Maestrul Ioan Kett-Groza împlinește astăzi 75 de ani

  de Raluca Medeleanu | 3 August 2016, 11:24 AM | Cultură

  0

  Marele pictor și grafician arădean Ioan Kett-Groza a împlinit astăzi frumoasa vârstă de 75 de ani. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad, acesta ne-a făcut cinste orașului cu numeroase participări la expoziții de artă din țară și străinătate.

  Acesta s-a născut în data de 3 august 1941 la Arad. Absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest din Timișoara, clasa profesorului Luca Adalbert, promoția 1966, Ioan Kett-Groza a primit nenumărate premii (de exemplu, pe plan local, în 1999, „Premiul special pentru pictura suprarealistă” al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad și în 2006 „Premiul pentru contribuție grafică” al Asociației Culturale Kölcsey, Premiul de Excelenţă” a oraşului Arad pentru activitatea artistică în 2006, „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate a UAP – 2006 și „Premiul Pro Urbe” pentru pictură, tot în 2006).

  Începând cu anul 1974, acesta a participat la zeci de expoziții din lume, dintre care în țări precum Germania, Italia, Belgia, Spania, Turcia, Canada și chiar Japonia.

  „Ioan Kett-Groza cu reală bucurie exploatează libertatea gestului şi îi valorizează accidentele. Dar nu se opreste la acest nivel. Din hazardul interferenţelor pigmenţilor diluaţi, din scurgerile aleatorii de lichide colorate ce capătă direcţii surprinzătoare ca şi cum s-ar petrece într-un spaţiu fără gravitaţie, se profilează, ţîsnesc asemenea sepiei din propria dâră, semne, vietăţi, rune a căror ambiguă circumscriere lasă imaginaţiei bucuria jocului identificărilor, condensărilor formale”, spune Onisim Colta în „50 de ani de artă vizuală arădeană”. Ioan Kett-Groza spune despre lucrările lui de artă: „Picturile mele sunt rezultatul discuțiilor cu mine însumi”.

  Astăzi, maestrul arădean își celebrează ziua de naștere, iar cu acest prilej redacția Special Arad îi urează multă sănătate și putere creatoare în continuare!

  kett 1 kett 2 kett 3 kett 4 kett 5 kett 6

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.