joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Lőrinc Mészáros, cu ajutorul căruia Viktor Orbán controlează o parte din presa maghiară, nu mai este cel mai bogat om din Ungaria

    de Special Arad | 2 ianuarie 2023, 3:42 PM | Business | Internaţional | Recomandările editorilor

    10

    Sándor Csányi, Zsolt Felcsuti și Lőrinc Mészáros (foto: forbes.hu)

    Omul de afaceri și mogulul de presă Lőrinc Mészáros, intermediarul principal al „afacerilor cu presa maghiară” în serviciul Guvernului Orbán, nu mai este cel mai bogat om din țara vecină, potrivit Forbes Ungaria. A ocupat fruntea clasamentului din 2019, acum a căzut pe locul 3.

    Pentru prima oară în clasamentele celor mai bogați oameni de afaceri din Ungaria, averea estimată a unui miliardar a depășit 500 miliarde de forinți, scrie atlatszo.hu. Deținătorul recordului este Sándor Csányi (541,6 miliarde HUF), proprietarul lanțului bancar OTP Bank, cel care a fost cel mai bogat om din Ungaria neîntrerupt timp de un deceniu, până în 2017. De asemenea, este acționar și membru al consiliului de administrație al companiei MOL Group. Potrivit Wikipedia (în engleză), a menținut relații personale de prietenie cu politicieni de frunte, cum ar fi fostul premier și fost ministru de Finanțe Péter Medgyessy și actualul premier Viktor Orbán. Împreună cu alți bogați ai țării, numele său a apărut în scandalul Panama Papers în 2016. Și-a justificat acele tranzacții ca fiind necesare în vederea cooperării internaționale.

    Zsolt Felcsuti este cel care ocupă locul doi pe listă, înaintea lui Lőrinc Mészáros cu peste 30 de miliarde de forinți. Felcsuti, investitor industrial și acționar majoritar MPF Industry Group, a atins această avere (468,6 miliarde de forinți) fără privatizări sau afaceri cu statul, potrivit Telex.hu. Astăzi, MPF Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de investiții industriale din regiune, cu 99% din veniturile sale provenind din exporturi. În 2022, a fost numit a 34-a cea mai influentă persoană din Ungaria.

    Pe locul 3 a căzut fostul cel mai bogat maghiar din ultimii ani, Lőrinc Mészáros (436,5 miliarde HUF), fost politician Fidesz și primar al satului Felcsút (unde s-a născut și premierul Viktor Orbán). Dintr-un instalator, Lőrinc Mészáros a devenit în doar câțiva ani unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria – ceea ce mai mulți analiști maghiari explică prin legăturile sale strânse cu membrii de rang înalt ai partidului Fidesz. De altfel, Lőrinc Mészáros a recunoscut acest lucru într-un interviu din 2014 pentru Heti Válasz, în care a spus că „Dumnezeu, norocul și persoana lui Viktor Orbán trebuie să fi jucat un rol pentru a ajunge la acest punct, dar nu am privatizat niciodată, nu am furat nimic, am dobândit totul prin munca și mintea mea” (linkul direct nu mai există, dar este citat de alte publicații, precum Deutsche Welle sau Index.hu – publicație independentă pe vremea aceea, între timp deținută de alți apropiați de guvernul Orbán, Gábor Ziegler și Miklós Vaszily, prin Indamedia Network Zrt).

    meszarososztalek

    Lőrinc Mészáros are afaceri pe piața bancară, hotelieră, imobiliară, alimentară (produse făinoase, apă minerală etc.) și deține suprafețe mari de terenuri agricole, inclusiv în județul Arad. În ultimii ani a fost cel mai mare beneficiar al achizițiilor publice din Ungaria, fie că este vorba de implementarea proiectelor în sectorul construcțiilor sau de furnizarea de apă minerală pentru companii de stat. Firmele sale de construcții au câștigat licitații pentru două dintre cele mai mari proiecte de infrastructură (finanțate de stat) din ultimele cinci decenii: construcția centralei nucleare Paks-2 și calea ferată Budapesta-Belgrad. Prin trustul de presă MediaWorks controlează, printre altele, cel mai citit site maghiar de știri, Origo.hu, ziarele Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, tabloidul Bors și televiziunea de știri Hír TV. Mai multe detalii pe Wikipedia (în engleză).

    Al patrulea cel mai bogat maghiar, György Gattyán, a candidat în 2022 la alegerile parlamentare cu un partid nou înființat, Megoldás Mozgalom, dar a atins doar 1% din voturi. Compania sa, Docler Holding, a avut o creștere enormă: cifra de afaceri anuală a crescut la 449 de milioane de euro, potrivit Telex.hu. Acest lucru se datorează însă în principal portalului său de videochat erotic Jasmin.com. Compania mai are un portofoliu extins de afaceri imobiliare în Statele Unite și în Europa, prin care, în 2021, au fost vândute locuințe în valoare totală de 19 milioane de euro.

    Al cincilea cel mai bogat om de afaceri maghiar este Tibor Veres, acționarul majoritar AutoWallis, companie prezentă pe piețele din 14 țări din regiunea Europei Centrale și de Est (Ungaria, Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Kosovo, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Macedonia de Nord, Muntenegru și România), comercializând piese de schimb și oferind servicii de service și închirieri de autoturisme, mărci precum BMW, Dacia, Isuzu, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, SsangYong, Suzuki și Toyota. Companiile de dezvoltare imobiliară ale lui Veres au avut și ele un an foarte bun, profitul grupului Wing crescând în 2021 de patru ori.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Tot nu înțeleg pentru ce este important să știm noi că această persoană NU MAI ESTE CEL MAI BOGAT om DIN UNGARIA? Poate sunt locuri de muncă în pericol la noi? Legat de investițiile sale în județul nostru: sunt cumva ilegale? Dacă sunt ilegale, atunci organele abilitate ale statului de ce nu-și fac datoria? Dacă nu sunt ilegale, atunci de ce ne batem gura…? Aș prefera ca redacția să explice de ce este importantă această știre, mai pe înțelesul unui om simplu, cum sunt și eu…

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Importanta exista,cata vreme traim intr-o lume interconectata.A fi proprietar maghiar al unei suprafete uriase de teren agricol presupune a avea angajati in Romania,a caror existenta depinde de ce se intampla in Ungaria.A detine Atrium Mall presupune ca schimbari in politica/economia maghiara au consecinte aici,pentru angajati si cumparatori.A avea interes/investitii in obiective culturale (Teatrul vechi) sau potential culturale (hotelul Ardealul) presupune consecinte aici ,generate de modificari economice,legislative,etc,in Ungaria.A ignora ce se petrece in Ungaria e obtuzitate.Faptul ca Paks 2 e pe traseul curentilor de aer vest-est presupune ca in caz de accident sutem printre primii candidati la intalnirea cu un nor radioactiv.Faptul ca domnul in cauza detine presa in Romania (si Aradon,printre altele) poate avea legatura cu modul in care ne este prezentata realitatea.Etc.A ne multumi cu relatari de presa legate de ceea ce se intampla strict local denota obtuzitate.Din acest punct de vedere,rubrica „World” fi fara sens in NY Times sau The Times.

      --2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.