duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Las’ că știu eu mai bine!

  de Eugenia Crainic | 13 noiembrie 2020, 11:18 AM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  1

  Vila 6 Homorod (foto: erikamarginean.blog)

  Am fost în tabăra de la Homorod de trei ori. Tovarășa Damian, profesoara noastră de biologie, avea intrare, an de an, la vila șase, amplasată ultracentral-Homorod, de unde se vedea bine platoul de evenimente, dar și izvorul cu apă minerală, singurul din care aveam voie să bem în cele șase zile de distracție. Fiindcă, ar fi trebuit să fie distracție. La Homorod însă, timpul părea desprins din „Ziua Cârtiței”. Se repeta totul cu obstinație, ca într-un carusel defect, nevoit să se învârtă veșnic, fără oprire, în același fel.

  Duminica seara ajungeau hoardele de copii, se cazau – noi la vila șase, comme d’habitude – primeau punga de hârtie maro cu hrana rece, pită cu pateu și-o ridiche, mâncau, fuga la izvor după apă minerală, cântec de tabără, pijamale, culcare.

  Lunea, deschidere tabără, mic dejun la cantină, pită cu margarină și dulceață de prune, ceai bun, ridicat steag pe catarg, slăvit Tovarășul, ales comandant de unitate, cântec pionieresc, masă de prânz la cantină, somn două ore. Trezit, izvor apă minerală, excursie pe un deal abrupt, mâncat în poieniță hrana rece din punga maro, pită cu pateu și-o ridiche, întors – prăvălit la vila șase, fuga la izvor, cântec de tabără, pijamale, culcare.

  Marțea, mic dejun la cantină, pită cu margarină și dulceață de prune, ceai bun, concurs de poezii patriotice pe platou, slăvit Tovarășul, cântec pionieresc, masă de prânz la cantină, somn două ore.  Trezit, izvor apă minerală, plimbare prin poienițele din jurul Homorodului, mâncat într-una din ele hrana rece din punga maro, pită cu pateu și-o ridiche, întors greoi la vila șase, fuga la izvor, cântec de tabără, pijamale, culcare.

  Miercurea, mic dejun la cantină, pită cu margarină și dulceață de prune, ceai bun, concurs de muzică populară autentică pe platou, slăvit Tovarășul, cântec pionieresc, masă de prânz la cantină, somn două ore.  Trezit, izvor apă minerală, jocuri educative pe platou, mâncat într-o poieniță hrana rece din punga maro, pită cu pateu și-o ridiche, fuga la izvor, cântec de tabără, pijamale, culcare.

  Joia, mic dejun la cantină, pită cu margarină și dulceață de prune, ceai bun, vizitarea ruinelor Foldvar si ale unei fortificatii romane, revenire în tabără, cântec pionieresc, masă de prânz la cantină, somn două ore.  Trezit, izvor apă minerală, vizită organe de partid din Harghita, cântece pionierești omagiale pe platou, mâncat festiv la cantină, împreună cu tovarășii, pireu cu șnițel și salată de varză, mmmmm, întors la vila șase, fuga la izvor, cântec de tabără, pijamale, culcare.

  Vinerea, mic dejun la cantină, pită cu margarină și dulceață de prune, ceai bun, reunire pe platou, activități de premiere, diplome, medalii, cântec pionieresc, masă de prânz la cantină, somn două ore.  Trezit, izvor apă minerală, program de voie la club, jocuri de copii, foc de tabără, cântec de tabără, vila șase, fuga la izvor, pijamale, culcare.

  Sâmbăta, mic dejun la cantină, platou, la revedere tabără dragă, plâns, îmbrățișat, schimbat adrese, fuga la izvor, luat apă pentru drum, gară, tren,  mâncat din pungă, pită, două pateuri, două ridichi, conforme cu distanța în kilometri Homorod – Arad, întors acasă.

  Am rămas, în ani, cu o singură dilemă. La izvor întâlneam întotdeauna un moșneag cărunt, cu o mustață gălbuie și o țigară Carpați în colțul gurii. Când să pun sticla la una dintre cele zece găuri ale țevii lungi prin care curgea celebra apă, moșul îmi șoptea: „Ia de la gaura a patra, numai de la gaura a patra!” N-a fost zi să nu mă-ntreb de ce apa de la gaura a patra ar fi fost mai bună, din moment ce prin țeava lungă curgea aceeași apă, care țâșnea prin toate cele zece găuri ale ei, făcute la distanțe egale. Moșul însă, când mi-am luat inima-n dinți și l-am întrebat, a ridicat doar sprâncenele-n sus și degetul arătător al mâinii drepte, gen „fă numai așa, că n-am îmbătrânit eu degeaba, să vorbesc prostii!” Și cam atât mi-a fost.

  De ce mi-am amintit de Homorod? Fiindcă trăim tot mai mult într-o lume în care lipsa argumentelor e un mod de viață. Știți toți personajul din supermarket, un el sau o ea, care vă șoptește, conspirativ, când vă vede că sunteți cu mâna pe un anumit produs: „nu luați din ăla, luați din celălalt; vă spun eu că e mai bun!” Nu contează că poate-ai mai luat din ce vrei să iei și știi cum e. După privirea dezaprobatoare a atotștiutorului, e clar că faci o mare prostie. Știți, desigur, și personajele de pe veranda facebook, care, la o întrebare de tipul: „ați fost la doctorul Cutare, ce știți, lucrează cu Casa?”, se întrec în a răspunde: „nu-l recomand!” Și nimic altceva. Prin „nu-l recomand”, fără niciun argument în plus, nici măcar de sămânță, noi trebuie să credem orbește în ce spune o cucoană oarecare, poate cu zece clase sau chiar mai multe, nu importă, dar oricum cu experiență zero în materie de medicină. Niciun argument suplimentar nu vine să lămurească lumea de ce nu „recomandă” ea un anumit medic sau, mai bine, de ce nu se limitează să răspundă la întrebarea adresată, pur și simplu, care era despre relațiile acelui medic cu Casa de Asigurări și în niciun caz despre altceva. Încadrez la categoria „numai de la gaura a patra” și pe coaforii care nu vor să te tundă cum le spui, pentru simplul motiv că știu ei mai bine cum îți șade ție perfect. Fiindcă tu, după o viață în care ți-ai sucit părul pe toate părțile, habar nu ai cum ți-ar cădea mai avantajos. Dar, să nu uit! Dacă vreți cumva să vă cumpărați mașină, cumpărați-vă neapărat Volkswagen! Vă spun EU că e cea mai cea!

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.