miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Ina Săbău & Oana Munteanu: Artă cosmopolită la Galeria Alfa | Video

  de Raluca Medeleanu | 6 martie 2023, 8:53 PM | Cultură

  0

  Oana Munteanu, Ina Săbău, Anamaria Șerban și Ioan Kett Groza

  A trecut un an de la ultima expoziție de la Arad semnată de pictorița arădeancă Ina Săbău. Acum a revenit la Galeria Alfa într-un duo însă, alături de prietena și colega sa, artista timișoreancă Oana Munteanu. Expoziția comună de picturi a fost intitulată „Cosmopolitan” și a reunit pe simeze lucrările din cadrul stagiului de practică pentru studiile de masterat pe care cele două le urmează. Vernisajul a avut loc luni, 6 martie, de la ora 18:00 și a fost prezentat de sculptorița Anamaria Șerban și de pictorul Ioan Kett Groza.

  Ina Săbău este absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea (design vestimentar), dar a urmat pentru un an și studiile de la Facultatea de Design din Arad (design de produs) și este membră a filialei din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Oana Munteanu a absolvit Facultatea de Arte și Design (pictură) din cadrul Universității de Vest din Timișoara și împreună cu Ina Săbău urmează studiile de masterat (pictură) la aceeași facultate.

  Sculptorița Anamaria Șerban a spus că acest vernisaj stă mărturie pentru bunul parteneriat dintre filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici și Universitatea de Vest din Timișoara.

  Expoziția de artă de la Galeria Afla: „O treaptă a devenirii”

  Anamaria Șerban a spus despre expoziție că aduce laolaltă „opere autentice, creații care marchează o treaptă a devenirii. Creația de artă este o cărămidă a societății și un act foarte important, la fel cum artiștii, implicit artistele de față, sunt motorul societății”, a spus sculptorița.

  Despre Ina Săbău, maestrul Ioan Kett Groza a afirmat că și-a schimbat stilul de la ultima expoziție pe care a avut-o la Galeria Alfa, în februarie 2022. „Dacă până acum, Ina ne clădea irișii cu plăcute azuriuri fluide, frizând calmul, liniștea, pacea, rivalizând cu seninul cerului, acum ne aflăm în fața unor lucrări mai complexe, cu tematici mai ample”, a spus Ioan Kett Groza.

  O expoziție de debut pentru Oana Muntean

  Pe de altă parte, pentru Oana Muntean, originară din Timișoara, expoziția de la Galeria Afla a reprezentat chiar debutul. „Are o activitate mai puțin cunoscută, dar care mi-a deconspirat atracția sa pentru pictura murală pe care o practică. Se ocupă de amenajări de interior, atât în țară cât și în străinătate (Italia, Franța, Germania). A lucrat chiar și la reședința Familiei Regale de la Săvârșin.

  „O atmosferă tainică” / „Apar și mici amprente ale copilăriei”

  Maestrul Ioan Kett Groza a făcut o amplă analiză a lucrărilor celor două artiste, găsind puncte de legătură, însă și elemente distinctive.

  „Ceea ce vedem astăzi pe simeze este rodul eforturilor depuse din ambele părți: coordonator – creator. În lucrările expuse, observăm diferite forme de exprimare artistică: o plăcută combinație între figurativ și nonfigurativ, suprapuneri cromatice, graduale, apariția colajului care la unele lucrări ne dă impresia unei apariții aproape fantomatică de sub crusta tencuielii, fragmente în care domină apariția ochiului, ca o portiță spre sufletul personajului, oferindu-ne și posibilitatea de a completa mental figura personajului, compoziții cu reușite armonii cromatice, în care elementele figurative ridicate la rangul de semn, acoperite parcă de un voal transparent care leagă cromatic lucrarea, creând o atmosferă tainică, care nu ne permite o dezconspirare inedită, imediată a scutului, ci ne obligă ca privitor la un efort în acest sens, fiind o invitație în același timp la completarea fantezistă a scutului…

  Diversele elemente, imagini, stări care apar în lucrări oferă conotații diferite: tavanul, ca o deschidere spre cer, locul unde se întâmplă ceva unde imaginația zburdă nestingherită. Apar și mici amprente ale copilăriei care dau candoare scutului. De fapt, copilăria trăiește în noi și este filonul inițial pe care se clădește totul.

  Trecând în revistă lucrările, descoperi elemente noi, cu conținuturi diferite – o mică introducere în morfologia picturii. Avem două artiste, care la ora actuală vâslesc în aceeași barcă, folosind padele diferite, având ca scop, la sfârșitul cursei, un adaos semnificativ valoric, calitativ și cantitativ, în bagajul de cunoștințe profesional artistice pe care le posedă. Sunt două artiste ambițioase care se străduiesc să-și șlefuiască rafinamentul artistic pentru a ne oferi noi opere, mai complexe, în pas cu evoluția artei”, a spus maestrul Ioan Kett Groza.

   

  Citește și:

  • De 8 martie, la Bibliotecă, un dar în culorile lui Marius Turaiche: „Femininul in extenso” • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • O cură de aer și spațiu la Galeria „Alfa”: vernisajul artistei Ina Săbău | Foto • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Codul lui Kett Groza. O viață tumultuoasă, dezvăluită chiar de artist în atelierul său • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •Sincronizarea Arad – Timișoara „Capitală Europeană a Culturii” a început cu „pixeli dintr-un trecut viitor” | Video • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.