgență. Se lucrează la documentație, iar în perioada următoare vom da drumul la licitație. Aici am avut mai mult de lucru, pentru că membrii din cele 3 zone au dorit să se unifice într-o singură zonă și au dorit să treacă de la tarif – cum este în zona 1 și 5 – să treacă pe taxă. Adică, tariful înseamnă că operatorul încheie contract cu fiecare cetățean sau fiecare persoană juridică, taxa înseamnă că o va încasa Primăria și o va încasa operatorul pe nume de persoane, la impozit”, a explicat vicepreședintele CJ Răzvan Cadar.

    Despre adoptarea acestei măsuri, Răzvan Cadar a explicat că aduce mai multe avantaje, întrucât s-a observat că, la nivel național, toate sistemele care sunt pe tarif sunt nefuncționale (cu excepția municipiilor Arad și Timișoara).

    „Unde sunt situații de urgență în țară, sunt sistemele pe tarif. Unde sunt sistemele pe taxă, lucrurile merg mult mai bine. Ca să vă dau un exemplu concret: am avut și aici un proces cu Retim. Am scos la licitație, pe zona 1, aproximativ 200 mii locuitori, dar ei (Retim) aveau înregistrate și semnate undeva la 160 mii contracte. Deci diferență de 40 mii. Ei au spus: «domnule, voi ați scos la licitație 200 mii oameni, eu mi-am făcut un calcul, acești cetățeni nu se regăsesc». (…) Pe vremea aceea, mergeai la un cetățean acasă, erau 4 membrii în familie, dar ziceau că locuiesc 2 și semnau 2 contractul. Sau familie de 2, declarat zero. Și aveam poze că săptămânal erau două tomberoane scoase în fața casei, deși ei declarau zero cetățeni care locuiau acolo, a explicat vicepreședintele CJ, concluzionând că odată preluată această sarcină de către Primării, se va rezolva și această discrepanță.

    „Evită cumva posibilitatea ca firma să nu-și încaseze niște bani și să nu mai presteze”, a spus Cadar.

    Totuși, zona 1 (Aradul) nu va trece pe taxă, ci va rămâne cu tarif. Schimbările vizează restul zonelor din județ.

    Polaris M Holding începe operarea în Zona 5 din aprilie

    Zonele 2, 3 și 4 sunt cele care au înregistrat cele mai mari probleme. La zona 5 (Valea Mureșului) lucrurile urmează să intre în normalitate începând cu 3 aprilie. Deși nici acolo nu s-a înscris nicio firmă la licitația competitivă, Polaris M Holding va presta acest serviciu pentru o perioadă de un an, printr-o acțiune de negociere.

    „Am scos pe licitație competitivă, de mai multe ori, dar nu s-a prezentat nimeni, fiind o zonă foarte răsfirată, cu puțini cetățeni care generează cantități – că până la urmă de acolo vin câștigurile firmelor. Dar am avut negocierea (cu Polaris, n.red.), s-a semnat contractul, este pe un an de zile. În perioada următoare vom da drumul și la licitația competitivă, care va fi tot pe 8 ani de zile”, a explicat Cadar.

    Simona Stan, directorul ADI Deșeuri, a explicat că în perioada următoare va începe în zona 5 și distribuirea sacilor pentru colectarea selectivă. Sacii galbeni vor fi destinați pentru plastic și metal, iar cei albaștri-verzui pentru hârtie și carton. Vor funcționa și unitățile de compost pentru tot ce înseamnă biodegradabil.

    Groapa de gunoi se umple mai repede decât era preconizat. Sectoarele noi, încă în lucru

    Deși data estimată inițial pentru umplerea gropii de gunoi unde ajung toate deșeurile menajere era 2033, în toate sectoarele planificate, vicepreședintele CJ a explicat că groapa se umple mult mai repede.

    „Aici avem o problemă. Deși estimarea era ca în 2032-2033 să se ajungă la final, din păcate lucrurile s-au mișcat mai rapid și din cauza că am fost în situație de urgență și s-a dus gunoiul la grămadă și din cauza că stația de sortare din municipiul Arad câțiva ani nu a funcționat și din cauza că cetățenii generează mai mult deșeu decât era estimat acum 15 ani și toate cauzele acestea au dus ca groapa să aibă un procent de umplere mult mai mare decât s-a așteptat pe graficul estimat”, a explicat Cadar.

    Încă din 2021, FCC Environment (în a cărei gestiune se află groapa de gunoi) spunea că termenul de închidere a ultimului sector, cel cu nr 15, avea termenul de închidere programat pe decembrie 2023 sau ianuarie 2024. Pe acest considerent, în prezent încă se pregătește construirea sectoarelor 16 și 17, care inițial erau estimate să fie finalizate până în martie 2023, dar care din cauza procedurilor sunt încă doar la faza de pregătire a documentației necesare (avize, studii ș.a.).

    Citește și: CJ Maramureș a cerut să arunce la groapa de gunoi din Arad 10 mii de tone de gunoi • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Dat fiind faptul că mai mulți cetățeni din Arad au observat și ne-au adus în atenție că deși aruncă gunoiul în pubele separate, ele sunt deversate în aceeași mașină de gunoi, am cerut un punct de vedere.

    Atât Răzvan Cadar cât și Simona Stan au explicat că atâta timp cât nu se amestecă gunoiul menajer cu cel de carton și plastic, acest lucru nu este o problemă, întrucât plasticul, metalul și cartonul sunt despărțite la ora actuală de muncitorii de la stația de sortare. Mai mult, odată cu noul contract cu Retim, de la finalul lunii aprilie, urmează ca aceste deșeuri să fie preluate în saci diferiți în mașini.

    „Este un folclor, pentru că – într-adevăr – deși poate sunt aceleași mașini, nu sunt inscripționate altfel, ei demonstrează prin cantitățile depuse la fondul de mediu, la toate autoritățile care vin și verifică. Nu e o problemă că plasticul și cartonul ajung în aceeași mașină. De exemplu. Polarisul va veni cu mașini care au două cuve”, a explicat Răzvan Cadar.

    „Pe noul contract, pe care îl începem cu Retim din 25 aprilie, o să avem sacul albastru și pentru zona 1 de colectare, în care se va colecta hârtia și cartonul. Chiar dacă merg în aceeași mașină, ele merg separat pe bandă și se selectează, dar se poate demonstra și din raportările pe diferite fracții, pe care noi le primim săptămânal de la stația de sortare și de la operator. Aceste raportări le transmitem în sistem care se poate verifica în orice moment. Deci ele sunt separat puse în stația de sortare. Da, merg cu aceeași mașină. Dar acum vor merge în saci diferiți, nu va mai fi problema asta”, a spus Simona Stan.

    „Stația de sortare este de sortare. Nu poate duce într-o zi doar carton, că nu ar mai fi stație de sortare, ar fi stație de recepție. Fiind sortare, vin deșeurile, este o bandă, sunt oameni care au pupitrul în care lucrează: plastic, carton, fiecare pune partea lui și se sortează”, a adăugat Răzvan Cadar, subliniind că problema este doar dacă populație amestecă la plastic sau la carton și gunoi menajer, căci astfel contaminează gunoiul care se poate recicla.

    Campania „Fii ecologic, colectează selectiv!” destinată educării generației tinere 

    Tocmai pentru a indica modalitatea corectă de sortare a deșeurilor, ADI Deșeuri începe o serie de campanii de conștientizare în rândul populației, prima de acest fel fiind adresată generației tinere. Reprezentanții ADI Deșeuri au început de astăzi să se deplaseze în școli și grădinițe, unde, până în luna mai, vor educa copiii reguli de colectare selectivă a gunoiului și importanța pe care această acțiune o are asupra protejării mediului.

    „Dorim să mărim cantitățile de fracții colectate selectiv. Cum putem face asta? Prin campanii de conștientizare. Noi și în contractele noi ne-am fixat anumiți indicatori pe care dorim să îi respectăm pentru a putea să deviem de la depozitare. Avem și ținte impuse de Uniunea Europeană, Comisia Europeană, plus că le-am fixat și noi în contractele de colectare pe care le-am încheiat”, a explicat Simona Stan, directorul ADI Deșeuri.

    În acest sens, de astăzi a început campania „Fii ecologic, colectează selectiv!” care este adresată tinerei generații. Campania este realizată în parteneriat cu peste 20 de unități de învățământ din municipiu și județ, dar urmează apoi ca numărul acestora să crească.

    „Ne dorim să îi învățăm pe oameni să colecteze selectiv, să realizeze importanța colectării selective, importanța reducerii consumului de tot felul de materiale care nu fac altceva decât să aibă impact asupra mediului. Ne dorim un mediu sănătos (…). Această primă campanie o desfășurăm până în luna mai, pentru că până atunci este săptămâna verde în școală”, a spus Simona Stan de la ADI Deșeuri.

    „Prin evenimentele pe care le vom organiza vom încerca să determinăm cetățenii să sorteze, să-i facem să înțeleagă că cea mai importantă stație de sortare este acasă și dacă am reuși să sortăm pe cele 4 fracții de acasă, lucrurile ar fi mult mai simple în ceea ce privește deșeurile”, a adăugat Răzvan Cadar.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.