kinema ikon își expune istoria pe scurt la Cluj… dar are surprize și pentru arădeni

  de [email protected] | 12 September 2014, 11:32 AM | Cultură

  0

  kinema ikon va fi prezent, începând de astăzi, 12 septembrie, până în 1 octombrie 2014, la Cluj, într-o expoziție (a)tipică la galeria :BARIL – Fabrica de Pensule (Strada Henri Barbusse, nr. 59 – 61, etajul 3), sub denumirea „May I Have Your Attention”.

  Expoziția „May I Have Your Attention” prezintă câteva fragmente ale istoriei kinema ikon, de la filmele experimentale, până la cele mai recente lucrări, expuse pe parcursul anului trecut la Muzeul de Artă Arad, în sala permanentă kinema ikon, sub forma unui serial al cărui prim sezon s-a încheiat și care va continua anul viitor.

  kinema ikon nu este un grup artistic, o mișcare, o școală sau o „instituție”. Este câte puțin din toate acestea, dar într-o măsură care îi permite să-și autoironizeze propriile „slăbiciuni” și să-și reformuleze constant identitatea, teritoriul conceptual și mediile de expresie pe care le adoptă. Nucleul „tare” al acestui atelier se definește în răspăr cu toate instituțiile anilor 1970, în care s-a format, și cu toate explicațiile academice despre artele vizuale de ieri și de azi din România.

  Cele patru etape ale creației kinema ikon, descrise de Gheorghe Săbău, inițiatorul acestui atelier de creație alături de Călin Man (reVoltaire) – unul din „motoarele” grupului, jucând mai multe roluri, atât de teoretician, cât și de artist – au avut mize și programe foarte diferite, dar a existat întotdeauna o continuitate în felul ironic de a trata granițele de orice fel și în nevoia de a experimenta cu fiecare nouă zonă teoretică sau creativă, descoperită în întâlnirile dintre video, fotografie, artă digitală, instalație interactivă, sunet, gest, design, spațiu. În anii 1970-1990 „urgența” acestui atelier părea să se îndrepte exclusiv spre transgresarea domeniului vizualității prin inventarea unui vocabular experimental bazat mai degrabă pe intuiție și pe căutarea unui nou limbaj al mediului filmic. Anii 1990 au însemnat o nouă etapă a creației kinema ikon, „etapa de tranziție” între filmul experimental și „etapa hypermedia” (din 1994 până în 2005, când a avut retrospectiva kinema ikon la MNAC București). După ce în 1993 kinema ikon a intrat în faza digitală (forțând un pic conversia atelierului de creație spre sistemul digital de creație), s-au deschis noi teritorii de explorat în zona cd.rom și internet, mai atrăgătoare pentru un public avid de new-media și net-art, proaspăt ieșit din constrângerile unui regim politic totalitar. Din 2005 până astăzi, asistăm la ceea ce s-ar putea numi hybrid-media, un stadiu la care participă și noile generații de artiști din jurul spațiului alternativ KF Arad. (Diana Marincu)

  În altă ordine de idei, kinema ikon a lansat recent noul catalog al primul sezon de seriale (expoziții) ce s-au văzut între 18 octombrie 2013 și 18 mai 2014 la Muzeul de Artă Arad – sala kinema ikon (vezi AICI). Nu se face nicio lansare, în schimb sunt puse la dispoziția doritorilor câte o copie a catalogului cu condiția ca aceștia să vină la sediul central ki de la Palatul Cultural (intrarea dinspre Parcul Copiilor), zilnic, după ora 14.

  De asemenea, artiștii sub tutela kinema ikon se pregătesc pentru Media Art Festival, ce va avea loc între 17-18 octombrie, la Muzeul de Artă Arad.

  1604780_568581986579229_5643008500600444010_n

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.