Mă vezi? Ai să mă vezi!… O clădire monument istoric din Arad, aflată într-o stare deplorabilă, va fi „inundată” de un show de lumini, luni seara
Arădenii sunt invitați luni seara, 12 noiembrie, de la ora 19:30, la un show auditiv și de lumini creat special pentru o clădire a cărei istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani: Casa lui Ștefan Cicio Pop. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală pentru Educația prin Artă și face parte din proiectul național „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, prin care zece clădiri istorice din șase orașe din România sunt puse într-o altă lumină.
Scopul acestui proiect este de a atrage atenția asupra unor monumente arhitecturale care au fost abandonate sau uitate, dar și pentru a le repune în atenția locuitorilor pe cele care încă sunt active. Show-ul de lumini special conceput pentru fiecare clădire în parte este însoțit de un spectacol auditiv, care relatează poveștile neștiune ale clădirilor iluminate prin intermediul vocii actorului Șerban Pavlu.
Spectacolul audiovizual de la Arad va dura 15 minute și se va repeta de cinci ori în seara respectivă.
„Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” este un proiect amplu care a demarat în București pe 29 octombrie și s-a desfășurat deja în mai multe spații cu o adevărată importanță istorică, precum Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Palatul Regal etc., iar după Constanța, Iași și Sighet, periplul va continua la Arad, după care la Alba Iulia (Catedrala Încoronării, 13 noiembrie).
Casa lui Ștefan Cicio Pop (Str. Ștefan Cicio Pop nr. 3) este un edificiu ridicat în stil eclectic, în care a locuit marele politician român, Ștefan Cicio-Pop, membru al Partidului Naţional Român și deputat în parlamentul de la Budapesta. În clădirea cu un singur nivel au avut loc în noiembrie 1918 consfătuirile Consiliului Naţional Central Român, care a hotărât convocarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)