joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Facturile la RETIM vor crește din nou. Care sunt motivele invocate de firma de salubrizare

  de Andreea Daniela B. | 25 iunie 2021, 1:13 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Serviciile pe care le furnizează firma RETIM nemulțumesc de multe ori cetățenii arădeni. Același lucru se întâmplă și la Pecica. Oamenii își arată supărarea în mediul online, unde povestesc în mare parte despre întâmplările nefericite de care au avut parte atunci când au scos tomberonul în fața casei pentru a fi golit. Cu toate acestea, orașul nu se poate plânge foarte tare pentru că probleme cu gunoiul nu prea sunt, decât în anumite părți și acolo cetățenii sunt cei vinovați. Astfel, în mare parte, firma de salubrizare își face treaba pe raza orașului Pecica, însă vestea cum că tarifele vor crește puțin nu va încânta pe nimeni.

  Așadar, ieri, 24 iunie, a avut loc o ședință de consiliu la Primăria Pecica acolo unde, pe ordinea de zi, se afla următoarea hotărâre: „Proiect de hotărâre privind ajustare/ modificarea tarifelor de colectare deșeuri, aplicabile tuturor UAT-urilor componentei zonei 1, conform solicitării RETIM nr. 954/25.03.2021, nr. 955/25.03.2021 și nr. 1340/26.04.2021”. 

  Deci, tarifele de colectare a gunoiului se măresc. Desigur, nimeni nu a fost încântat de această decizie, mai ales cunoscând locuitorii orașului care cu siguranță nu vor fi prea fericiți cu vestea, însă circumstanțele au făcut ca proiectul de hotărâre să treacă de votul consilierilor. Concret, reprezentanții RETIM au explicat celor din administrație că au avut diferite cheltuieli suplimentare care i-au obligat să ridice puțin prețurile. De asemenea, în prezent, RETIM este singura firmă de salubrizare care se poate ocupa de ridicarea gunoiului de pe raza orașului, așadar nu au existat prea multe variante și nici nu s-a putut negocia cu ei pentru un preț mai scăzut.

  Din fericire, tarifele nu au crescut foarte mult, ci doar cu 4,14% în cazul persoanelor fizice din mediul urban, 6,65% în cazul persoanelor fizice din mediul rural și chiar a scăzut cu 3,23% în cazul agenților economici.

  tabel tarife

  Cum au motivat reprezentanții RETIM creșterea tarifului?

  „Încă de la începutul lunii ianuarie 2021 am purtat discuții cu conducerea ADISIGD (ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor) referitoare la necesitatea modificării tarifelor de operare, arătând motivele legale și contractuale care stau la baza acesteia. Cu această ocazie am reținut obiectivul ADISIGD și al mai multor UAT-uri membre de a limita la un minim posibil orice modificare de tarif, având în vedere situația sanitară și economică deosebită prin care trece întreaga țară începând cu luna martie 2020 (declanșarea pandemiei Covid-19).

  Considerăm că tarifele rezultate îndeplinesc dezidentul autorităților publice locale de a diminua, pe cât de mult posibil, impactul bănesc asupra utilizatorilor serviciilor de salubrizare. Vă rugăm să observați că tarifele propuse pe anul 4 de operare sunt sensibil egale cu tarifele actuale anului 3, modificările menționate fiind practic datorate ca urmare a:

  -creșterii costurilor cu tichetele de masă acordate angajaților (la valoarea de 18lei/tichet), costuri care ajung la 169.792 lei/an

  -creșterii costurilor salariale datorită creșterii salariului minim pe economie, costuri care ajung la 185.472 lei/an

  -creșterea costurilor cu contribuția plătită către ANRSC (urmare a modificării prin lege a cuantumului taxei plătite de la 0,12% la 0,2% aplicată la veniturile obținute în cadrul contractului), costuri care se ridică la 37.443 lei/an

  -aplicării indicelui creșterii prețurilor de consum asupra restului cheltuielilor (mai puțin cheltuielile de tratare a deșeurilor), costuri care ajung până la 196.881 lei/an”.

  Dacă hotărârea nu se votează, există riscul ca orașul să rămână fără o firmă de salubrizare care să se ocupe de ridicarea deșeurilor

  „Vă rugăm să aveți în vedere faptul că lipsa unui răspuns satisfăcător la solicitările enumerate mai sus ne va obliga să demarăm procedura de reziliere unilaterală a Contractului de Concesiune pentru nerespectarea obligațiilor asumate de către dvs. prin contract, acestea având un efect semnificativ asupra drepturilor și obligațiilor asumate de către RETIM. Precizăm că asumarea de către RETIM a riscurilor contractuale ale Concedentului, în limitele menționate mai sus, reprezintă o propunere comercială și o soluție de compromis în vederea rezolvării rapide a problemelor contractuale și a evitării unor litigii. RETIM își asumă aceste riscuri strict sub condiția aprobării solicitării de majorare astfel cum a fost formulată. În absența acestei aprobări, RETIM nu renunță la niciunul din drepturile sale contractuale și legale și nu înțelege să își asume niciun risc care, potrivit Contractului de concesiune, cade în sarcina Concedentului”.

  Menționăm că această hotărâre a fost luată la nivelul orașului Pecica, însă există șanse reale ca facturile tuturor arădenilor care au un contract încheiat cu  firma de salubrizare RETIM să crească în următoarea perioadă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.