vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Se pregătește licitația pentru a desemna o firmă responsabilă cu gestionarea deșeurilor din construcții și din țesuturi vegetale

    de Raluca Medeleanu | 28 aprilie 2020, 1:58 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Arădean amendat pentru deversarea molozului pe domeniul public (foto: arhivă)

    Primăria Arad pregătește documentația pentru a începe licitația publică în vederea desemnării unei firmă care să fie responsabilă de colectarea, transportul, depozitarea, valorificare și de eliminare/neutralizare deşeurilor provenite din construcții și amenajări interioare, a deșeurilor voluminoase şi a deşeurilor din ţesuturi vegetale de pe raza municipiului Arad.

    În acest sens, consilierii locali municipali vor supune la vot, în 30 aprilie, un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea studiului de oportunitate, adică documentul analizează toate astectele care trebuie avute în vedere înainte de pornirea licitației propriu-zise: costuri estimate (de exemplu, costul pentru depozitare pentru anul 2020 este de 80 lei/tonă), cadrul legal, condițiile contractuale, implementare etc.

    Contractul în sine urmează să se realizeze sub formă de concesiune, pe o perioadă de 5 ani de la semnare, între Municipiul Arad (membru al ADI-Deșeuri) și firma care va fi declarată câștigătoare în urma licitației publice.

    În cadrul studiului de oportunitate amintit se menționează de asemenea și investițiile pe care firma va fi obligată contractual să le realizeze. Perioada pe care o va avea la dispoziție firma pentru a pregăti toate cele necesare pentru a începe activitatea este de 90 de zile de la semnarea contractului. Investițiile impuse sunt după cum urmează:
    – amenajarea unui punct de lucru principal (construirea unei platforme betonate și construirea unei hale de lucru în care se va desfășura activitatea de sortare a deșeurilor), asigurarea unui spațiu închis, acoperit în care vor fi depozitate temporar deşeurile voluminoase, respectiv deşeurile reciclabile;
    – construirea împrejmuirilor și a platformelor betonate pe terenurile puse la dispoziție de către autoritatea contractantă pentru amenajarea punctelor de preluare a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice și juridice;
    – construirea la fiecare centru de preluare a deșeurilor a unei cabine pentru pază, respectiv pentru personalul care gestionează punctul de lucru;
    -achiziționarea containerelor/benelor pe fiecare punct de colectare;
    -utilaje constând în încărcător frontal, autovehicule de transport marfă, autovehicule pentru verificarea pe teren a existenței deșeurilor, recipiente/bene detaşabile, etc.
    – Operatorul va fi obligat să efectueze pe cheltuiala proprie întreţinerea, reparaţiile curente şi accidentale, precum şi cele capitale ce se impun la bunurile utilizate pentru îndeplinirea activității.
    „Prin serviciul prestat se va urmări realizarea unui raport calitate/cost cât mai bun pentru perioada de derulare a contractului de concesiune.
    Structura și nivelul tarifelor de colectare, transport, sortare, tratare practicate de operatori sunt stabilite prin metode competitive și vor respecta costul efectiv al prestației.
    Tarifele trebuie să acopere toate activitățile, de la colectare la depunerea deșeurilor la depozitul conform, predarea la stația de compostare/staţia de concasare/operatori economici reciclatori.
    Tarifele care se vor practica între operatorul de colectare și cel de la stația de compostare respectiv de la depozitul conform vor fi cele ofertate în cadrul procedurilor de delegare a gestiunilor pentru fiecare serviciu în parte. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 74/2018, în tarifele practicate de proprietarii sau administratorii depozitelor/staţiei de compostare se va include contribuția pentru economia circulară pentru deșeurile municipale destinate a fi eliminate prin
    Utilizatorii serviciului, persoane fizice sau juridice, care solicită prestarea serviciului și încheie contracte cu operatorul, plătesc tariful care acoperă prestațiile întregului sistem de colectare, transport, sortare, până la eliminarea finală inclusiv.
    Operatorul, în baza tarifelor ofertate și a comenzilor/contractelor încheiate cu utilizatorii colectează deșeurile care fac obiectul studiului, sortează și valorifică deșeurile reciclabile iar deșeurile reziduale le depozitează la depozitul conform.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.