joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Cum vor fi recuperate orele pierdute din cauza grevei și cu cât vor fi plătiți profesorii supraveghetori la examene

  de Special Arad | 14 iunie 2023, 2:06 PM | Educaţie

  0

  (foto: Foto: Yan Krukau / Pexels)

  Greva profesorilor, care a durat în total 3 săptămâni, a afectat programa școlară, iar acum profesorii sunt nevoiți să recupereze orele pierdute, într-un timp extrem de scurt: 3 zile! Pentru acest lucru, Ministerul Educației a optat ca în școli să se desfășoare câte o „oră” de 25 de minute, iar pauzele să fie și ele restrânse la câte 5 minute/pauză.

  Astfel, în programul 8.00 – 15.00, vor fi cam 14 ore de cursuri pentru elevi pe zi. Profesorii vor să recupereze cam 42 de ore, care vor fi plătite. Ministerul a comunicat că se poate recupera doar o săptămână din iunie din timpul grevei, nu și cea din mai, potrivit Digi24.

  Mediile elevilor de clasa a VIII-a urmează să fie încheiate, la fel și la clasa a XII-a, în această săptămână, notează Adevărul.ro. În plus pentru elevii de clasa a XII-a urmează să se facă echivalarea probelor orale de Bacalaureat cu mediile obținute în liceu la discipline. Potrivit unui ordin de ministru, mediile elevilor din clasele terminale pot fi încheiate până la finalul acestei săptămâni. Înscrierea la examenele naționale a fost totodată prelungită până pe 16 iunie.

  Examenele absolvenților de clasa a VIII-a încep luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii care nu au două note sau sunt în stare de corigență vor susține examene pentru încheierea situației școlare, până pe 16 iunie.

  Bani mai mulți pentru profesorii supraveghetori

  Totodată, Ministerul Educației a stabilit un tarif cu 4 lei mai mare per lucrare față de anul trecut, pentru profesorii care corectează lucrările și supraveghează examenele naționale, informează Adevărul.ro.

  Astfel, la Evaluarea Națională 2023, vor primi 15 lei pentru o lucrare corectată, iar la Bacalaureat câte 18 lei. Sumele pentru asistenții supraveghetori la examene vor fi la Bacalaureat de 157 de lei pe zi, iar la Evaluarea Națională 145 lei pe zi.

   

  Citește și: Se cere demisia liderilor sindicatelor din învățământul preuniversitar • Special Arad 

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.