Mészáros Lőrinc, proprietarul aradon.ro și omul lui Viktor Orbán, deține mai nou sute de hectare de terenuri agricole și în județul Arad

  de [email protected] | 12 iunie 2019, 4:09 PM | Business | Știri Arad

  0

  Mészáros Lőrinc și zona aproximativă a terenurilor deținute de către acesta în România (foto: 24.hu, Google Maps)

  Mészáros Lőrinc, mâna dreaptă a premierului Viktor Orbán, părea să nu aibă niciun interes de business în zona de vest a României, o anumită parte din presa locală din Bihor, Arad și Timiș fiind acaparată de către acesta, pur și simplu, la pachet cu celelalte ziare din Ungaria, acolo unde avea și are în continuare adevăratele interese politice Orbán. Nu demult, însă, Mészáros și-a extins afacerile și în România, în mod special în județul Arad.

  Special Arad a scris în anul 2017 că fostul Russmedia (actualul Inform Media), trustul de presă care are în portofoliu și ziarul Jurnal Arădean și site-ul aradon.ro, a fost vândut austriacului Heinrich Pecina, despre care se știa încă de atunci că era doar intermediarul „afacerilor cu presa maghiară” în serviciul Guvernului Orbán, astfel ca prim-ministrul Ungariei să poată controla indirect peste 90% din mass-media maghiară. Așa cum era de așteptat, între timp, în noiembrie 2018, Heinrich Pecina a vândut compania achiziționată mogulului maghiar Lőrinc Mészáros, cel care – prin firma Mediaworks (cumpărată inițial tot de Pecina și vândută apoi lui Mészáros) – a transformat cea mai mare parte a presei maghiare în „presa de casă” a lui Viktor Orbán. De numele acestuia se leagă, de altfel, și închiderea ziarelor Népszabadság și Magyar Nemzet.

  Însă Mészáros Lőrinc nu este miliardar în dolari doar datorită afacerilor cu presa. Pe lângă afaceri pe piața bancară, hotelieră, imobiliară, alimentară (produse făinoase, apă minerală etc.) și de construcții, acesta mai deține suprafețe de terenuri agricole care egalează proprietățile omului de afaceri Csányi Sándor, proprietarul băncii OTP, cel mai bogat om al Ungariei de ani de zile. În schimb, potrivit 24.hu, se prea poate ca Mészáros Lőrinc să-l fi și surclasat deja pe acesta în materie de terenuri deținute, deoarece recent, firma acestuia, Talentis Agro Zrt., a achiziționat integral firma Farmland Development SRL din România, înregistrată la Marghita (județul Bihor), care are în proprietate un total de 1290 hectare de terenuri agricole.

  Firma a fost cumpărată cu 8,35 milioane de euro de la compania olandeză Van Den Heerik Agricola (cu un capital de 5,2 milioane de euro). Astfel, patronul suprem al Inform Media (compania-mamă a Aradon.ro / Jurnal Arădean, Tion.ro, Bihon.ro și celelalte ziare / site-uri de știri similare din Ungaria) deține mai nou și terenuri agricole în partea de sud a județului Bihor (în zona comunei Avram Iancu), dar mai cu seamă în partea de nord a județului Arad, în apropierea localităților Zerind, Mişca, Vânători, Socodor, Pilu și Chișineu Criş.

  Firește, nu ne afectează cu absolut nimic acest lucru, e o simplă informație, e de urmărit însă în ce domenii își va mai extinde afacerile miliardarul maghiar, pe viitor, în zona de vest a României.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.