vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  O carte dedicată maestrului Ioan Kett Groza este în pregătire: „Călătorind printre amintiri”

  de Tomck@t | 17 noiembrie 2020, 1:50 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Iorgovan Bogdan / Facebook)

  Profesorul, scriitorul și istoricul Lucian Ienășescu pregătește o carte despre viața și munca pictorului arădean Ioan Kett Groza, marcând o vechime de 30 de ani a artistului ca profesor la Școala Populară de Arte, școală la care autorul a fost, de altfel, director și șef de serviciu.

  Cartea se află momentan în stadiul de corectură și urmează să fie trimisă la tipar, la Editura Gutenberg Univers. Autorul preconizează că volumul va vedea lumina zilei la începutul lunii decembrie, dacă totul va decurge conform planului. Ilustrația și designul copertei aparțin artistului Bogdan Iorgovan, profesor și el la Școala Populară de Arte din Arad.

  Cartea „Călătorind printre amintiri – Dialoguri cu Ioan Kett Groza” este un interviu lung, de peste 100 de pagini, la care autorul, Lucian Ienășescu, a lucrat în total în jur de doi ani de zile. Cuprinde referiri la perioada copilăriei și adolescenței pictorului, la studiile pe care le-a făcut, la perioada sportivă (pentru că a avut o activitate sportivă chiar foarte bogată, a jucat volei, baschet și are și câteva medalii ca atlet), la activitatea profesională, la Sântana mai ales, apoi la teatru și la Școala Populară de Arte, și, desigur, la activitatea artistică, după cum a divulgat autorul la solicitarea Special Arad.

  Aceasta nu este prima carte semnată de Lucian Ienășescu, mai are două volume cu proze scurte și trei de istorie, dintre care una o ediție îngrijită a Monografiei satului Baia.

  De altfel, pictorul Ioan Kett Groza plănuiește și o nouă expoziție pe anul viitor, una aniversară, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

  „Lucrările mele sunt rezultatul unor incizii în sufletul meu din care curg semnele unei lumi doar de mine acceptate, neexplicate, o lume a trăirilor mele interioare necomparabile cu realitatea. O lume paralelă care nu trebuie explicată, ci trăită. O lume suprareală învăluită într-un scut impus cu mici artificii de aerisire, poate doar pentru direcția spre afară, dar care, nefiind extinse, mai pătrundeau mici influențe din exterior. Tot ce exteriorizez sunt rezultatul eului meu și al acumulărilor în timp de orice natură. Pensula sau creionul sunt instrumente anexe care caligrafiază fluidul meu interior pe suprafețe exterioare mie, spre vedere” – notează artistul Ioan Kett Groza pe coperta a doua.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.