joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Opt nume arădene apar în Topul Capital 300 – Cei mai bogați români în 2022

    de Tomck@t | 3 ianuarie 2023, 2:17 PM | Business | Naţional | Știri Arad | Topic special

    4

    Revista Capital a publicat noul număr al suplimentului anual „Capital 300”, cu cei mai bogați români în anul 2022. Revista marchează, cu această ocazie, două decenii de când publică anual acest clasament. Precum în Topul Forbes publicat în noiembrie, pe primul loc în Capital 300 sunt tot frații Pavăl (proprietarii Dedeman) cu o avere estimată de 4 – 4,2 miliarde de euro. Cel mai bogat arădean rămâne Valer Blidar, singurul prezent în primii 100, cu o creștere a averii față de anul trecut.

    Proprietarul companiei Astra Vagoane Călători, Valer Blidar, are o avere estimată de 160 – 180 milioane de euro și se clasează în Topul Capital pe locul 46. Anul trecut, averea sa era estimată la 155 – 165 milioane de euro. „În anul 2022 nu am făcut achiziții importante. Problemele apărute în furnizarea de energie, creșterea exagerată a prețurilor, precum și inflația au stopat programul nostru de achiziție”, a declarat Blidar pentru Capital.

    Al doilea cel mai bogat arădean este Ovidiu Ioan Andrieș, pe locul 105, cu o avere estimată la 65 – 75 milioane de euro. Omul de afaceri a fondat compania Smart Diesel în anul 2010, ajunsă cel mai mare distribuitor de combustibil independent din România, în prezent parte din grupul DKV Mobility. Andrieș este implicat în mai multe domenii, precum piața imobiliară, HoReCa, retail de piese auto sau service auto.

    La o distanță de doar două locuri, pe poziția 107, este clasat Alexandru Bercea, cu o avere estimată de 65 – 75 milioane de euro. Este proprietarul grupului Alber Holding, care reunește 12 companii implicate în dezvoltare de proiecte rezidențiale, industriale și comerciale. Cea mai importantă divizie a grupului este ARED. În 2019, Alexandru Bercea a fondat, alături de Michael Israeli, Vibe Properties.

    Cu o avere estimată de 55 – 65 milioane euro, pe locul 124, se clasează familia Apreutese (Simion și Loredana Apreutese), proprietarii companiei International Alexander Holding, grup de firme cu acționariat 100% românesc cu domeniul de activitate în transporturi și imobiliare, având 2700 angajați și operațiuni în România, Ungaria, Serbia, Cehia și Germania. Familia Apreutese a lansat recent și propria platformă de comerț digital, Explorado.ro, cu un portofoliu larg și în creștere accelerată de produse și branduri de la cele mari, până la mărci proprii – în premieră pe piața românească. Simion Apreutese este omul de afaceri arădean în jurul căruia s-a creat grupul „UTA Next Gen”, din care mai fac parte oamenii de afaceri Cătălin Juncan, Rudolf Vizental și Marius Grada, care au dorit, în 2022, preluarea clubului de fotbal UTA.

    Pe locul 182 se clasează omul de afaceri Sandu Ion, cu o avere de 40 – 42 milioane euro. Deține compania PAB Construct, fondată în 1993, care are reprezentanțe în România, Germania, Anglia și Serbia. În principal, realizează construcții comerciale, dar și construcții agricole, sportive, logistice. La începutul anului trecut, PAB Romania a semnat contractul cu Primăria Arad pentru construcția noului pod peste Mureş, respectiv traseul de transport public UTA-Ştefan cel Mare, un proiect finanțat parțial din fonduri europene.

    Pe locul 223 se situează Raul Bălănescu, proprietarul Agrirom, cu o avere estimată la 33 – 37 milioane de euro. Compania este specializată în distribuția de produse alimentare, fiind lider în domeniul său de activitate după doar 3 ani de la înființare, potrivit Capital. În 2021, Agrirom s-a integrat oficial în grupul Aquila.

    Pe locul 247 îl găsim pe Filip Miuțescu, cu o avere între 30 și 32 milioane euro. Compania sa de transporturi, Filip Spedition, are un parc auto cu peste 500 de camioane. Averea este aceeași ca cea estimată în 2021, potrivit revistei Capital.

    Pe locul 286 se situează familia Țucudean, cu o avere de 23 – 25 milioane euro. Familia fostului fotbalist deține o podgorie de peste 80 hectare, hotelul Aniroc Signature de cinci stele în municipiul Arad (inaugurat în vara 2022), baza de agrement Gemi Center, fabrica de mobilă Cotta International și ferme de porci și vaci.

    Cei mai bogați din țară

    Frații Pavăl (proprietarii Dedeman) sunt declarați cei mai bogați români în 2022, cu o avere estimată de 4 – 4,2 miliarde de euro, în creștere față de anul trecut (2,9 – 3,2 miliarde euro). Pe locul doi este Ion Țiriac cu 1,9 – 2 miliarde euro, iar pe locul 3 – pentru prima dată în top – este „studentul genial transformat în miliardar tech”, Matei Zaharia. Informaticianul româno-canadian specializat în big data, sisteme distribuite și cloud computing este co-fondator și CTO al Databricks și profesor asistent de informatică la Universitatea Stanford. Averea sa estimată este de 1,5 miliarde euro.

    Tot pentru prima dată, apare în topul Capital 300 și Ion Stoica, președintele Consiliului de Administrație al Databricks. Revista Capital îl clasează pe locul 4, deși averea sa este estimată tot la 1,5 miliarde euro, fiind astfel la egalitate cu colegul său de la Databricks, Matei Zaharia (locul 3).

    Pe locul cinci se clasează fostul Nr. 1 în top, Daniel Dines, proprietarul companiei UiPath, liderul pe piață al unei noi industrii: RPA (robot process automation). Averea este estimată la 1,1 – 1,3 miliarde euro, în scădere drastică față de anul trecut, când avea peste 5 miliarde euro, potrivit Capital 300.

    Pe locul 6 urmează Ștefan Vuza (Chimcomplex / 0,95 – 1,1 miliarde euro), pe locul 7 Iulian Stanciu (Dante International – care administrează eMAG, Flanco, Network One Distribution / între 900 milioane și 1 miliard euro), pe locul 8 Dan Ostahie (Altex și MediaGalaxy / 700 – 800 milioane euro), pe locul 9 familia Voiculescu (Antena TV Group / 650 – 750 milioane euro), iar pe locul 10, prima femeie în top, Anca Vlad, președintele grupului Fildas-Catena, cu o avere estimată la 650 – 750 milioane euro.

    Revista Capital nr. 12/2022 (care conține Top 300 Cei Mai Bogați Români) se găsește la chioșcurile de ziare și costă 24,90 lei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Daca justificam totul din prisma economică,,,bravo,s-au descurcat si au făcut bani” este apusul nostru ca specie. A fost o vreme in care sclavia sau lagărele de munca erau profitabile,erau legale. Si totuși lumea a renunțat la ele in favoarea omeniei! Acest top tratează oamenii ca pe obiecte!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.