duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  S-a cerut demisia Guvernului și a președintelui României la marșul profesorilor de la Arad | Foto • Video

  de Raluca Medeleanu | 8 iunie 2023, 12:56 PM | Recomandările editorilor | Reportaj | Știri Arad

  7

  Marșul profesorilor desfășurat de la ora 11:00 în centrul Aradului a adunat mult mai multe persoane față de protestul precedent. Peste 1000 de oameni au pornit de la Casa de Cultură a Sindicatelor până la Prefectură, joi, 8 iunie, strigând într-un glas aceleași nemulțumiri pe care le au față de salarii și sistemul educațional în general.

  Nu doar numărul a fost mai mare, ci și tonul mai incisiv. Nominal au fost blamați ministra educației Ligia Deca, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele țării Klaus Iohannis pentru situația în care s-a ajuns.

  Făcând un scurt popas în fața Catedralei Sf. Treimi de la Podgoria, sindicaliștii au îndemnat protestatarii să rostească un „Tatăl Nostru” pentru a lumina mințile guvernanților, în speranța ca aceștia să-și schimbe atitudinea, astfel ca luni, 12 iunie, profesorii să se poată întoarce la catedră.

  „Situația care în momentul acesta este în învățământ nu mai poate fi tolerată și, din păcate, aceasta este singura opțiune pe care o avem în acest moment, adică greva generală. Să sperăm că guvernanții noștri se vor trezi în al 24-lea ceas, pentru că în momentul acesta toate cărțile sunt pe mesele lor”, a declarat pentru Special Arad un cadru didactic.

  marsul profesorilor protest profesori arad 5

  „Noi continuăm această formă de protest pentru a ne obține drepturile cuvenite și pe care le-am solicitat de la bun început, de când am declanșat acest conflict de muncă din 22 mai. Vrem să spunem că nu vom renunța până nu vom obține legea salarizării corecte, sau măcar să o aplice pe cea votată de dânșii, în 2017.

  Vom lupta în continuare pentru acel 6% din PIB, votat încă din 2011, din care putem să dezvoltăm și școlile din România într-un mod corespunzător pentru secolul XXI. Vom continua să cerem 6% din PIB pentru a avea laboratoare, clase moderne pentru copiii noștri care reprezintă viitorul României și pentru a putea avea și profesori tineri dornici să vină la catedră, pentru că ne confruntăm cu un fenomen al îmbătrânirii cancelariei din România, iar acest lucru nu este bine, pentru că dacă profesorii tineri, talentați, pleacă din sistem, trebuie să ne gândim cine vine în sistem? Avem nevoie de tineri capabili! Dar aceștia vin doar dacă li se oferă și o salarizare decentă. Plus, ne dorim o lege a educației care să reducă birocrația care ne mănâncă din timpul pe care l-am putea folosi pentru perfecționarea noastră.

  Viitorul României se joacă azi, nu mâine! Trebuie să înțelegem că școala reprezintă viitorul României și sper să găsim soluția și noi, și guvernanții, dar mai mult dânșii, pentru că mingea este în terenul dânșilor, ca să stingem acest conflict de muncă și să nu mai continue acest război psihologic inutil cu noi, pentru că noi suntem într-o meserie cu foarte mult stres și suntem obișnuiți să rezistăm sub presiune!”, ne-a spus un alt profesor.

  Echipați cu vuvuzele și diferite pancarte cu mesaje precum „vrem demnitate!”, „fruntea sus, domnule profesor!”, „nu vrem milă și pomană, vrem dreptate-n astă țară”, „de la noi vreți decență, când voi oferiți incompetență?”, „nu mai vrem promisiuni!”, „rezistăm, existăm, pentru drepturi noi luptăm”, „scurt și la obiect: Guvern incompetent!”, angajații din învățământ au criticat planul eșuat „România Educată”, iar cele mai folosite scandări au fost „Rușine să vă fie!” și îndemnuri pentru demisia guvernanților și a șefului de stat. Angajații din învățământ care au participat la marș au fost atât de la școli și grădinițe din municipiu, cât și din alte localități din județul Arad. Aceștia s-au bucurat și de susținerea Consiliului Județean al Elevilor, ai căror tineri reprezentanți s-au aflat chiar în primul rând al marșului.

  Citește și: Enola Day – Profesori, părinți, elevi, plus Funeriu în loc de cutremur • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu ați reușit să implicați părinții,si ați implicat elevii! Rușine! Când elevii au fost obligați să poarte măștile în școală și au făcut școală online,de ce nu ați protestat? Vreți salarii mai mari? OK, multi le merită,însă oare le merită și cei care la evaluare au luat note de 5-6? Mai gândiți-vă!

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Vorbim de o criza a intregii societati.Criza materiala,morala,politica.Cum sa nu fie indignat cetateanul daca nu vede perspective?Se aud doar vorbe,dar cine poate arata ceva concret,pozitiv care sa dea o stare de optimism oamenilor?

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. „Nominal au fost blamați ministra educației Ligia Deca, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele țării Klaus Iohannis pentru situația în care s-a ajuns.”
   Sa intelegem ca personajul central in acest conflict, domnul prim-ministru Ciuca, nu a facut obiectul scandarilor? Atunci bine.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.